-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
Jak wybrać najlepszą maszynkę do mielenia mięsa?
2019-04-15 09:32:00
Kotlety mielone, tatar, pasztet – to przykładowe przysmaki, które można przygotować, korzystając z maszynki do mięsa. Decydując się na zakup konkretnego urządzenia, dobrze jest wziąć pod uwagę np. rodzaj silnika czy moce przerobowe urządzenia.
Manualna czy elektryczna?
W lokalach gastronomicznych, w których serwuje się dużą liczbę dań, urządzenia manualne mogą okazać się zbyt mało wydajne i uciążliwe w obsłudze. W kuchni restauracyjnej świetnie sprawdzają się natomiast elektryczne maszynki do mięsa. Część z nich posiada np. funkcję rewers, czyli zmiany kierunku obrotów. Warto jednak wiedzieć, że elektryczne maszynki czasami nie są przeznaczone do długotrwałej, ciągłej pracy. Mogą cechować się jednak dużą wydajnością, tak jak np. wilk do mięsa.
Sitka, końcówki i inne akcesoria
Kupując maszynkę do mięsa, warto brać pod uwagę funkcjonalność poszczególnych modeli. Jest ona większa np. za sprawą różnych końcówek, które decydują o grubości zmielonych kawałków mięsa. W ten sposób uzyskuje się np. kawałki odpowiednie do przygotowania tatara. Czasami w zestawach występują także końcówki służące do wyrobu kiełbasy. Swojska wędlina znakomicie, wygląda i smakuje, a przy tym może być stworzona przy użyciu wysokiej jakości składników – bez dodatku konserwantów i bez nadmiernej ilości wody.
Maszynka do mięsa - wilk
Wilk do mięsa doskonale radzi sobie nawet z dużymi kawałkami (decyduje o tym wielkość gardzieli), a przy tym gwarantuje użytkownikowi komfort i bezpieczeństwo pracy. Urządzenia tego typu zwykle cechują się dużą funkcjonalnością – wyposażone w specjalne końcówki, świetnie nadają się np. do szatkowania warzyw, serów itd.
Kolejnym atutem wilka do mielenia jest prosta budowa. Dlaczego? Po pierwsze nieskomplikowane urządzenia rzadziej się psują, a jeśli już występuje awaria, można usunąć ją szybko i bez większego wysiłku. Kolejna kwestia to czystość. Im mniej drobnych, skomplikowanych elementów, w których mogą zatrzymywać się resztki, tym łatwiej umyć maszynę. Maszynki do mięsa (wilk) różnią się między sobą. Niektóre z nich można wykorzystywać np. w kuchni restauracyjnej, a inne sprawdzają się świetnie nawet przy intensywnej pracy w przedsiębiorstwie produkującym wędliny. Przed zakupem warto dokładnie określić swoje potrzeby i preferencje, a następnie podjąć przemyślaną decyzję. Tylko w ten sposób można uzyskać satysfakcję.
Aspekty, które warto uwzględniać, gdy wybiera się maszynkę do mięsa, to np.:
-
moc urządzenia,
-
zasilanie,
-
wydajność (warto sprawdzić, czy maszynka do mięsa nadaje się do pracy ciągłej),
-
prędkość obrotowa,
-
wielkość otworu,
-
rodzaj sitka,
-
materiał, z jakiego wykonane jest urządzenie (rodzaj powierzchni decyduje np. o jej wytrzymałości oraz wpływa na komfort mycia itp.),
-
atest.
Autor:gastroprofit