WhatsApp

Taboret gazowy, elektryczny czy indukcyjny – co wybrać?

2019-11-20 10:10:00
Taboret gazowy, elektryczny czy indukcyjny – co wybrać?

Taborety gastronomiczne zajmują stosunkowo niewiele miejsca i są mobilne, dzięki czemu można przy ich użyciu przygotowywać i podgrzewać potrawy także w warunkach „polowych”. Świetnie sprawdzają się również przy użytkowaniu ciężkich i wysokich rondli. W sprzedaży dostępne są modele gazowe, elektryczne i indukcyjne. Przed zakupem warto dowiedzieć się, czym charakteryzuje się każdy z nich. 
 
Przenośna kuchenka to świetnie rozwiązanie np. dla firm cateringowych. Można z powodzeniem stosować je w trakcie imprez plenerowych lub innych kulinarnych wydarzeń, gdzie ważną rolę odgrywają zupy czy inne dania przyrządzane w wysokich i ciężkich garnkach, które trudno umieścić na „klasycznej” kuchni. Do wyboru mamy: 
  • Taborety elektryczne
Użytkowanie taboretu elektrycznego jest komfortowe i nieskomplikowane. Urządzenia tego rodzaju posiadają zwykle wielostopniową regulację mocy, dzięki czemu gotowanie lub podgrzewanie odbywa się bez ryzyka przypalenia potrawy lub zniszczenia garnka. Nowoczesne płyty grzewcze doskonale spisują się zarówno w niewielkich lokalach, jak i w dużych restauracjach. Ważne jednak, by zagwarantować odpowiednią moc przyłączeniową. Stelaże taboretów przeznaczonych do użytku komercyjnego zwykle są wykonane ze stali nierdzewnej. 

  • Taborety gazowe
Taboret gazowy stanowi idealny wybór w przypadku imprez plenerowych. Można używać go nawet na świeżym powietrzu – wystarczy, że podłączymy urządzenie do butli gazowej. Takie rozwiązanie jest nie tylko praktyczne, ale również opłacalne. Atestowane urządzenia nadają się do użytkowania w profesjonalnej gastronomii. Posiadają także wytrzymałe ramy, wykonane np. z żeliwa. Waga taboretu gazowego wynosi zwykle kilkadziesiąt, np. 30 kilogramów, co jest gwarancją stabilności.   

  • Taborety indukcyjne
Technologia indukcyjna opiera się na zjawisku indukcji elektromagnetycznej. W praktyce oznacza to, że ciepło jest przekazywane bezpośrednio ze źródła (palnika) do naczynia. Wywiera to wyraźny wpływ na wydajność urządzenia, ponieważ 90% pobieranej energii cieplnej zamienia się w ciepło. Płyty wykorzystujące indukcję są również bezpieczniejsze w eksploatacji niż ich elektryczne odpowiedniki, a to dlatego, że nie nagrzewają się w całości. Taboret indukcyjny, choć kosztuje sporo, może zdecydowanie ułatwić pracę w profesjonalnej gastronomii, przyczyniając się również do obniżenia kosztów przyrządzania potraw.  


Komfort i cena eksploatacji, a także sposób wytwarzania ciepła – to przykładowe czynniki, które warto wziąć pod uwagę, wybierając taboret gastronomiczny. Najważniejsze jest to, byśmy dokonali wyboru zgodnego z naszymi oczekiwaniami i potrzebami.  

Autor:gastroprofit