WhatsApp

Sprawne sprzątanie w restauracji, czyli rola basenu gastronomicznego

2019-01-21 11:51:00
Sprawne sprzątanie w restauracji, czyli rola basenu gastronomicznego

Basen gastronomiczny przyda się w każdej kuchni, gdzie serwuje się dużą liczbę potraw dla wielu gości. Dzięki niemu można efektywnie sprzątać kuchnię – zarówno w ciągu dnia, jak i po zamknięciu lokalu.  

Zmywarka czy basen gastronomiczny? Nie musisz wybierać!

Basen ułatwia zmywanie naczyń. Nie jest to jednak jego jedyny atut. Choć mycie ręczne zdaje się odchodzić do lamusa ze względu na obecność automatycznych zmywarek, jedno- lub dwukomorowy basen gastronomiczny to wciąż „must have” w restauracyjnej kuchni. Jego obecność jest nieodzowna, ponieważ:
  • Nie wszystkie naczynia można myć w zmywarce

Wśród elementów wyposażenia lokalu gastronomicznego mogą znaleźć się naczynia, które ze względu na swój rozmiar nie mieszczą się w zmywarce, nawet największej. Warto pamiętać także o tym, że nie każdy materiał, z którego wykonuje się garnki, sztućce itd. powinien trafić do zmywarki. Warto przestrzegać zaleceń producenta, jeśli chcemy uniknąć zniszczeń i strat.

  • Wielkość basenu umożliwia zmywanie w komfortowych warunkach

Duży, dwukomorowy basen pozwala myć nawet największe kotły w taki sposób, by nie zachlapywać wodą wszystkiego wokół. To niezmiernie ważne dla komfortu pracownika, który musi w krótkim czasie umyć naczynie sporych rozmiarów.
  • Basen ze stali nierdzewnej jest odporny na uszkodzenia i temperaturę

Basen gastronomiczny zalicza się do grupy „meble ze stali”, którą można śmiało uznać za grupę do zadań specjalnych. Stal nierdzewna jest odporna na działanie wilgoci oraz skrajnych temperatur. Nie reaguje również na uszkodzenia mechaniczne, dzięki czemu przez długi czas świetnie się prezentuje i doskonale sprawdza się w kuchni. Właściwości stali nierdzewnej sprawiają, że z tego materiału tworzy się trwałe meble do zmywalni.  


Urządzenia i meble do zmywalni

Po długim dniu w restauracji pracownicy marzą o zasłużonym odpoczynku. Zamknięcie lokalu nie jest jednak równoznaczne z zakończeniem pracy. Koniec dnia to czas szorowania i przygotowywania się do kolejnego otwarcia. Duże wyzwanie stanowi mycie naczyń, na których znajdują się odpadki, wysmażony tłuszcz itd. Meble ze stali oraz inne sprzęty sprawiają, że szorowanie przebiega sprawnie. Ważne, by w kuchni znajdowały się pozornie drobne ułatwienia, dzięki którym można pracować w higienicznych warunkach. Ważną rolę odgrywa np. suszarka do rąk. Warto zaopatrzyć kuchnię również w młynek do odpadków, dzięki któremu łatwo pozbyć się resztek. Takie urządzenie, podpięte do basenu gastronomicznego, pozwala higienicznie pozbywać się resztek.   

Autor:gastroprofit