-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- 1
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- InSink Erator
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Prismafood
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
Prowadzisz restaurację? Pomyśl o zakupie suszarki do grzybów
2019-02-21 11:50:00To, co swojskie i naturalne, budzi miłe skojarzenia. Trudno zastąpić czymkolwiek aromat sosu z kurek lub podgrzybków. Niestety w naszych lasach takie frykasy pojawiają się sezonowo, jesienią. Nie trzeba jednak załamywać rąk, bo smak grzybów możemy zatrzymać na dłużej. Wystarczy, że zasuszymy „dary lasu” i będziemy przechowywać w odpowiednich warunkach.
Suszenie żywności – prosty sposób na konserwację
Warzywa, owoce, mięso, grzyby – żywność tego rodzaju w większości przypadków można zasuszyć i cieszyć się jej smakiem oraz wartościami odżywczymi, nawet po kilku miesiącach. Żywność pozbawiona wody nie stanowi pożywki dla bakterii odpowiedzialnych za proces rozkładu, dlatego jest trwała.
Suszone owoce to podstawa kompotu wigilijnego. Możemy także traktować je jak zdrową przekąskę – bez konserwantów, nadmiaru cukru oraz innych szkodliwych substancji. Suszenie żywności to niedrogi, efektywny i nieszkodliwy sposób na zachowanie wartości odżywczych sezonowych przysmaków.
Jak suszyć grzyby?
Szybkie suszenie w wysokiej temperaturze wywołuje nieodwracalne zmiany w żywności. Ponowne nawodnienie przed spożyciem nie przywraca jej apetycznego wyglądu. Dlatego najlepiej jest poddawać jedzenie, np. grzyby czy zioła, procesowi suszenia, który przebiega powoli, stopniowo, dzięki czemu jedzenie nie traci wartości odżywczych i aromatu.
Jak suszyć? Najlepiej za pomocą profesjonalnych narzędzi. Urządzenie do suszenia grzybów, które ma stać się elementem wyposażenia gastronomii, powinno być wydajne. Równie istotne aspekty to np.:
- Równomierne rozprowadzanie ciepła
Wartościowa i praktyczna suszarka do grzybów to taka, w której nagrzane powietrze rozchodzi się równomiernie. Dzięki temu unikamy sytuacji, gdy zaledwie część jedzenia jest pozbawiona wody, a niektóre kawałki są wciąż miękkie i soczyste. Pominięcie niedosuszonych elementów może sprawić, że cała partia grzybów ulegnie zniszczeniu.
- Łatwość w czyszczeniu
Suszenie żywności przy wykorzystaniu suszarki zapewnia wysoki komfort użytkowania. Aby rzeczywiście oszczędzać czas, warto stawiać na wyposażenie gastronomii nie tylko zautomatyzowane, ale również… higieniczne. Im prostsza konstrukcja, tym lepiej. Wielość elementów, które należy wyjąć i zdemontować przed umyciem, utrudnia czyszczenie i przyczynia się do pominięcia części zabrudzeń. Konieczność demontowania i ponownego łączenia skomplikowanych elementów zabiera również cennych czas.
- Marka
Dobrze, jeśli wybór urządzenia do suszenia grzybów lub innego sprzętu gastronomicznego jest poprzedzony dokładnym researchem. Warto szukać informacji np. na temat producenta. Szukając profesjonalnego sprzętu gastronomicznego, warto zwracać uwagę np. na markę Hendi.
- Atest
Ważne, by sprzęt, który stanowi element wyposażenia naszej restauracji, posiadał atest. Dzięki temu zyskamy pewność, że zakup konkretnego urządzenia okaże się trafiony.
Autor:gastroprofit