Rabat na wybrane produkty przy zakupach powyżej 500 zł. Sprawdź z kodem DOWAKACJI. Promocja trwa jeszcze
48 dni
17
34
31
Zadzwoń: 123070604
-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
Kuchnia gazowa czy indukcyjna? Co wybrać dla Twojego lokalu gastronomicznego?
2020-02-14 11:26:00
Kuchnia to niezbędny element wyposażenia w każdym lokalu gastronomicznym. Trudno sobie bez niej wyobrazić pracę zarówno w dużej restauracji, jak i niewielkim bistro czy foodtrucku. Wybierając sprzęt do swojej kuchni, trzeba przemyśleć kilka spraw, a przede wszystkim zdecydować, czy będziemy chcieli korzystać z kuchenki gazowej, czy indukcyjnej.
Gaz czy indukcja – wady i zalety obu rozwiązań
Spory dotyczące tego, czy w profesjonalnej kuchni lepiej sprawdzają się kuchenki gazowe, czy indukcyjne, są powszechne i – jak sądzimy – nierozstrzygalne. Wybór urządzenia w dużej mierze zależy od preferencji szefa kuchni. Niektórzy kucharze nie wyobrażają sobie gotowania na innych palnikach, niż gazowe. Przywiązanie do kuchni gazowych wynika – jak sądzimy – przede wszystkim z tego, że można bardzo dokładnie regulować intensywność podgrzewania i temperaturę oraz reagować błyskawicznie, jeśli okaże się, że potrawa jest podgrzewana na zbyt małym albo za dużym ogniu.

Istnieje też spora grupa profesjonalnych kucharzy, którzy bardzo sobie cenią kuchnie indukcyjne. Nie ulega wątpliwości, że płytę indukcyjną o wiele łatwiej jest utrzymać w czystości, a w kuchni – szczególnie takiej restauracyjnej – ma to ogromne znaczenie. Poza tym kuchnie indukcyjne są dużo bardziej efektywne niż ich gazowe odpowiedniki. Technologia indukcji, wykorzystująca zjawisko indukcji elektromagnetycznej, pozwala na bezpośrednie przekazywanie ciepła ze źródła do naczynia, przez co aż około 90% energii pobieranej jest przetwarzanej w ciepło. Ma to bezpośrednie przełożenie na obniżenie kosztów związanych z poborem energii. Kuchnie indukcyjne są ponadto wyjątkowo bezpieczne w użytkowaniu. Brak źródła ognia oznacza minimalne ryzyko oparzeń czy przypadkowych przypaleń. Tam, gdzie dużo się gotuje i gdzie nierzadko panuje stresująca atmosfera, czynniki ryzyka powinny zostać ograniczone do minimum. Wadą kuchni indukcyjnych może być ich wysoka cena oraz to, że do ich użytkowania wymagane są specjalne naczynia, a to oznacza dodatkowe koszty.

Co powinno zadecydować o wyborze konkretnego modelu kuchni?
Właściciele lokali gastronomicznych i szefowie kuchni muszą kierować się przy wyborze sprzętu nie tylko swoimi preferencjami, ale też względami funkcjonalnymi i ekonomicznymi. Gdy przychodzi od wyboru kuchenek, trzeba zastanowić się, jak dużego sprzętu będziemy potrzebować a także wziąć pod uwagę styl gotowania przyjęty przez szefa kuchni. Być może warto rozważyć możliwość zastosowania łączonych rozwiązań i wybrać jako podstawowy sprzęt kuchnię gazową, a do doraźnych potrzeb – taboret indukcyjny lub odwrotnie.
Autor: