• Słownik

Atest - w profesjonalnej gastronomii kluczową kwestią jest higiena, dlatego wszystkie sprzedawane przez naszą firmę urządzenia gastronomiczne i akcesoria do gastronomii posiadają atest dopuszczający je do kontaktu z żywnością. Każdy sprzęt gastronomiczny z naszej oferty posiada zaświadczenie, które jest dokumentem potwierdzającym bezpieczeństwo produktu i stanowi podstawę przy odbiorach lub kontrolach obiektów gastronomicznych prowadzonych przez służby sanitarne.

Automat do bitej śmietany - urządzenie przeznaczone do wyrabiania i dozowania bitej śmietany w punktach gastronomicznych. Idealnie nadaje się jako wyposażenie punktów z lodami, kawiarni, barów oraz naleśnikarni. Profesjonalny automat do bitej śmietany pozwala przygotować pyszną bitą śmietanę, która zachwyci Twoich klientów.

Bateria gastronomiczna - profesjonalna bateria do zlewu lub basenu gastronomicznego. Jest to niezbędny element wyposażenia zmywalni w kuchniach restaurayjnych, stołówkach, barach, jadłodajniach i innych obiektach zbiorowego żywienia. Baterie mogą być montowane do stołu lub do ściany.

Bemar - urządzenie gastronomiczne dostępne w sklepie www.gastroprofit.pl służące do podgrzewania potraw oraz utrzymywania ich temperatury. 

Blacha do pizzy - stalowa lub aluminiowa forma do wypieku pizzy. Niezbędne wyposażenie każdej pizzerii lub restauracji serwującej swoim klientom świeżo wypiekaną pizzę. Blacha do pizzy powinna być myta ręcznie, dokładnie wysuszona, a następnie natłuszczona olejem roślinnym. Najpopularniejsze rozmiary blach do pizzy to 24 cm, 30 cm, 36 cm, 40 cm, 45 cm i 50 cm. W naszej ofercie znajdują się również blachy do pizzy w rozmiarze mini 20 i 22 cm oraz maxi 60 cm.

Blender gastronomiczny, blender barowy - profesjonalny blender do użytku w gastronomii to urządzenie, dzięki któremu przygotujesz pyszne drinki i koktajle, a także będziesz w stanie pokruszyć lód. Już podstawowe modele z serii profesjonalnych blenderów znajdujących się w ofercie www.gastroprofit.pl zapewniają dużą wydajność oraz zwiększoną wytrzymałość. W zależności od preferencji, blender barowy może posiadać sterowanie mechaniczne lub elektroniczne. Zaletą pierwszego rozwiązania jest prosta obsługa, szybkość działania oraz niski stopień skomplikowania konstrukcji urządzenia. Blendery sterowane elektronicznie, pozwalają na bardzo precyzyjne regulowanie różnych parametrów związanych z pracą urządzenia. W wielu z nich można ustawiać ilość obrotów, czas pracy na zadanych obrotach, czas całego cyklu i wiele innych funkcji. Profesjonalny blender gastronomiczny musi mieć wytrzymałe sprzęgło oraz nóż. Dzięki dużej mocy silnika, będzie w stanie skruszyć lód, dokładnie wymieszać wszystkie składniki oraz nadać im aksamitną konsystencję.

Chochla gastronomiczna - duża łyżka przeznaczona do głębokich naczyń, służąca do nakładania płynnych lub półpłynnych potraw. Najczęściej stosowana do serwowania zupy. Wykonana z metalu lub tworzyw sztucznych. Posiada długą rączkę zakończoną miseczką. Rączka najczęściej jest zagięta w przeciwnym kierunku do miseczki, dzięki czemu powstaje uchwyt i zabezpieczenie przed zsunięciem się przyboru do naczynia z potrawą.

Części zamienne do urządzeń gastronomicznych - każde urządzenie gastronomiczne potrzebuje z czasem większych lub mniejszych napraw. Aby serwis gastronomiczny mógł przywrócić pełną sprawność urządzeniu, które uległo awarii, niezbędne jest zastosowanie oryginalnych części zamiennych. Oferta www.gastroprofit.pl to również części i akcesoria do profesjonalnych urządzeń gastronomicznych. 

Deska do krojenia - jedno z podstawowych akcesoriów niezbędnych w kuchni restauracyjnej. W ofercie sklepu internetowego z wyposażeniem gastronomicznym www.gastroprofit.pl znajdziesz drewniane deski do krojenia oraz deski z tworzyw sztucznych. Deski do krojenia dostępne w naszej ofercie, posiadają atest dopuszczający je do kontaktu z żywnością.

Deska pod pizzę - okrągła drewniana deska przeznaczona do krojenia i serwowania pizzy. Najczęściej wykonana z surowego drewna bukowego. Umożliwia pokrojenie pizzy na 6 lub 8 równych części. W ofercie sklepu internetowego z wyposażeniem gastronomicznym znajdują się również deski do pizzy z uchwytem.

Dozownik do soku - patrz dyspenser do soku.

Dyspenser do soku - inaczej nazywany dozownikiem do soku lub dystrybutorem do soku. Zbiornik o pojemności 7-8 litrów wykonany najcześciej z przezroczystego poliwęglanu. Umożliwia schładzanie napoju za pomocą lodu, który wsypuje się do metalowej rury znajdującej się w komorze zbiornika. Pojemnik na lód w niektórych modelach jest umieszczony pod dnem zbiornika. Najpopularniejszymi produktami na rynku są dozowniki do soku Hendi, Stalgast i Soda Pluss.

