-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Prismafood
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
Najpopularniejsze rodzaje pizz – sprawdź, czy je znasz
2019-09-06 12:02:00Sekret smaku pizzy tkwi przede wszystkim w cieście, z delikatnie chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Z drugiej strony to właśnie dodatki stanowią o smaku i charakterze dania, kojarzonego z serem, pomidorami, szynką parmeńską… Lista składników jest wyjątkowo długa i różnorodna.
Margherita, capricciosa – co kryje się pod tymi nazwami?
Choć w restauracjach zjemy calzone lub foccacię, najpopularniejszą odmianą pizzy jest okrągły, płaski placek drożdżowy okraszony różnymi dodatkami. Odmiany, które stanowią podstawę niemal każdego menu, to:
- Margherita
Podstawa podstaw, kwintesencja pizzy, podawana z aromatycznym sosem pomidorowym, ziołami i żółtym serem. Serwowana na cienkim cieście, z dodatkiem prawdziwej włoskiej oliwy, margherita pozwala poczuć się jak na romantycznej kolacji w Neapolu.
- Capricciosa
Oprócz sera, zawiera również szynkę i pieczarki, które nadają jej wyrazisty aromat. Świetnie smakuje ze świeżym sosem pomidorowym zawierającym solidną domieszkę aromatycznej bazylii (najlepiej świeżej). Także sos czosnkowy „podbija” smak prostych, a przy tym pysznych składników.
- Pepperoni
Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza charakterystycznej kiełbasie pepperoni i smakowitej papryce o tej samej nazwie. Pepperoni to świetny wybór dla miłośników ostrych potraw.
- Hawajska
Choć nie wszyscy entuzjastycznie odnoszą się do połączenia smaków kurczaka lub szynki i ananasa, na świecie nie brakuje miłośników pizzy hawajskiej, która kojarzy się z pełnią lata i plażą zalaną słońcem.
- Salami
Kiełbasa salami posiada specyficzny, dość słony smak, dlatego trudno pomylić ją z jakimkolwiek innym produktem. Świetnie komponuje się z ostrymi sosami i być może jest to jeden z powodów, dla których tak chętnie zajadamy się nią, gdy jest podawana na gorącym cieście drożdżowym.
To zaledwie kilka najpopularniejszych rodzajów pizzy. Liczba składników, które możemy dodawać do włoskiego dania, jest właściwie nieograniczona.
Jak zrobić idealną pizzę?
Smak pizzy zależy przede wszystkim od jakości składników oraz od umiejętności kucharza. Ogromne znaczenie ma również receptura – im bardziej dopracowana, tym lepsze efekty. Nie można zapominać również o jakości sprzętu. Jeśli wyposażenie pizzerii pochodzi z najwyższej półki, zadowoleni są nie tylko goście, ale również pracownicy lokalu, którzy wykonują swoje zadania w komfortowych warunkach.
Wybierając sprzęt, dobrze jest zwrócić uwagę przede wszystkim na piece do pizzy. Zwykle urządzenia dzielą się na elektryczne i gazowe. W ofertach producentów dostępne są wydajne urządzenia, stworzone z myślą o dużych, prężnie działających lokalach, a także takie, które świetnie sprawdzą się w niewielkiej restauracyjce.
Urządzając kuchnię, warto pamiętać też o innych elementach wyposażenia, jak np. blacha do pizzy, deski, radełka, łopaty, specjalne noże. Jeśli oferujemy dostawę, z pewnością przydarzą się nam transportery, maty grzewcze itp.
Autor:gastroprofit