WhatsApp

Jak wybrać piec do pizzy dla małej pizzerii – 6 porad

2018-11-23 13:15:00
Jak wybrać piec do pizzy dla małej pizzerii – 6 porad

Wybór odpowiedniego pieca do wypiekania pizzy może sprawić spory problem, zwłaszcza gdy nie dysponujemy ustawnym lokalem i nie możemy pozwolić sobie na sprzęt o zbyt dużym gabarycie. Jak więc wybrać odpowiedni piec? Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

1. Rodzaj zasilania pieca

Przede wszystkim zwróć uwagę na rodzaj zasilania piea. Na rynku dostępne są piece gazowe, opalane drewnem oraz elektryczne. Najpopularniejsze i najławiejsze w obsłudze są piece zasilane eletrycznie. Dzięki stabilnemu zasilaniu z gniazdka eletrycznego można przy ich użyciu łatwo i szybko upiec pyszną pizzę. Z reguły są one również tańsze niż pozostałe rodzaje pieców, a także zapewniają pełną powtarzalność wypieku, co nie zawsze jest możliwe w piecach gazowych ze względu na różną kaloryczność gazu. Warto wybrać piec do pizzy z dużą ilością grzałek – dzięki nim pizza będzie równomiernie wypieczona.

Wygląd

Model

Cena (brutto)

Moc




Elektryczny piec do pizzy Stalgast Gredil 2-komorowy 8x35 cm




5018,40 zł




9 kW




Piec elektryczny do pizzy HENDI Basic 44 - 8x pizza 32 cm




4380,95 zł




9,4 kW





Piec elektryczny do pizzy Revolution 1-poziomowy 4x30 cm




1903,81




4,2 kW





Elektryczny piec do pizzy Redfox 2-poziomowy 12x33cm





9950,00 zł





16 kW

2. Odpowiednia wielkość pieca do pizzy

Przed zakupem zaplanuj odpowiednie ustawienie pieca w pomieszczeniu oraz sprawdź (i najlepiej zmierz) przestrzeń, w której chcesz go ustawić. Nie wybieraj pieca zbyt dużego, który będzie nieustawny, zajmie za dużo miejsca oraz będzie sprawiać problem podczas jego obsługiwania. Warto pamiętać, iż w większości modeli wymagany jest odstęp od kilkunastu do kilkudziesięciu centymetrów od ścian pomieszczenia. Gwarantuje to odpowiednie chłodzenie oraz wentylację urządzenia, a także minimalizuje ryzyko pożaru.

3. Ilość wypiekanej pizzy

Jeśli planujesz zwiększyć sprzedaż posiłków wypiekanych w piecach lub poszukujesz profesjonalnego sprzętu, który umożliwi Ci podawanie pizzy idealnie wypieczonej – świetnym rozwiązaniem może okazać się piec przelotowy. Dzięki zastosowaniu taśmociągu, można łatwo odbierać wypieczone dania z pieca, a cały proces obróbki termicznej jest zautomatyzowany. Ze względu na dużą wydajność, sprzęt ten sprawdzi się w pizzeriach wydających dużą ilość pizz oraz restauracjach, w których liczy się zminimalizowanie czasu potrzebnego na przygotowanie dania.

Co ciekawe, piec do pizzy doskonale nadaje się do przygotowywania innych potraw. Szczególną popularność piece te zdobyły w punktach serwujących zapiekanki. Duża komora umożliwia jednoczesne przygotowanie kilku długich zapiekanek, co jest istotne w miejscach, w których wydaje się duże ilości tej popularnej potrawy. W piecu można wypiekać również ciasta, a wprawny kucharz poradzi sobie z ugotowaniem w nim zupy. Jak widać urządzenie to jest bardzo uniwersalne i z powodzeniem sprawdzi się nie tylko w pizzerii, ale praktycznie w każdego rodzaju gastronomii.

4. Piec wyposażony w płytę szamotową

Bardzo ważne jest, by piec posiadał płytę szamotową – jest ona elementem ogniotrwałym, dobrze akumuluje ciepło oraz jest odporna na szoki temperaturowe, a przede wszystkim ułatwia równomierne wypiekanie pizzy na całej powierzchni. Coraz większą popularność zyskują modele pieców, w których również ściany boczne, a nawet górna część komory są wyłożone szamotem. Zapewnia to najlepsze efekty wypieku, a także zmniejsza koszty eksploatacji urządzenia, ponieważ płyty szamotowe oddają ciepło bardzo powoli i dzięki temu temperatura w komorze pieca jest bardziej stabilna. Do wyboru są piece 1-poziomowe oraz 2-poziomowe.

5. Bezawaryjność sprzętu

Najgorszym z możliwych scenariuszy w pizzeri jest moment, gdy nie możesz przygotować posiłku dla swoich klientów z powodu awarii sprzętu. W przypadku pieców elektrycznych prawdopodobieństwo wystąpienia problemów jest mniejsze niż np. w piecach gazowych. Dodatkowo, koszty naprawy czy zakupu części wymiennych są niższe niż w przypadku urządzeń gazowych. Również margines bezpieczeństwa jest o wiele większy w urządzeniach elektrycznych, gdyż nie ma w nich ryzyka wystąpienia np. nieszczelności układu zasilania. Warto więc zwrócić uwagę na ten aspekt podczas wyboru idealnego pieca do pizzy.

6. Łatwość obsługi

Sprzęt, który jest łatwy w eksploatacji sprawi, że osoby zajmujące się przygotowywaniem i wypiekaniem pizzy poradzą sobie z jego obsługą bez problemu. Polecamy piece z szybką w drzwiach oraz oświetleniem ułatwiającym pracę.

7. Dodatkowy sprzęt

Podczas zakupu idealnego pieca zwróć uwagę czy nie jest Ci potrzebny dodatkowy sprzęt, który usprawni proces pieczenia lub sprawi, że ustawienie pieca będzie stabilne i bezpieczne dla obsługujących go osób. Możesz zdecydować się m.in. na specjalne podstawy pod piece.

Autor:gastroprofit