Dystrybutor do soku - patrz dyspenser do soku.

Ekspres do kawy - profesjonalne urządzenie służące do przygotowywania świeżej kawy. Podstawowe rodzaje ekspresów do kawy to ekspresy przelewowe, w których napój jest parzony poprzez powolny kontakt gorącej wody ze zmieloną kawą oraz ekspresy ciśnieniowe, w których napój jest parzony pod wpływem gorącej wody podawanej pod ciśnieniem do pojemnika z kawą. W profesjonalnej gastronomii najpoplularniejsze są ekspresy kolbowe 1-grupowe, 2-grupowe i 3-grupowe. Profesjonalne ekspresy do kawy najczęściej posiadają dodatkową dyszę do spieniania mleka. W ofercie firmy GASTROPROFIT Bartłomiej Trenda, znajdą Państwo również ekspresy do kawy z wbudowanym młynkiem do kawy ziarnistej. Dzięki takiemu rozwiązaniu, za pomocą jednego urządzenia można przygotować świeżą i bardzo aromatyczną kawę. W ostatnim czasie coraz większą popularność zdobywają automatyczne i półautomatyczne ekspresy do kawy. Ich obsługa jest bardzo prosta i najczęściej ogranicza się do uzupełniania produktu oraz wybrania odpowiedniego rodzaju kawy z menu urządzenia. Automatyczny ekspres do kawy jest idealnym rozwiązaniem do zastosowań biurowych.

Frytownica gastronomiczna - urządzenie gastronomiczne przeznaczone do smażenia frytek, mięsa, ryb oraz pączków. Dzięki mocnej grzałce umieszczonej najczęściej na spodzie komory, w krótkim czasie urządzenie osiaga temperaturę pozwalającą na szybkie smażenie. W zależności od potrzeb można wybrać urządzenia nastawne (stawiane na blat), posiadające jedną lub dwie komory smażenia lub urządzenia wolnostojące, charakteryzujące się większymi wymiarami, większą mocą oraz większą wydajnością. Frytownice gastronomiczne nastawne są dedykowane do małych i średnich punktów. Jaka frytownica do gastronomii? Aby dopasować odpowiednią do swoich potrzeb frytownicę, należy w pierwszej kolejności określić jej pojemność (w litrach) i wydajność na godzinę (w kilogramach). Następnie należy zdecydować, czy odpowiednia będzie frytownica 1-komorowa czy 2-komorowa. Czy w naszej frytownicy będzie potrzebny kranik spustowy ułatwiający pozbycie się zużytego oleju, czy też nie? W zależności od zapotrzebowania, można wybrać urządzenie elektryczne lub gazowe. W przypadku urządzeń elektrycznych do wyboru mamy frytownice zasilane ze zwykłego gniazdka 230V lub tzw. gniazdka siłowego 400V. Urządzenia zasilane z gniazda 400V mają najczęściej większą moc, a co za tym idzie ich wydajność jest większa. Nie bez znaczenia jest również szybkość nagrzewania, która przewyższa w nich frytownice zasilane ze zwykłego gniazdka sieciowego. Urządzenia gazowe powinny być wybierane wyłącznie do lokali, w których nie ma możliwości podłączenia frytownicy elektryczej. Ze względu na specyfikę zasilania gazem, parametry urządzeń grzewczych gazowych nie zapewniają takiej stabilności pracy jak urządzenia elektryczne. Urządzenia gazowe wymagają również zwiększonej dbałości serwisowej, tak aby praca na nich była bezpieczna.

Gałkownica - służy do nabierania i porcjowania lodów lub ziemniaków. Najczęściej jej pojemność jest wyrażana w formie części z litra. Najpopularniejsze gałkownice do lodów mają pojemność 1/30l, 1/36l oraz 1/40l. Najpoluparniejsza pojemność nabieraka do ziemniaków to 1/10l. Gałkownice zwane też nabierakami lub porcjonerami są najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium. Szeroki wybór gałkownic do lodów i ziemnikaków pozwala dopasować parametry przyboru do swoich potrzeb.

Garnek - wysokiej jakości garnki gastronomiczne wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej.  W zależności od modelu ich dno jest pojedyncze lub potrójne typu "sandwich" (stal-aluminium-stal) dzięki czemu garnek ogrzewany jest równomiernie. Szeroki wybór pojemności pozwala dopasować garnki do potrzeb lokalu gastronomicznego zarówno w dużej kuchni restauracyjnej czy sali weselnej jak również niewielkiego baru. Garnki dzieli się na: garnki niskie, garnki średnie, garnki wysokie. W ofercie www.gastroprofit.pl znajdą Państwo garnki gastronomiczne do kuchni gazowych, elektrycznych oraz kuchni indykcyjnych.

