-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
Nadziewarki do kiełbas – na co zwrócić uwagę?
2018-08-26 11:19:00
Nadziewarki do kiełbas pozwalają własnoręcznie stworzyć kiełbasę o ulubionym farszu. Urządzenia można wykorzystać do użytku domowego oraz w restauracji lub innym lokalu gastronomicznym, by zaskoczyć gości pysznym i niepowtarzalnym smakiem wędliny. Przygotowanie kiełbas według własnej receptury, z dodatkiem odpowiednich przypraw, pozwoli skraść serca klientów Twojej restauracji oraz stanie się ciekawą i atrakcyjną propozycją na dłuższy czas
Pionowa lub pozioma nadziewarka do kiełbas
Urządzenia pozwalające przygotować kiełbasy własnej produkcji dostępne są w wersji poziomej oraz pionowej. Producent Hendi proponuje poziome nadziewarki do kiełbas, które łatwo się czyści oraz posiadają układ przekładni biegów odporny na duże obciążenia mechaniczne. W zestawie dostępne są 4 lejki o zróżnicowanych średnicach. Dzięki temu własnoręczne stworzenie kiełbas lub parówek nie sprawi problemu – ani w domu, małym zakładzie mięsnym czy też w większym lokalu gastronomicznym.

Zaletą nadziewarek pionowych jest fakt, że zajmują mniej miejsca niż poziome oraz łatwiej jest je przechowywać. Urządzenie marki Revolution do nadziewania kiełbas wyposażone jest w 4 lejki o różnych średnicach. Czyszczenie sprzętu oraz napełnianie mięsnym farszem ułatwia demontowany siłownik oraz ruchomy trzpień.
Pojemność nadziewarki do kiełbas
Nadziewarki do kiełbas o bardzo małej pojemności mogą okazać się kłopotliwe podczas użytkowania. Pojawia się konieczność nieustannego przerywania pracy, by załadować farsz do wnętrza urządzenia. Decydując się na odpowiedni sprzęt, zwróćmy uwagę na możliwość wypełnienia nadziewarki większą ilością mięsa, by ułatwić sobie pracę. Urządzenie produkcji Revolution umożliwia jednorazowo na umieszczenie w nadziewarce 10 litrów farszu. Sprzęt posiada osobny wolny bieg, dzięki któremu osłonki na wędliny łatwiej napełniają się farszem.
Inną propozycją jest nadziewarka do kiełbas marki Hendi o nieco mniejszej pojemności, wynoszącej 7 litrów. Urządzenie posiada dwa tryby prędkości pracy. Bieg wolny pozwala napełniać osłonki farszem, a bieg szybki unosi tłok nadziewarki. Niezależnie od pojemności, oba urządzenia sprawdzą się zarówno w małych sklepach produkujących własne kiełbasy, w restauracjach, a nawet gospodarstwach agroturystycznych. Nadziewarki do kiełbas usprawnią przygotowywanie niepowtarzalnych, regionalnych wyrobów.
Materiał wykonania nadziewarki do kiełbas
Części urządzeń, które mają bezpośredni kontakt z żywnością, powinny być wykonane z najwyższej jakości materiałów oraz umożliwiać łatwe i dokładne czyszczenie. Resztki mięsnego farszu zalegające w zakamarkach nadziewarki mogłyby wywołać choroby oraz zatrucia. Z tego powodu należy zwrócić uwagę na to, by urządzenie wykonane było ze stali nierdzewnej oraz pozwalało na demontaż zabrudzonych części i ich dokładne umycie. Przykładem nadziewarki do kiełbas wykonanej w całości ze stali jest urządzenie marki Soda. Sprzęt można przytwierdzić do blatu roboczego – dzięki temu praca przebiega łatwiej i szybciej, a nadziewarka pozostaje stabilna.
Zapasowe uszczelki
Niektóre części nadziewarek ulegają zużyciu podczas ekspoloatacji. Z tego powodu warto zdecydować się na nadziewarkę, do której są dostępne części zamienne. Warto zainteresować się modelami z dołączonym w zestawie zapasem uszczelek. Takie rozwiązanie umożliwia marka Hendi – nadziewarka do kiełbas o pojemności 7 litrów, z dodatkowymi uszczelkami w komplecie, przyda się m.in. do użytku domowego, myśliwym oraz rolnikom, a także w lokalach serwujących lokalne wyroby mięsne.
Podsumowanie
Nadziewarki do kiełbas to uniwersalne urządzenia pozwalające na przygotowanie kiełbas, parówek lub innych potraw wypełnionych farszem. Warto zwrócić uwagę na materiał z którego wykonano części mające bezpośredni kontakt z żywnością. Do zastosowań domowych, dla rolników i w małych gospodarstwach odpowiednie będą nadziewarki o pojemności cylindra rzędu 3l, 5l lub 7l. Niewielkie lokale gastronomiczne, zakłady przetwórcze i myśliwi najczęściej wybierają modele 10l lub 15l. W dużych zakładach mięsnych warto rozważyć zakup nadziewarki hydraulicznej, posiadającej bardzo dużą wydajność i zautomatyzowaną pracę.