WhatsApp

Wagi gastronomiczne – przegląd produktów

2019-12-12 11:03:00
Wagi gastronomiczne – przegląd produktów

Ważenie produktów jest ważne nie tylko w trakcie przygotowywania posiłków albo odmierzania równych porcji. Ma niebagatelne znaczenie również przy przyjmowaniu dostaw czy kontrolowaniu stanów magazynowych. Jakie rodzaje wag warto mieć w swoim lokalu, aby pracować sprawnie i bez pomyłek? Najkorzystniej jest postawić na rozwiązania, które sprawdzają się w profesjonalnej gastronomii!   

Właściwe proporcje – idealny smak

Dobra restauracja to taka, która potrafi zaskoczyć gości, ale umie również zachwycić ich sprawdzonymi recepturami, które na długo pozostają w pamięci. Aby uzyskać zamierzony efekt smakowy, czasami trzeba działać z iście aptekarską precyzją. Odmierzanie odpowiednich ilości poszczególnych ingrediencji jest możliwe dzięki wagom gastronomicznym, które warto mieć w restauracyjnej kuchni. 

Jaką wagę gastronomiczną wybrać?

Doskonałe proporcje to lwia część sukcesu. Uzyskanie ich bez wagi może okazać się trudne, jednak wybór urządzenia dostosowanego do konkretnych potrzeb również nie jest prosty. Kwestie, które warto wziąć pod uwagę w trakcie zakupów, to przede wszystkim:
  • Zasilanie (lub jego brak)
Choć przez lata mieliśmy okazję przywyknąć do rozwiązań cyfrowych, te analogowe wciąż mają w sobie to „coś”. Na szczęście producenci dają nam możliwość wyboru między tradycją a nowoczesnością.  

  • Przeznaczenie
Waga kuchenna, którą odmierzamy np. ilość mąki do ciasta, zdecydowanie różni się od tej, którą ważymy worek ziemniaków, który właśnie przyjechał z hurtowni. Drugi model jest znacznie większy, mniej dokładny, a także wykonany z bardziej wytrzymałych materiałów. 

  • Dokładność
Istnieją dania, które smakują idealnie głównie za sprawą doskonałych proporcji składników. Nawet najmniejsze odstępstwa od przepisu mogą naruszyć znakomitą recepturę. Aby uniknąć niepożądanych sytuacji, dobrze jest postawić na czułe i dokładne wagi. 

  • Wytrzymałość
Gastronomia to dziedzina dla najsilniejszych. Dotyczy to nie tylko ludzi, ale i sprzętów, które muszą „radzić” sobie nawet w najtrudniejszych warunkach. Wysoka temperatura, ryzyko wystąpienia uszkodzeń mechanicznych, wilgoć – to zaledwie kilka spośród olbrzymiej liczby potencjalnie szkodliwych czynników. 

  • Mobilność
Jeśli zaopatrujemy się w drogie przyprawy, w przypadku których każdy gram jest niemal na wagę złota, warto sprawdzać, czy otrzymujemy pożądaną ilość produktu. W takiej sytuacji nieoceniona wydaje się pomoc w postaci czułej wagi kieszonkowej. 

Autor:gastroprofit