GN (Gastro Norm) - pojemnik gastronomiczny GN to jeden z podstawowych sprzętów kuchennych, bez którego nie da się pracować w profesjonalnej kuchni. Profesjonalne pojemniki GN są najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej, poliwęglanu, polipropylenu lub tritanu. Najbardziej uniwersalne są te wykonane ze stali nierdzewnej. Mogą być używane we wszelkiego rodzaju obiektach gastronomicznych takich jak restauracje, sale weselne, kuchnie szkolne i przedszkolne, kuchnie szpitalne, firmy cateringowe, stołówki, bary, kawiarnie itp. Pojemniki gastronomiczne GN stosowane są w bardzo wielu urządzeniach jako uzupełnienie lub niezbędne wyposażenie dla zachowania ich funkcjonalności np. bemary gastronomiczne, piece konwekcyjno parowe, szafy chłodnicze. Szeroki wybór rozmiarów (GN 2/1 - 650x530 mm, GN 1/1 - 530x325 mm, GN 2/3 - 354x325 mm, GN 1/2 - 325x265 mm, GN 1/3 - 325x176 mm, GN 1/4 - 265x162 mm, GN 1/6 176x162 mm, GN 1/9 - 176x108 mm) oraz wysokości (20 mm, 40 mm, 65 mm, 100 mm, 150 mm, 200 mm) pozwala dobrać odpowiednie pojemniki w zależności od potrzeb. Dostępne są również pojemniki perforowane idealnie nadające się do przyrządzania potraw w np. piecach gastronomicznych. Wyposażeniem dodatkowym są różnego rodzaju pokrywki GN (zwykłe, z wycięciami na uchwyty, z wycięciem na chochlę, z wycięciami na uchwyty i chochlę, z uszczelką silikonową). Pojemniki GN wykonane z tworzyw sztucznych np. z poliwęglanu (przezroczyste), z polipropylenu (mleczne), z tritanu (mleczno-przezroczyste) nadają się wszędzie tam, gdzie nie używa się skrajnie wysokich lub skrajnie niskich temperatur. Pojemniki z tworzyw sztucznych nie wchłaniają zapachów, dlatego nadają się do przechowywania żywności. Wszystkie pojemniki gastronomiczne GN z oferty www.gastroprofit.pl posiadaja atest i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Gofrownica gastronomiczna - urządzenie gastronomiczne z żeliwnymi płytami grzewczymi, służące do przygotowywania gofrów. W niektórych modelach płyty są dodatkowo pokryte powłoką nieprzywierającą. Najpopularniejsze wzory gofrów to kratka Liege (tzw. mała kratka 4x6) oraz kratka Bruxelles (tzw. duża kratka 3x5). W ostatnim czasie coraz modniejsze stają się gofrownice gastronomiczne pozwalające na pieczenie gofrów w kształcie serca, gofrów na patyku oraz rożków do lodów. Przy pomocy standardowej gofrownicy można rówocześnie przygotować dwa gofry.

Grill kontaktowy - uniwersalny grill służący do opiekania, pieczenia, grillowania i podgrzewania potraw. Popularne nazwy to również kontakt grill, opiekacz do bułek, opiekacz do kanapek. Dzięki swojej szerokiej funkcjonalności, urządzenie sprawdzi się zarówno w kebabie, barze, food truck'u, restauracji lub punkcie z kanapkami. Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje grilli kontaktowych: pojedyncze, średnie (popularnie zwane PANINI) oraz podwójne. Ze względu na rodzaj płyt wyróżniamy grille ryflowane (karbowane płyty grzewcze), gładkie lub mieszane. Najpopularniejsze są grille kontaktowe z ryflowanymi płytami grzewczymi. Idealnie nadają się do opiekania bułek do kebaba, przypiekaniu kanapek typu Panini oraz do smażenia mięsa. W ofercie www.gastroprofit.pl znajduje się szeroki wybór kontakt grilli w najlepszych cenach.

HACCP (hazard analysis and critical control points) - postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. System ten służy określeniu metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń. Wszystkie urządzenia gastronomiczne i akcesoria z oferty www.gastroprofit.pl są zgodne z normami HACCP.

Indukcyjna kuchnia - urządzenie elektryczne służące do podgrzewania naczyń w wyniku działania szybkozmiennego pola magnetycznego w dnie naczynia kuchennego. Oferta kuchenek indukcyjnych do gastronomii znajduje się w sklepie internetowym www.gastroprofit.pl

Jajecznik - kielszek do jajek. Najczęściej wykonany z porcelany, metalu lub tworzywa sztucznego. Oferta kieliszków do jajek zajduje się na stronie www.gastroprofit.pl

Kamień lawowy - produkt przeznaczony do grilli gazowych. Kamienie akumulują ciepło, które jest równomiernie rozprowadzane, gwarantując doskonały smak przygotowywanych potraw. 

Kebab - popularna nazwa opiekacza/grilla do kebaba. Urządzenie gazowe (gaz ziemny lub gaz butlowy propan-butan) lub elektryczne (230V lub 400V). Mięso umieszczane jest pionowo na sztycy/mieczu i obracane za pomocą napędu elektrycznego (~1 obr./min.). W czasie obracania mięso podlega obróbce termicznej przy użyciu ciepła z palników lub promienników. Kiedy mięso jest gotowe, odcina się je za pomocą specjalnego noża ręcznego lub elektrycznego noża do kebaba. Opiekacze do kebaba oprócz podziału ze względu na rodzaj zasilania, dzielimy również ze względu na ilość stref grzewczych, która określa przybliżoną wydajność urządzenia. Ze względu na wsad, opiekacze dzielimy na: 1-strefowe / wsad ~7 kg, 2-strefowe / wsad ~30 kg, 3 strefowe / wsad ~40 kg, 4 strefowe / wsad ~70-80 kg, 5 strefowe / wsad ~120 kg. Szeroki wybór opiekaczy do kebaba znajduje się w sklepie internetowym z wyposażeniem gastronomicznym www.gastroprofit.pl

Klipsy do obrusów - niewielkie metalowe blaszki służące do przypinania obrusów. Szczególnie polecane jako zabezpieczenie obrusów przed podmuchami wiatru w ogródkach restauracyjnych.

