
Prowadzenie restauracji wymaga ścisłego przestrzegania zasad higieny. Są one dokładnie określone przez sanepid. Brak stosowania się do wyznaczonych reguł może doprowadzić do inspekcji sanitarnej, nałożenia wysokich kar, a w skrajnych przypadkach nawet do zamknięcia lokalu gastronomicznego. Jak zatem zadbać o bezpieczeństwo gości?
Używaj tylko świeżych składników
Niezależnie od tego, w czym specjalizuje się dana restauracja, dania należy przygotować tylko ze świeżych składników. Przeterminowane produkty pod żadnym pozorem nie mogą być stosowane. W zachowaniu świeżości artykułów spożywczych pomagają lodówki oraz chłodziarki. Produkty o przekroczonym terminie ważności niestety trzeba wyrzucić.
Zadbaj o dokładne mycie artykułów spożywczych i naczyń
Przed przygotowaniem potrawy wszystkie warzywa, jajka czy nawet mięso muszą być dokładnie umyte. Sanepid podaje bardzo szczegółowe informacje na temat tego, jak ma wyglądać stanowisko do mycia jedzenia. Ważnym elementem wyposażenia każdej kuchni restauracyjnej jest sporych rozmiarów zlew gastronomiczny. Najlepiej zainwestować w kilka komór, dzięki czemu można przygotować składniki do kilku potraw.
Każde naczynie, użyte chociaż raz, musi być umyte. Oczywiście w lokalach gastronomicznych nikt nie robi tego ręcznie. Za dokładne wyczyszczenie i odkażenie pojemników, garnków, talerzy czy sztućców odpowiada profesjonalna zmywarka do lokalu gastronomicznego. W większych kuchniach warto zainstalować 2 lub nawet 3 sprzęty. Dzięki temu można szybko i sprawnie umyć naczynia tak, by kolejni Klienci nie czekali na swoje potrawy zbyt długo czasu.
Pamiętaj o regularnym usuwaniu śmieci
Po całym dniu pracy, a czasem nawet w godzinach otwarcia restauracji, należy wyrzucić odpady. Śmieci nie mogą zostawać w restauracji na noc. Oczywiście przy gotowaniu zbiera się bardzo dużo resztek jedzenia, dlatego warto zainwestować w dobrze zaprojektowany pojemnik na odpady. Warto zainwestować w produkt wykonany ze stali nierdzewnej, który można bardzo prosto i szybko wyczyścić.
Zwróć uwagę na odpowiednią wentylację
Każde pomieszczenie przeznaczone do gotowania musi być odpowiednio wentylowane. Obróbka termiczna przygotowywanych potraw sprawia, że w pomieszczeniach może zrobić się duszno i gorąco. Taka sytuacja wpłynie na wydajność pracowników. Przestrzeganie zasad BHP dotyczy także zapewnienia jak najlepszych warunków pracy zatrudnionym osobom. Dlatego warto wyposażyć restauracyjną kuchnię w profesjonalne okapy o dużej mocy.
Serwowanie lodów również ma znaczenie
Szczególną uwagę należy zwrócić na przygotowanie oraz przechowywanie lodów w lokalu gastronomicznym. Rozmrożone porcje mogą bowiem powodować różne choroby u zamawiających. Dlatego wszystkie lody należy przechowywać w specjalnych zamrażarkach sklepowych. Dzięki nim właściciel lokalu ma pewność, że zapewnił swoim gościom maksymalny stopień bezpieczeństwa.
Oczywiście istotne jest także przeszkolenie zatrudnionych osób. Obowiązkiem pracodawcy jest regularne organizowanie szkoleń związanych z przestrzeganiem zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.