Na czym polega przewaga stołów ze stali nierdzewnej nad stołami wykonanymi z innych materiałów? Sekret tkwi w trwałości i odporności na trudne warunki panujące w restauracyjnej kuchni. Zakup sprzętów nierdzewnych to mądra inwestycja, która wywiera wyraźny wpływ na komfort pracy.  

Meble ze stali nierdzewnej – najlepsze do gastronomii

Co sprawia, że stoły oraz inne meble ze stali nierdzewnej świetnie sprawdzają się w profesjonalnej gastronomii? Po pierwsze stalowy blat nie rdzewieje pod wpływem wilgoci. Trudno wyobrazić sobie meble kuchenne z nieestetycznymi wżerami. Po drugie powierzchnia stali nierdzewnej jest zupełnie pozbawiona porów, dzięki czemu można bez wysiłku utrzymywać ją w stanie klinicznej czystości. To z kolei gwarantuje bezpieczeństwo klientom restauracji. Pożywienie przygotowywane na nierdzewnym blacie nie zawiera bakterii. Powierzchnia wykazuje również odporność na wysokie temperatury i kwasy. Wszystko to sprawia, że przez wiele lat znakomicie się prezentuje.    
Stół w restauracyjnej kuchni – ABC

Meble ze stali nierdzewnej
, które stanowią must have w kuchni lokalu gastronomicznego, to przede wszystkim:
  • Blaty robocze
Rozmiar blatu decyduje o komforcie jego użytkowania. Istotną rolę odgrywa również grubość blachy oraz sposób mocowania jej do ściany – ważne, by cała konstrukcja była stabilna i – dzięki temu – bezpieczna.  

  • Stoły przyścienne
Stoły ze stali nierdzewnej to grupa mebli, które różnią się między sobą m.in. ze względu na przeznaczenie. Modele montowane przy ścianie pozwalają mądrze zagospodarować powierzchnię kuchni. To szczególnie ważne w niewielkich wnętrzach.   

  • Stoły centralne
W przypadku mebli, które występują samodzielnie – bez dodatkowych podpór w postaci innych mebli czy mocowań, kluczowe znaczenie ma stabilność. Gwarantują ją np. odpowiednio wyprofilowane nogi i wytrzymała konstrukcja: wzmacniana spawami, dodatkowymi belkami lub nogami.

  • Stoły jezdne
Dzięki kółkom stoły jezdne mogą stać się niezastąpionym środkiem transportu większej liczby dań lub naczyń, przewożonych z kuchni do sali restauracyjnej (i z powrotem). Ważne, by wybrać model o odpowiednich wymiarach. Warto zwracać szczególną uwagę również na inne parametry techniczne, np. rodzaj stali nierdzewnej zastosowanej przy produkcji.

  • Stoły ze zlewem
W kuchni lokalu gastronomicznego świetnie sprawdzają się również stoły, w których znajduje się zlew. Obok komory często występuje także blat roboczy. W przypadku niektórych modeli istnieje możliwość wycięcia otworu pod młynek koloidalny.

  • Stoły do zmywarek
Używając stołu, można zabudować również zmywarkę. Blat wykorzystuje się do wyładowywania czystych naczyń. W ten sposób można sprawnie opróżnić, a następnie ponownie zapełnić zmywarkę.