Kloc masarski - wykonana z drewna (najczęściej bukowego) lub tworzywa sztucznego (najczęściej polietylenu) gruba podkładka do obrabiania mięsa. Niezbędne wyposażenie w masarniach. Kloce masarskie występują w wersji bez podstawy oraz z podstawą. 

Kociołek do zupy - urządzenie służące do podgrzewania zup oraz innych płynnych i półpłynnych potraw. Standardowe urządzenia mają pojemność 8-10l. Najczęściej kociołki do zup mają nierdzewny wkład oraz obudowę wykonaną z tworzywa. Urządzenia elektryczne posiadają termostat pozwalający ustawić porządaną temperaturę potrawy. W ofercie sklepu internetowego z wyposażeniem gastronomicznym posiadamy również podgrzewacze do zup na pastę.

Kostkarka do lodu - urządzenie służące do produkcji i przechowywania kostek lodu. Niezbędne urządzenie do restauracji, baru, kawiarni. Profesjonalne kostkarki dzielimy na chłodzone wodą i chłodzone powietrzem. Kostkarki chłodzone wodą charakteryzują się wydajniejszą pracą. Oba rodzaje wymagają przyłącza wody i odpływu. Trzecim rodzajem kostkarek do lodu są urządzenia produkujące lód metodą zalewową (np. kostkarka Hendi Kitchen Line 15). Nie wymagają one podłączenia do wody ani odpływu. Kostkarki produkujące lód metodą zalewową doskonale sprawdzają się w małych barach i kawiarniach, a także w biurze i domu.

Kotleciarka do mięsa - urządzenie gastronomiczne służące do obróbki mechanicznej mięsa. Praca urządzenia polega na przygotowaniu do smażenia płatów mięsa o odpowiedniej grubości i wielkosci. Dzięki kotleciarce, mięso pozostanie soczyste, a delikatne nacięcia struktury mięsa pozwolą na lepsze przenikanie przypraw do wnętrza. Obróbka mięsa za pomocą kotleciarki pozwala na kilkukrotne skrócenie procesu marynowania, zmniejsza utratę wagi mięsa oraz skraca czas obróbki termicznej. Kotleciarka/steaker do mięsa pozwala zmniejszenie kosztów produkcji. Wydajność urządzenia to nawet kilkastet kotletów na godzinę.

Krajalnica - urządzenie gastronomiczne lub sklepowe służące do krojenia dużych ilości serów, wędlin, mięs, pieczywa i innych produktów. Krajalnice ze standardowym nożem są przeznaczone do krojenia wszystkich twardych produktów i pieczywa, natomiast krajalnice z nożem pokrytym warstwą nieprzywierającą (najczęściej teflonem) są dedykowane do krojenia serów. W zależności od potrzeb można wybrać krajalnice o różnych średnicach ostrza. Najpopularniejsze krajalnice gastronomiczne i sklepowe mają średnicę ostrza od 250 mm do 300 mm. Profesjonalne krajalnice z oferty GastroProfit.pl dedykowane do gastronomii i sklepów, posiadają szeroki zakres regulacji grubości cięcia oraz wszystkie niezbędne atesty dopuszczające je do kontaktu z żywnością. Konstrukcja urządzeń gwarantuje bezpieczeństwo pracy.

Lampa grzewcza do potraw - urządzenie gastronomiczne przeznaczone do podgrzewania potraw i utrzymywania ich temperatury przed serwowaniem.

Lampa grzewcza gazowa - urządzenie grzewcze przeznaczone do ogródków restauracyjnych. Dzięki dużej mocy grzewczej, urządzenie obejmuje swoim zasięgiem dużą powierzchnię, zapewniając przyjemne ciepło i komfortowe warunki, nawet przy niskiej temperaturze otoczenia.

Lampa owadobójcza - profesjonalne urządzenie stosowane w przemyśle gastronomicznym i sklepach, przeznaczone do zabijania owadów. Lampy dzielimy ze względu na moc świetlówek UV, która decyduje o zasięgu skutecznego działania urządzenia (średnio od 20 m2 do 300 m2). Owady są zabijane za pomocą siatki rażącej lub przyklejają się do specjalnej taśmy/lepu. Niektóre urządzenia oferują połączenie tych dwóch metod. Dostępne są lampy do zabijania owadów przystosowane do użytku na zewnątrz budynków. Lampy owadobójcze z oferty www.gastroprofit.pl posiadają atest i są dopuszczone do użytku w kuchni.

Łopata do pizzy - służy do wkładania i wyjmowania pizzy z pieca. Najpopularniejsze łopaty do pizzy mają drewniany uchwyt oraz aluminiową część roboczą. W ofercie GastroProfit.pl zajdują się również łopaty do pizzy drewniane oraz wykonane w całości z metalu.

Maszyna do polerowania szkła  - urządzenie przeznaczone do perfekcyjnego suszenia i polerowania umytego szkła. Idealne wsparcie pracy barmana. Usuwa pozostałości wody oraz czyszczących środków chemicznych.

Maszyna do polerowania sztućców - urządzenie przeznaczone do suszenia sztućców stalowych i usuwania z nich śladów po wodzie. Czynnikiem suszącym jest ekologiczny granulat roślinny. Urządzenie pozwala oszczędzić do 90% czasu pracy personelu gastronomicznego.

