Rabat na wybrane produkty przy zakupach powyżej 500 zł. Sprawdź z kodem MAJ25. Promocja trwa jeszcze
19 dni
05
50
15
Zadzwoń: 123070604
-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
Termometry gastronomiczne – przegląd
2019-08-07 10:24:00
Bezpieczeństwo klientów i odpowiedni smak potraw – to dwie podstawowe kwestie, o które można zadbać, wyposażając lokal w profesjonalne i niezawodne termometry gastronomiczne. Aby wybrać odpowiednie urządzenia, warto dokładnie zdefiniować swoje potrzeby i zapoznać się z ofertą renomowanych producentów.
Kompletne wyposażenie restauracji – ABC
Lista rzeczy, których nie może zabraknąć w lokalu gastronomicznym, jest niezwykle długa. Znajdują się na niej zarówno takie elementy, jak lodówki, kuchnie czy piekarniki, jak i mniej oczywiste pozycje, np. noże do ryb, palniki do creme brulee, szczotki do czyszczenia pieca oraz termometry gastronomiczne. Choć dodatki tego rodzaju wydają się mało istotne, ich obecność zdecydowanie podnosi komfort pracy w kuchni. Aby niczego nie pominąć, dobrze jest zaopatrzyć się w spis rzeczy, które warto posiadać w swoim lokalu.
Zastosowanie termometrów gastronomicznych
Zakres temperatury mierzonej przez termometry gastronomiczne zwykle waha się od -50 do +300 stopni Celsjusza. Jeśli chodzi o funkcjonalność aparatów pomiaru, istnieją właściwie dwa zasadnicze obszary, w których termometry okazują się przydatne, a wręcz niezbędne:
- Prawidłowe przechowywanie żywności
Każda kuchnia restauracyjna rządzi się podobnymi regułami. W lokalach gastronomicznych obowiązują przepisy sanitarne, których należy bezwzględnie przestrzegać, aby np. nie narażać gości na choroby, takie jak salmonelloza itp. Bakterie odpowiedzialne za przykre dolegliwości nie rozwijają się w określonych temperaturach (innych dla lodówek, chłodni czy zamrażalników). Ważne, by regularnie upewniać się, że w urządzeniach chłodniczych nie jest zbyt ciepło. Pomagają w tym termometry przeznaczone do profesjonalnej gastronomii, np. marki Bartscher.
- Pomiary temperatury potraw i napojów
Temperatura to niezwykle ważna kwestia nie tylko z uwagi na bezpieczeństwo, ale również przy serwowaniu potraw, takich jak np. steki. Korzystając ze specjalnego termometru, możemy zorientować się, czy mięso, które właśnie przygotowujemy, jest surowe, średnio wypieczone czy może mocno wypieczone. W tym przypadku mierzenie temperatury umożliwia uzyskanie pożądanych właściwości smakowych i zapachowych potrawy. Z termometrów korzystają także bariści, którzy przyrządzają kawę z dodatkiem ciepłego mleka, które staje się gorzkie, gdy zbyt mocno je podgrzejemy. Aby napój miał idealny smak i aromat, warto zadbać o właściwą temperaturę.
Choć termometry gastronomiczne nie są kluczowym elementem wyposażenia restauracji, możemy wyraźnie odczuć ich brak. Warto poświęcić chwilę na wybór najlepszego urządzenia, by cieszyć się najlepszymi właściwościami potraw i napojów, które serwujemy gościom lokalu. Pozornie nieistotne szczegóły mogą pozytywnie wpłynąć na pracę kucharzy.
Autor:gastroprofit