Cięcie, krojenie, szatkowanie, obieranie – za sprawą odpowiedniego sprzętu wykonywanie tych czynności może stać się proste, komfortowe i efektywne. Solidne zestawy noży do filetowania, cięcia w plastry itp. to obowiązkowe elementy wyposażenia restauracyjnej kuchni.

Wybierając
noże kuchenne, warto kierować się m.in. rodzajem materiałów wykorzystanych podczas produkcji. Ogromne znaczenie ma również przeznaczenie określonych akcesoriów i – co za tym idzie – kształt oraz długość ostrza itp.:
  • Noże do mięsa

Dobrze, jeśli wyposażenie kuchni składa się m.in. z noży przeznaczonych do krojenia mięsa. Warto jednak wiedzieć, że filetowanie może wymagać innego sprzętu kuchennego niż np. krojenie w kostkę. Ważne, by ostrze szybko sunęło po delikatnym mięsie, nie naruszając go ani nie rozrywając. Oddzielną kategorię stanowi nóż do kebaba (manualny lub elektryczny), który umożliwia dzielenie mięsa na cienkie, delikatne kawałeczki trafiające następnie na talerz. W tym przypadku kluczowe jest również ostrze.    



  • Noże do ryb

Patroszenie lub filetowanie ryb wymaga zastosowania ostrych noży o odpowiednio długich ostrzach i rękojeściach, które są doskonale dopasowanie do ręki krojącego. Ważne, by jeden, płynny ruch dłoni umożliwiał równe przecięcie rybiego mięsa lub wykrojenie wnętrza – tak, by nie uszkodzić narządów.   



  • Noże do warzyw i owoców

Aby szybko i dokładnie posiekać marchew, por lub inne warzywa, dobrze jest wykorzystać np. nóż kolebkowy. Wystarczy rytmicznie poruszać zaokrąglonym ostrzem, by w krótkim czasie uzyskać oczekiwane efekty. Warto zaopatrzyć się także w ostrza umożliwiające sprawne usuwanie skórek, np. z pietruszki czy jabłka. Do warzyw i owoców często doskonale nadają się niewielkie noże wielofunkcyjne.  



  • Noże do serów

Jeśli restaurację odwiedzają również koneserzy wyrobów serowarskich, warto umożliwić im spożywanie serów w przyjemnych warunkach. Jeśli smakosz zamierza skosztować twardej odmiany, potrzebny jest mu inny nóż niż wówczas, gdy chciałby sięgnąć po miękki ser. W zestawach często znajdują się także noże do smarowania, przy pomocy których można rozprowadzać ser o kremowej konsystencji.

  • Noże do pieczywa i ciast

Noże kuchenne to również te o ząbkowanych ostrzach, które umożliwiają krojenie świeżego chleba o twardej skórce. Modele przeznaczone do krojenia ciast są gładkie. Istnieją również takie, które doskonale sprawdzają się przy obydwu czynnościach.