Rabat na wybrane produkty przy zakupach powyżej 500 zł. Sprawdź z kodem MAJ25. Promocja trwa jeszcze 0000000
Zadzwoń: 123070604
-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
Przygotowywanie dań w lokalu gastronomicznym ‒ konieczne zasady bezpieczeństwa
2020-12-18 12:00:00
Prowadzenie restauracji wymaga ścisłego przestrzegania zasad higieny. Są one dokładnie określone przez sanepid. Brak stosowania się do wyznaczonych reguł może doprowadzić do inspekcji sanitarnej, nałożenia wysokich kar, a w skrajnych przypadkach nawet do zamknięcia lokalu gastronomicznego. Jak zatem zadbać o bezpieczeństwo gości?
Używaj tylko świeżych składników
Niezależnie od tego, w czym specjalizuje się dana restauracja, dania należy przygotować tylko ze świeżych składników. Przeterminowane produkty pod żadnym pozorem nie mogą być stosowane. W zachowaniu świeżości artykułów spożywczych pomagają lodówki oraz chłodziarki. Produkty o przekroczonym terminie ważności niestety trzeba wyrzucić.
Zadbaj o dokładne mycie artykułów spożywczych i naczyń
Przed przygotowaniem potrawy wszystkie warzywa, jajka czy nawet mięso muszą być dokładnie umyte. Sanepid podaje bardzo szczegółowe informacje na temat tego, jak ma wyglądać stanowisko do mycia jedzenia. Ważnym elementem wyposażenia każdej kuchni restauracyjnej jest sporych rozmiarów zlew gastronomiczny. Najlepiej zainwestować w kilka komór, dzięki czemu można przygotować składniki do kilku potraw.
Każde naczynie, użyte chociaż raz, musi być umyte. Oczywiście w lokalach gastronomicznych nikt nie robi tego ręcznie. Za dokładne wyczyszczenie i odkażenie pojemników, garnków, talerzy czy sztućców odpowiada profesjonalna zmywarka do lokalu gastronomicznego. W większych kuchniach warto zainstalować 2 lub nawet 3 sprzęty. Dzięki temu można szybko i sprawnie umyć naczynia tak, by kolejni Klienci nie czekali na swoje potrawy zbyt długo czasu.
Pamiętaj o regularnym usuwaniu śmieci
Po całym dniu pracy, a czasem nawet w godzinach otwarcia restauracji, należy wyrzucić odpady. Śmieci nie mogą zostawać w restauracji na noc. Oczywiście przy gotowaniu zbiera się bardzo dużo resztek jedzenia, dlatego warto zainwestować w dobrze zaprojektowany pojemnik na odpady. Warto zainwestować w produkt wykonany ze stali nierdzewnej, który można bardzo prosto i szybko wyczyścić.
Zwróć uwagę na odpowiednią wentylację
Każde pomieszczenie przeznaczone do gotowania musi być odpowiednio wentylowane. Obróbka termiczna przygotowywanych potraw sprawia, że w pomieszczeniach może zrobić się duszno i gorąco. Taka sytuacja wpłynie na wydajność pracowników. Przestrzeganie zasad BHP dotyczy także zapewnienia jak najlepszych warunków pracy zatrudnionym osobom. Dlatego warto wyposażyć restauracyjną kuchnię w profesjonalne okapy o dużej mocy.
Serwowanie lodów również ma znaczenie
Szczególną uwagę należy zwrócić na przygotowanie oraz przechowywanie lodów w lokalu gastronomicznym. Rozmrożone porcje mogą bowiem powodować różne choroby u zamawiających. Dlatego wszystkie lody należy przechowywać w specjalnych zamrażarkach sklepowych. Dzięki nim właściciel lokalu ma pewność, że zapewnił swoim gościom maksymalny stopień bezpieczeństwa.
Oczywiście istotne jest także przeszkolenie zatrudnionych osób. Obowiązkiem pracodawcy jest regularne organizowanie szkoleń związanych z przestrzeganiem zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.
Autor:gastroprofit