Maszyna do krojenia ziemniaków - urządzenie służące do krojenia ziemniaków na frytki lub do przygotowania talarków. Może być mocowane w pionie (do ściany).

Maszynka do makaronu - idealne urządzenie do przygotowania świeżego makaronu. Występuje w dwóch wariantach napędu: ręcznym lub elektrycznym. Do profesjonalnych maszynek istnieje możliwość zastosowania przystawek do spaghetti, tagiatelle, fetucctine.

Maszynka do mielenia mięsa (wilk do mięsa)- urządzenie przeznaczone do mielenia dużej ilości mięsa. Niezastąpione w profesjonalnej gastronomii, sklepach mięsnych, zakładach garmażeryjnych oraz w zastosowaniach domowych i myśliwskich. 

Miesiarka spiralna (mikser spiralny, mieszalnik spiralny, mieszalnik do ciast ciężkich) - urządzenie gastronomiczne przeznaczone do wyrabiania ciasta ciężkiego np. na pizzę, pierogi, makaron, chleb. Niewielka prędkość mieszadła oraz duży moment obrotowy pozwalają na wymieszanie dużego wsadu. Wyróżniamy miksery spiralne ze stałą i zdejmowaną dzieżą.

Mikser planetarny - służy do wyrabiania ciast lekkich oraz mieszania składników. Niezastąpiony w zastosowaniach cukierniczo-piekarniczych. Duża prędkość obrotowa oraz różne końcówki pozwalają na dokładne wymieszanie składników.

Młynek koloidalny (młynek do odpadków, rozdrabniacz gastronomiczny) - elektryczne urządzenie służące do rozdrabniania resztek jedzenia, które znalazły się na dnie zlewu, basenu gastronomicznego. Dzięki zastosowaniu młynka koloidalnego, resztki po zmieleniu są usuwane bezpośrednio do kanalizacji.

Naboje do syfonu do bitej śmietany N2O - stalowe wkłady do syfonów wykonane ze stali niklowo-anodowanej. Nabój zawiera średnio 8g czystego podtlenku azotu. Jeden nabój (wkład) służy do przygotowania około 0,5l bitej śmietany. Naboje N2O pasują wyłącznie do syfonów do bitej śmietany i nie mogą być stosowane w syfonach do wody sodowej.

Naboje do syfonu do wody sodowej CO2 - wkłady wykonane z wysokiej jakości stali. Każdy nabój zawiera średni 8g czystego dwutlenku węgla. Jeden nabój pozwala na przygotowanie około 1l gazowanej wody. W ofercie www.gastroprofit.pl znajdują się naboje w zestawach od 10 sztuk do 500 sztuk.

Nadstawka chłodnicza (witryna chłodnicza do gastronomii, nadstawka sałatkowa, nadstawka do pizzerii) - urządzenie chłodnicze z szybą, służące do przechowywania półproduktów i produktów przeznaczonych do dalszej obróbki. Nadstawki chłodnicze są używane w kebabach i pizzeriach oraz innych lokalach gastronomicznych. Witryny chłodnicze klasyfikujemy ze względu na ilość pojemników oraz standard pojemników. Wyróżniamy dwa główne standardy podziału nadstawek: GN 1/3 oraz GN 1/4. Nadstawki w standardzie GN 1/3 są bardzo uniwersalne, dzięki możliwości łatwego podziału pojemników GN 1/3 na GN 1/6 (zamiast 1x GN 1/3 można zastosować 2x GN 1/6). 

Nadziewarka do kiełbas (szpryca do kiełbas) - ręczne lub hydrauliczne urządzenie przeznaczone do nadziewania kiełbas. Wyróżniamy urządzenia pionowe oraz poziome. Najpopularniejsze nadziewarki do kiełbas mają pojemność 7l, 10l lub 15l.

Naleśnikarka gastronomiczna - urządzenie elektryczne lub gazowe do wyrobu naleśników, posiadające najczęściej żeliwną płytę grzewczą o średnicy 35 cm lub 40 cm. Wyróżniamy naleśnikarki pojedyncze oraz podwójne. W niektórych modelach naleśnikarek, płyta grzewcza jest pokryta nieprzywierającą powłoką. Ciasto po wylaniu na rozgrzaną płytę urządzenia jest rozprowadzane za pomocą drewnianej szpatuły do ciasta.

Naświetlacz do jaj (sterylizator do jaj) - profesjonalne urządzenie do dezynfekcji jaj i sztućców gastronomicznych, wyposażone w lampy UV. W ciągu 2-3 minut w cyklu naświetlania ginie do 100% bakterii Salmonella, E.Coli, ziarenkowców, laseczek tlenowych, pałeczek okrężnicy i grzybów z powierzchni skorupki

Nóż do kebaba - ręczny lub elektryczny nóż przeznaczony do krojenia mięsa do kebaba i gyrosa. Noże elektryczne, dzięki specjalnej konstrukcji urządzenia oraz dużej prędkości obrotowej ostrza, umożliwiają szybkie krojenie bardzo cienkich plastrów opiekanego mięsa do kebaba. Wiodącą na rynku marką produkującą elektryczne noże do kebaba jest firma Potis.

