-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- 1
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- InSink Erator
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Prismafood
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
Makaroniarki ‒ jaki sprzęt do lokalu gastronomicznego wybrać?
2020-06-23 12:00:00Makaron to jeden z podstawowych specjałów, który króluje zwłaszcza w potrawach kuchni włoskiej, ale nie brakuje go również w wielu innych daniach serwowanych w restauracji. Zanim jednak kupimy maszynę do jego przyrządzania, warto dokładnie przejrzeć oferty producentów i wybrać najlepsze urządzenie. Na co w takim razie zwrócić uwagę przy kupnie makaroniarki?
Makaroniarka gazowa czy elektryczna?
Makaron można ugotować w tradycyjny sposób, używając zwykłego garnka. Jednak w profesjonalnej restauracji lepiej używać makaroniarek. Po pierwsze pozwolą one na ugotowanie większej ilości specjału. Po drugie nie musimy się martwić, że makaron się rozgotuje. Nowoczesne urządzenia do gotowania makaronu mogą być gazowe bądź elektryczne. Nie w każdym lokalu jest gaz, dlatego w sytuacji, gdy dysponujemy tylko prądem elektrycznym tej kwestii nie musimy rozważać. Makaroniarki elektryczne są na pewno bezpieczniejsze. Wielu szefów kuchni podkreśla, że te urządzenia znacznie przyśpieszają proces gotowania, co przy dużej liczbie gości jest bardzo ważne. Z drugiej strony gazowe urządzenia są z reguły tańsze, ale mają mniejszą moc.
Liczba komór w makaroniarce
Każda makaroniarka składa się ze specjalnego systemu grzewczego oraz komory właściwej, w której smakołyk jest gotowany. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń: z jedną komorą, trzema bądź nawet sześcioma. To, jaką wybierzemy, zależy głównie od wielkości lokalu gastronomicznego oraz zapotrzebowania. Jeśli spodziewamy się wielu gości, to warto zainwestować w kilku komorowe urządzenie. Dzięki temu możemy przygotowywać różne rodzaje makaronu w jednym czasie. Każda komora powinna być wyposażona w specjalne siteczko z małymi dziurkami. Dzięki temu jesteśmy w stanie przyrządzić nawet najdrobniejszy makaron bez obawy, że nie wyłowimy go z wody. Duża liczba komór wpływa także na wielkość całego urządzenia. Jeśli zatem nie dysponujemy w naszym lokalu dużą powierzchnią, musimy znaleźć małe urządzenie.
Materiał, z jakiego wykonana jest makaroniarka
Przy zakupie każdego urządzenia do lokalu gastronomicznego trzeba zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonany. Dotyczy to również makaroniarek. Do produkcji tych maszyn najlepsza jest słynna już stal nierdzewna. Makaroniarki ze stali nierdzewnej nie podlegają korozji, są odporne na uszkodzenia mechaniczne, które mogą się zdarzyć podczas częstego używania. Dodatkowo są eleganckie i łatwe w czyszczeniu. A przecież pod koniec dnia każde urządzenie w restauracji powinno być dokładnie umyte.
Oprócz tego makaroniarki powinny być wyposażone w zawór pozwalający na bezpośrednie podłączenie do sieci wodnej. Ważny jest także łatwy w użytkowaniu interfejs. Inaczej stracimy czas na zastanawianie się, jak ustawić urządzenie, a przecież chcemy, aby cały proces gotowania makaronu został przyśpieszony. Większość makaroniarek ma wbudowaną lampkę kontrolną sygnalizującą stan temperatury. Istotne są również pokrętła z termostatem, które pozwolą ustawić maszynę na odpowiednią temperaturę. Tak wyposażone urządzenie na pewno znacznie ułatwi pracę w każdej restauracji.
Autor:gastroprofit