-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
Prowadzisz restaurację? Pomyśl o zakupie suszarki do grzybów
2019-02-21 11:50:00
To, co swojskie i naturalne, budzi miłe skojarzenia. Trudno zastąpić czymkolwiek aromat sosu z kurek lub podgrzybków. Niestety w naszych lasach takie frykasy pojawiają się sezonowo, jesienią. Nie trzeba jednak załamywać rąk, bo smak grzybów możemy zatrzymać na dłużej. Wystarczy, że zasuszymy „dary lasu” i będziemy przechowywać w odpowiednich warunkach.
Suszenie żywności – prosty sposób na konserwację
Warzywa, owoce, mięso, grzyby – żywność tego rodzaju w większości przypadków można zasuszyć i cieszyć się jej smakiem oraz wartościami odżywczymi, nawet po kilku miesiącach. Żywność pozbawiona wody nie stanowi pożywki dla bakterii odpowiedzialnych za proces rozkładu, dlatego jest trwała.
Suszone owoce to podstawa kompotu wigilijnego. Możemy także traktować je jak zdrową przekąskę – bez konserwantów, nadmiaru cukru oraz innych szkodliwych substancji. Suszenie żywności to niedrogi, efektywny i nieszkodliwy sposób na zachowanie wartości odżywczych sezonowych przysmaków.

Jak suszyć grzyby?
Szybkie suszenie w wysokiej temperaturze wywołuje nieodwracalne zmiany w żywności. Ponowne nawodnienie przed spożyciem nie przywraca jej apetycznego wyglądu. Dlatego najlepiej jest poddawać jedzenie, np. grzyby czy zioła, procesowi suszenia, który przebiega powoli, stopniowo, dzięki czemu jedzenie nie traci wartości odżywczych i aromatu.
Jak suszyć? Najlepiej za pomocą profesjonalnych narzędzi. Urządzenie do suszenia grzybów, które ma stać się elementem wyposażenia gastronomii, powinno być wydajne. Równie istotne aspekty to np.:
- Równomierne rozprowadzanie ciepła
Wartościowa i praktyczna suszarka do grzybów to taka, w której nagrzane powietrze rozchodzi się równomiernie. Dzięki temu unikamy sytuacji, gdy zaledwie część jedzenia jest pozbawiona wody, a niektóre kawałki są wciąż miękkie i soczyste. Pominięcie niedosuszonych elementów może sprawić, że cała partia grzybów ulegnie zniszczeniu.
- Łatwość w czyszczeniu
Suszenie żywności przy wykorzystaniu suszarki zapewnia wysoki komfort użytkowania. Aby rzeczywiście oszczędzać czas, warto stawiać na wyposażenie gastronomii nie tylko zautomatyzowane, ale również… higieniczne. Im prostsza konstrukcja, tym lepiej. Wielość elementów, które należy wyjąć i zdemontować przed umyciem, utrudnia czyszczenie i przyczynia się do pominięcia części zabrudzeń. Konieczność demontowania i ponownego łączenia skomplikowanych elementów zabiera również cennych czas.
- Marka
Dobrze, jeśli wybór urządzenia do suszenia grzybów lub innego sprzętu gastronomicznego jest poprzedzony dokładnym researchem. Warto szukać informacji np. na temat producenta. Szukając profesjonalnego sprzętu gastronomicznego, warto zwracać uwagę np. na markę Hendi.
- Atest
Ważne, by sprzęt, który stanowi element wyposażenia naszej restauracji, posiadał atest. Dzięki temu zyskamy pewność, że zakup konkretnego urządzenia okaże się trafiony.
Autor:gastroprofit