Obieraczka do ziemniaków - urządzenie przeznaczone do obierania dużej ilości ziemniaków. Idealnie sprawdza się w restauracjach, stołówkach, firmach cateringowych oraz wszędzie tam, gdzie istnieje potrzeba obrania dużej ilości warzyw w krótkim czasie. Urządzenie w sposób mechaniczny usuwa skórkę z ziemniaków, a przepływająca przez nie woda, płucze warzywo. Podstawowe urządzenia pozwalają na obranie około 6 kg ziemniaków w czasie 3-5 minut.

Opiekacz do kebaba - patrz kebab.

Opiekacz kwarcowy do zapiekanek (opiekacz z grzałkami kwarcowymi) - coraz popularniejszy rodzaj opiekaczy do zapiekanek. Dzięki kwarcowym grzałkom, urządzenie osiąga temperaturę roboczą w ciągu kilkunastu sekund od włączenia. Dzięki temu opiekacz może być wyłączany, kiedy nie ma ruchu, pozwalając na oszczędzanie energii elektrycznej.

Otwieracz do puszek - profesjonalny otwieracz do puszek pozwala na otwieranie konserw o wysokości nawet 40 cm. Najczęściej umożliwia zamocowanie do blatu stołu.

Pakowarka próżniowa - urządzenie służące do pakowania żywności oraz wyrobów technicznych. Dzielimy je na pakowarki komorowe oraz pakowarki listwowe. Pakowarki komorowe mają pompy o wysokiej wydajności, dzięki czemu urządzenia umożliwiają zapakwanie dużej ilości produktów w krótkim czasie. Ograniczeniem jest wielkość komory. Pakowarki komorowe są polecane szczególnie do sklepów mięsych, rybnych i stoisk z serami. W pakowarkach komorowych można używać zarówno woreczków gładkich jak i moletowanych. Pakowarki listowe są dedykowane do miejsc, w których szybkość pakowania nie jest kluczową kwestią. Umożliwiają zapakowanie dużych przedmiotów o nieregularnych kształtach. Wymagają stosowania woreczków moletowanych (perforowanych). Oferta pakowarek próżniowych z woreczkami w atrakcyjnych cenach znajduje się w sklepie www.gastroprofit.pl

Paliwo do podgrzewacza gastronomicznego - najczęściej wytwarzane na bazie alkoholu etylowego. Sprzedawane w puszkach, butelkach, kanistrach i wiadrach. Oferta paliwa, pasty do podgrzewaczy lub żelu do podgrzewaczy znajduje się w GastroProfit.pl

Piec do pizzy - urządzenie przeznaczone do wypieku świeżej pizzy. Dno komory profesjonalnego pieca do pizzy jest wyłożona szamotem, który akumuluje ciepło z grzałek, umożliwając równe i szybkie pieczenie pizzy. Podstawowe piece do pizzy stosowane w gastronomii, umożliwiają pieczenie od 4 do nawet 18 placków jednocześnie. 

Piec konwekcyjno-parowy - urządzenie przeznaczone do profesjonalnej gastronomii. Piec konwekcyjno-parowy to "serce" kuchni w restauracji, barze, stołówce czy firmie cateringowej. Umożliwia przygotowanie prawie każdej potrawy. Dzięki regulacji naparowania doskonale sprawdza się w przygotowaniu świeżych warzyw, soczystych mięs i ryb oraz pieczeniu pysznych ciast. Rozróżniamy urządzenia elektryczne i gazowe, które mogą być sterowane manualnie lub elektronicznie. Wyższe modele pieców konwekcyjno-parowych są wyposażone w sondę oraz automatyczny system myjący, który pozwala na znaczną oszczędność czasu związaną z utrzymaniem urządzenia w czystości.

Piec piekarniczo-cukierniczy - idealne rozwiązanie do piekarni, sklepów oraz wszelkiego typu lokali oferujących świeże pieczywo lub ciasta. System nawilżania sprawia, że piec nadaje się do najbardziej wyrafinowanych wypieków.

Płyn do zmywarki gastronomicznej - preparat przeznaczony do mycia lub płukania i nabłyszczania naczyń mytych maszynowo. Szeroka oferta płynów do zmywarek gastronomicznych w bardzo atrakcyjnych cenach znajduje się w sklepie z wyposażeniem gastronomicznym www.gastroprofit.pl

Płyta grillowa - uniwersalne urządzenie elektryczne lub gazowe służące do smażenia. Ze względu na rodzaj powierzchni płyty grillowe dzielimy na gładkie, ryflowane lub mieszane. Najczęściej urządzenia posiadają żeliwną płytę grillową, gwarantującą dużą trwałość. Coraz większą popularność zdobywają płyty grillowe chromowane, które znacznie lepiej oddają ciepło, a także są łatwiejsze do utrzymania w czystości.

