WhatsApp

W co należy zaopatrzyć kuchnię, otwierając lokal gastronomiczny?

2019-07-02 10:18:00
W co należy zaopatrzyć kuchnię, otwierając lokal gastronomiczny?

Urządzenia do obróbki cieplnej, stoły ze stali nierdzewnej, sprzęty i meble do zmywali – to zaledwie kilka przykładowych elementów, które powinny znaleźć się w dobrze wyposażonej kuchni. Warto zadbać o to, by pomieszczenie, które urządzamy, okazało się przyjaznym i komfortowym miejscem pracy, sprzyjającym tworzeniu wyśmienitych potraw.  

Kompletowanie wyposażenia kuchni wiąże się ze sporymi kosztami, dlatego warto zainwestować w sprzęty wysokiej jakości, stworzone przez sprawdzonych i doświadczonych producentów. W restauracyjnej kuchni powinny znaleźć się m.in.:
  • Stoły
Blaty kuchenne stanowią przestrzeń, na której przygotowuje się potrawy. Wykorzystujemy je w trakcie siekania, mieszania, dekorowania itp. Przechowujemy na nich również składniki, które potrzebne są nam do tego, by wyczarować pyszne dania. Warto stawiać na modele wykonane z odpowiednio wytrzymałego materiału. Stoły ze stali nierdzewnej powinny zdecydowanie zdać egzamin.  

  • Meble kuchenne
W kuchni potrzebujemy także miejsc, w których możemy przechowywać składniki, naczynia itp. Ważne, by meble kuchenne cechowały się wytrzymałością i funkcjonalnością oraz by były mądrze rozmieszczone – tak, by nie zabierać cennej przestrzeni, nie utrudniać swobodnego przemieszczania się itd. 

  • Chłodziarki i zamrażarki
Składniki i gotowe potrawy należy przechowywać w odpowiednio niskiej temperaturze, która spowalnia namnażanie się bakterii, dzięki czemu zapewnia dłuższą zdatność do spożycia. 
  • Sprzęty do obróbki cieplnej
Piece, kuchenki, mikrofalówki, grille, opiekacze – to zaledwie kilka przykładowych urządzeń, przy użyciu których możemy wydobywać ze składników najlepsze właściwości smakowe i zapachowe. 
  • Urządzenia pomocnicze 
W kuchni przydają się również sprzęty, które nie są niezbędne, ale zdecydowanie przyspieszają pracę. Chodzi m.in. o miksery, blendery, krajalnice itp. 
  • Okapy
W trakcie gotowania powstaje ogrom pary, wydzielają się również intensywne zapachy, które mogą utrudniać pracę. Ważne, by powietrze było systematycznie odprowadzane przez wydajne okapy. 

  • Zlewy
Mycie to jedna z najczęściej powtarzanych czynności kuchennych. Myje się nie tylko naczynia, ale również, a może nawet przede wszystkim, dłonie oraz składniki, które zamierzamy wykorzystać do przygotowania jedzenia. 
  • Sprzęty i meble do zmywalni
Naczynia myje się zwykle w oddzielnych pomieszczeniach, w których – oprócz zlewów – znajdują się także zmywarki, wyparzarki itp. 

Ważne, by w profesjonalnej kuchni restauracyjnej znalazły się też garnki, deski do krojenia, zastawa stołowa, formy do ciast, wózki do wydawania posiłków, zbierania naczyń itp., a także pojemniki na odpady. 

Autor:gastroprofit