-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
Jak wybrać piec do pizzy dla małej pizzerii – 6 porad
2018-11-23 13:15:00
Wybór odpowiedniego pieca do wypiekania pizzy może sprawić spory problem, zwłaszcza gdy nie dysponujemy ustawnym lokalem i nie możemy pozwolić sobie na sprzęt o zbyt dużym gabarycie. Jak więc wybrać odpowiedni piec? Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?
1. Rodzaj zasilania pieca
Przede wszystkim zwróć uwagę na rodzaj zasilania piea. Na rynku dostępne są piece gazowe, opalane drewnem oraz elektryczne. Najpopularniejsze i najławiejsze w obsłudze są piece zasilane eletrycznie. Dzięki stabilnemu zasilaniu z gniazdka eletrycznego można przy ich użyciu łatwo i szybko upiec pyszną pizzę. Z reguły są one również tańsze niż pozostałe rodzaje pieców, a także zapewniają pełną powtarzalność wypieku, co nie zawsze jest możliwe w piecach gazowych ze względu na różną kaloryczność gazu. Warto wybrać piec do pizzy z dużą ilością grzałek – dzięki nim pizza będzie równomiernie wypieczona.
Wygląd |
Model |
Cena (brutto) |
Moc |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piec elektryczny do pizzy Revolution 1-poziomowy 4x30 cm |
|
|
|
|
|
2. Odpowiednia wielkość pieca do pizzy
Przed zakupem zaplanuj odpowiednie ustawienie pieca w pomieszczeniu oraz sprawdź (i najlepiej zmierz) przestrzeń, w której chcesz go ustawić. Nie wybieraj pieca zbyt dużego, który będzie nieustawny, zajmie za dużo miejsca oraz będzie sprawiać problem podczas jego obsługiwania. Warto pamiętać, iż w większości modeli wymagany jest odstęp od kilkunastu do kilkudziesięciu centymetrów od ścian pomieszczenia. Gwarantuje to odpowiednie chłodzenie oraz wentylację urządzenia, a także minimalizuje ryzyko pożaru.
3. Ilość wypiekanej pizzy
Jeśli planujesz zwiększyć sprzedaż posiłków wypiekanych w piecach lub poszukujesz profesjonalnego sprzętu, który umożliwi Ci podawanie pizzy idealnie wypieczonej – świetnym rozwiązaniem może okazać się piec przelotowy. Dzięki zastosowaniu taśmociągu, można łatwo odbierać wypieczone dania z pieca, a cały proces obróbki termicznej jest zautomatyzowany. Ze względu na dużą wydajność, sprzęt ten sprawdzi się w pizzeriach wydających dużą ilość pizz oraz restauracjach, w których liczy się zminimalizowanie czasu potrzebnego na przygotowanie dania.
Co ciekawe, piec do pizzy doskonale nadaje się do przygotowywania innych potraw. Szczególną popularność piece te zdobyły w punktach serwujących zapiekanki. Duża komora umożliwia jednoczesne przygotowanie kilku długich zapiekanek, co jest istotne w miejscach, w których wydaje się duże ilości tej popularnej potrawy. W piecu można wypiekać również ciasta, a wprawny kucharz poradzi sobie z ugotowaniem w nim zupy. Jak widać urządzenie to jest bardzo uniwersalne i z powodzeniem sprawdzi się nie tylko w pizzerii, ale praktycznie w każdego rodzaju gastronomii.
4. Piec wyposażony w płytę szamotową
Bardzo ważne jest, by piec posiadał płytę szamotową – jest ona elementem ogniotrwałym, dobrze akumuluje ciepło oraz jest odporna na szoki temperaturowe, a przede wszystkim ułatwia równomierne wypiekanie pizzy na całej powierzchni. Coraz większą popularność zyskują modele pieców, w których również ściany boczne, a nawet górna część komory są wyłożone szamotem. Zapewnia to najlepsze efekty wypieku, a także zmniejsza koszty eksploatacji urządzenia, ponieważ płyty szamotowe oddają ciepło bardzo powoli i dzięki temu temperatura w komorze pieca jest bardziej stabilna. Do wyboru są piece 1-poziomowe oraz 2-poziomowe.
5. Bezawaryjność sprzętu
Najgorszym z możliwych scenariuszy w pizzeri jest moment, gdy nie możesz przygotować posiłku dla swoich klientów z powodu awarii sprzętu. W przypadku pieców elektrycznych prawdopodobieństwo wystąpienia problemów jest mniejsze niż np. w piecach gazowych. Dodatkowo, koszty naprawy czy zakupu części wymiennych są niższe niż w przypadku urządzeń gazowych. Również margines bezpieczeństwa jest o wiele większy w urządzeniach elektrycznych, gdyż nie ma w nich ryzyka wystąpienia np. nieszczelności układu zasilania. Warto więc zwrócić uwagę na ten aspekt podczas wyboru idealnego pieca do pizzy.

6. Łatwość obsługi
Sprzęt, który jest łatwy w eksploatacji sprawi, że osoby zajmujące się przygotowywaniem i wypiekaniem pizzy poradzą sobie z jego obsługą bez problemu. Polecamy piece z szybką w drzwiach oraz oświetleniem ułatwiającym pracę.
7. Dodatkowy sprzęt
Podczas zakupu idealnego pieca zwróć uwagę czy nie jest Ci potrzebny dodatkowy sprzęt, który usprawni proces pieczenia lub sprawi, że ustawienie pieca będzie stabilne i bezpieczne dla obsługujących go osób. Możesz zdecydować się m.in. na specjalne podstawy pod piece.