Pojemnik GN pojemnik gastronomiczny GN to jeden z podstawowych sprzętów kuchennych, bez którego nie da się pracować w profesjonalnej kuchni. Profesjonalne pojemniki GN są najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej, poliwęglanu, polipropylenu lub tritanu. Najbardziej uniwersalne są te wykonane ze stali nierdzewnej. Mogą być używane we wszelkiego rodzaju obiektach gastronomicznych takich jak restauracje, sale weselne, kuchnie szkolne i przedszkolne, kuchnie szpitalne, firmy cateringowe, stołówki, bary, kawiarnie itp. Pojemniki gastronomiczne GN stosowane są w bardzo wielu urządzeniach jako uzupełnienie lub niezbędne wyposażenie dla zachowania ich funkcjonalności np. bemary gastronomiczne, piece konwekcyjno parowe, szafy chłodnicze. Szeroki wybór rozmiarów (GN 2/1 - 650x530 mm, GN 1/1 - 530x325 mm, GN 2/3 - 354x325 mm, GN 1/2 - 325x265 mm, GN 1/3 - 325x176 mm, GN 1/4 - 265x162 mm, GN 1/6 176x162 mm, GN 1/9 - 176x108 mm) oraz wysokości (20 mm, 40 mm, 65 mm, 100 mm, 150 mm, 200 mm) pozwala dobrać odpowiednie pojemniki w zależności od potrzeb. Dostępne są również pojemniki perforowane idealnie nadające się do przyrządzania potraw w np. piecach gastronomicznych. Wyposażeniem dodatkowym są różnego rodzaju pokrywki GN (zwykłe, z wycięciami na uchwyty, z wycięciem na chochlę, z wycięciami na uchwyty i chochlę, z uszczelką silikonową). Pojemniki GN wykonane z tworzyw sztucznych np. z poliwęglanu (przezroczyste), z polipropylenu (mleczne), z tritanu (mleczno-przezroczyste) nadają się wszędzie tam, gdzie nie używa się skrajnie wysokich lub skrajnie niskich temperatur. Pojemniki z tworzyw sztucznych nie wchłaniają zapachów, dlatego nadają się do przechowywania żywności. Wszystkie pojemniki gastronomiczne GN z oferty www.gastroprofit.pl posiadaja atest i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Pojemnik termoizolacyjny do żywności - pojemnik wykonany z tworzywa, umożliwiajacy transport żywności. Spełnia normy HACCP. Dzięki specjalnej konstrukcji, zachowuje podstawowe właściwości termoizolacyjne. Standardowe pojemniki termoizolacyjne do żywności mają pojemność od 20l do 80l.

Radełko - nóż do krojenia pizzy. Standardowo posiada ostrze o średnicy 100 mm.

Regał magazynowy gastronomiczny - regał wykonany ze stali chromowanej lub nierdzewnej. Umożliwia przechowywanie produktów spożywczych z zachowaniem higieny.

Schładzarka szokowa (szybkoschładzarka szokowa, szokówka) -  urządzenie przeznaczone do szybkiego schładzania i konserwowania potraw umożliwiające zachowanie naturalnego koloru, aromatu i waloów smakowych potraw. Urządzenia są przystosowane do pojemników gastronomicznych GN, co umożliwia wygodne i szybkie przełożenie pojemnika bezpośrednio z pieca konwekcyjno-parowego czy piekarnika do schładzarki szokowej. Szokówki polecane są szczególnie do restauracji, sal weselnych i firm cateringowych.

Sterylizator do jaj i noży (naświetlacz do jaj) - profesjonalne urządzenie do dezynfekcji jaj i sztućców gastronomicznych, wyposażone w lampy UV. W ciągu 2-3 minut w cyklu naświetlania ginie do 100% bakterii Salmonella, E.Coli, ziarenkowców, laseczek tlenowych, pałeczek okrężnicy i grzybów z powierzchni skorupki

Stół chodniczy - urządzenie chłodnicze przeznaczone do wszelkiego rodzaju obiektów gastronomicznych, takich jak restauracje, bary, pizzerie, kebaby, stołówki, fast-food'y. Urządzenie posiada najczęściej komorę chłodniczą umożliwiajacą przechowywanie produktów oraz stalowy lub granitowy blat roboczy. Uzupełnieniem może być nadstawka chłodnicza znajdująca się w górnej części urządzenia, wykonana najczęściej w standardzie GN 1/4 lub GN 1/3. W ofercie GastroProfit.pl znajdą Państwo szeroki wybór stołów chłodniczych do gastronomii.

Stal nierdzewna - odporność na rdzewienie w pierwszej kolejności stal zawdzięcza metalowi stopowemu, jakim jest chrom (Cr), który tworząc tlenek chromu na powierzchni stali sprawia, że stal w kontakcie z wodą lub wilgotnym powietrzem nie rdzewieje. Już stosunkowo niewielka zawartość Cr (od 10,5%) wystarcza, aby chronić stal. Gdy warstwa tlenku chromu ulegnie zniszczeniu w sposób mechaniczny lub chemiczny, stal traci odporność na atak korozji. Warstwa ochronna odtwarza się sama pod warunkiem dostępu tlenu. Im wyższa zawartość chromu w stali, tym lepsza odporność na korozję. Odporność ta ulega podwyższeniu po dodaniu molibdenu. Czy stal nierdzewna może rdzewieć? Odpowiedź brzmi - tak. Przede wszystkim stal nierdzewna, niszczeje w kontakcie z żelazem. Wrogiem stali nierdzewnej jest żelazo, dlatego nie wolno używać do obróbki stali nierdzewnej narzędzi, którymi obrabiana była stal czarna. Oprócz tego należy unikać kontaktu stali czarnej ze stalą nierdzewną w transporcie, magazynie, a przy montażu używać wyłącznie śrub i nakrętek wykonanych również ze stali nierdzewnej. Rdza pojawi się również w przypadku, gdy zastosowano nieodpowiedni gatunek stali do warunków, w których przetrzymywany jest wyrób lub doszło do kontaktu z roztworami soli, chlorem i kwasami z żywności, które nie zostały usunięte. Bardzo ważna jest więc odpowiednia pielęgnacja środkami chemicznymi, przeznaczonymi do stali nierdzewnej. Właściwa eksploatacja i konserwacja zapewnią długie i bezawaryjne użytkowanie wyrobów nierdzewnych. Jaka jest różnica między stalą AISI 430, a AISI 304? Stal ferrytyczna typu AISI 430 (1.4016) zawiera tylko chrom (Cr 16-18%), podczas gdy stal typu AISI 304 (1.4301) posiada oprócz chromu (Cr 18-20%) dodatek niklu (Ni 8-10,5), co sprawia, że uzyskuje strukturę austenityczną – stal austeniczna.

