Rabat na wybrane produkty przy zakupach powyżej 500 zł. Sprawdź z kodem MAJ25. Promocja trwa jeszcze
19 dni
01
12
48
Zadzwoń: 123070604
-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
Makaroniarki ‒ jaki sprzęt do lokalu gastronomicznego wybrać?
2020-06-23 12:00:00
Makaron to jeden z podstawowych specjałów, który króluje zwłaszcza w potrawach kuchni włoskiej, ale nie brakuje go również w wielu innych daniach serwowanych w restauracji. Zanim jednak kupimy maszynę do jego przyrządzania, warto dokładnie przejrzeć oferty producentów i wybrać najlepsze urządzenie. Na co w takim razie zwrócić uwagę przy kupnie makaroniarki?
Makaroniarka gazowa czy elektryczna?
Makaron można ugotować w tradycyjny sposób, używając zwykłego garnka. Jednak w profesjonalnej restauracji lepiej używać makaroniarek. Po pierwsze pozwolą one na ugotowanie większej ilości specjału. Po drugie nie musimy się martwić, że makaron się rozgotuje. Nowoczesne urządzenia do gotowania makaronu mogą być gazowe bądź elektryczne. Nie w każdym lokalu jest gaz, dlatego w sytuacji, gdy dysponujemy tylko prądem elektrycznym tej kwestii nie musimy rozważać. Makaroniarki elektryczne są na pewno bezpieczniejsze. Wielu szefów kuchni podkreśla, że te urządzenia znacznie przyśpieszają proces gotowania, co przy dużej liczbie gości jest bardzo ważne. Z drugiej strony gazowe urządzenia są z reguły tańsze, ale mają mniejszą moc.
Liczba komór w makaroniarce
Każda makaroniarka składa się ze specjalnego systemu grzewczego oraz komory właściwej, w której smakołyk jest gotowany. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń: z jedną komorą, trzema bądź nawet sześcioma. To, jaką wybierzemy, zależy głównie od wielkości lokalu gastronomicznego oraz zapotrzebowania. Jeśli spodziewamy się wielu gości, to warto zainwestować w kilku komorowe urządzenie. Dzięki temu możemy przygotowywać różne rodzaje makaronu w jednym czasie. Każda komora powinna być wyposażona w specjalne siteczko z małymi dziurkami. Dzięki temu jesteśmy w stanie przyrządzić nawet najdrobniejszy makaron bez obawy, że nie wyłowimy go z wody. Duża liczba komór wpływa także na wielkość całego urządzenia. Jeśli zatem nie dysponujemy w naszym lokalu dużą powierzchnią, musimy znaleźć małe urządzenie.
Materiał, z jakiego wykonana jest makaroniarka
Przy zakupie każdego urządzenia do lokalu gastronomicznego trzeba zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonany. Dotyczy to również makaroniarek. Do produkcji tych maszyn najlepsza jest słynna już stal nierdzewna. Makaroniarki ze stali nierdzewnej nie podlegają korozji, są odporne na uszkodzenia mechaniczne, które mogą się zdarzyć podczas częstego używania. Dodatkowo są eleganckie i łatwe w czyszczeniu. A przecież pod koniec dnia każde urządzenie w restauracji powinno być dokładnie umyte.
Oprócz tego makaroniarki powinny być wyposażone w zawór pozwalający na bezpośrednie podłączenie do sieci wodnej. Ważny jest także łatwy w użytkowaniu interfejs. Inaczej stracimy czas na zastanawianie się, jak ustawić urządzenie, a przecież chcemy, aby cały proces gotowania makaronu został przyśpieszony. Większość makaroniarek ma wbudowaną lampkę kontrolną sygnalizującą stan temperatury. Istotne są również pokrętła z termostatem, które pozwolą ustawić maszynę na odpowiednią temperaturę. Tak wyposażone urządzenie na pewno znacznie ułatwi pracę w każdej restauracji.
Autor:gastroprofit