Stół gastronomiczny ze stali nierdzewnej - mebel przeznaczony do profesjonalnej gastronomii, wykonany ze stali nierdzewnej, tzw. kwasówki. W ofercie naszej firmy znajdują się stoły do pracy wykonane w standardze AISI 430 i AISI 304. Rozróżniamy stoły do pracy sprawane lub skręcne, polecane szczególnie do miejsc, w których mała ilość miejsca utrudnia wniesienie mebla. Wewnątrz blatu roboczego znajduje się laminowana płyta wodoodporna. Poziomowanie stołów gastronomicznych do pracy odbywa się za pomocą regulowanych stopek. W zależności od potrzeb stoły mogą posiadać półki, szafki, szuflady, zlewy. W ostatnim czasie coraz większą popularność zdobywają gastronomiczne stoły wiszące. 

Syfon do bitej śmietany - urządzenie służące do samodzielnego wyrobu butej śmietany. Wykonany z aluminium lub stali nierdzewnej, najczęściej o pojemności 0,5l lub 1,0l. Przeznaczony do użytku z nabojami (wkładami) N2O. Jeden nabój do syfonu pozwala na ubicie około 0,5l bitej śmietany. Przygotowanie deseru polega na wlaniu śmietany kremówki do butli, posłodzeniu jej za pomocą syropu lub cukru pudru, wbiciu naboju i wstrząśnięciu urządzeniem.

Syfon do wody sodowej - urządzenie służące do przygotowywania gazowanej wody lub smakowych napojów. Wykonany z aluminium lub stali nierdzewnej. Najczęściej pojemność butli wynosi 1l. Jeden nabój CO2 pozwala na przygotowanie około 1l gazowanej wody.

Szafa chłodnicza (lodówka gastronomiczna) - urządzenie chłodnicze przeznaczone do profesjonalnej gastronomii. Urządzenie wykonane ze stali lakierowanej proszkowo lub ze stali nierdzewnej. W zależności od potrzeb, dostępne są szafy chłodnicze 1-drzwiowe i 2-drzwiowe. Agregat urządzenia może być umieszczony na dole lub na górze. W ofercie www.gastroprofit.pl znajdą Państwo szeroki wybór profesjonalnych szaf chłodniczych o różnych pojemnościach, zawsze w atrakcyjnych cenach.

Szatkownica gastronomiczna - profesjonalny sprzęt gastronomiczny służący do szatkowania, cięcia, krojenia dużych ilości warzyw, owoców i grzybów. Doskonale sprawdza się również w pizzeriach do krojenia sera. Dzięki wymiennym tarczom, z krojonego produktu można uzyskać plastry, wiórki, słupki, kostki, frytki i wiele innych kształtów. GASTROPOFIT Bartłomiej Trenda organizuje bezpłatne pokazy szatkownic przeznaczonych do cięcia dużych ilości produktów.

Tamper - służy do ubijania mieszanki kawy przez baristę.

Termometr gastronomiczny - urządzenie do mierzenia temperatury, niezbędne w profesjonalnej kuchni. Wyróżniamy termometry analogowe oraz cyfrowe. W ofercie GastroProfit.pl znajdują Państwo termometry bezdotykowe z atestem.

Torba do pizzy - opakowanie termoizolacyjne służące do transportowania ciepłej pizzy do klienta. Profesjonalna torba do pizzy sama w sobie chroni produkt przed nadmierną utratą ciepła. Jeśli jednak chcemy, aby pizza dotarła do odbiorcy gorąca, warto zastosować podgrzewaną torbę do pizzy z oferty www.gastroprofit.pl. Dzięki temu rozwiązaniu, produkt jest podgrzewany za pomocą pada grzewczego, znajdującego się wewnątrz torby. Źródłem zasilania jest gniazdo zapalniczki samochodowej lub akumulator samochodowy. Wyróżniamy torby na pizzę bez usztywnienia, usztywnione za pomocą stelaża oraz z usztywnonym dnem. Duży wybór toreb na pizzę znajduje się w ofercie firmy GASTROPROFIT Bartłomiej Trenda. Szyjemy również torby na indywidualne zamówienie.

Urządzenie Sous-Vide - sprzęt gastronomiczny przeznaczony do przygotowywania posiłków, w których jedzenie jest próżniowo pakowane w plastikowe woreczki i następnie gotowane w precyzyjnie ustalonej temperaturze (najczęściej z dokładnością do 0,1 st. C).

Wałkownica do ciasta (wałkowarka) - urządzenie przeznaczone do rozwałkowywania ciasta do pizzy, makaronu i pierogów. Znacznie skraca czas pracy personelu. Wałkownica do ciasta posiada jedną lub dwie pary wałków, umożliwiające regulację grubości ciasta. W niektórych modelach, możliwe jest zastosowanie elektrycznego włącznika nożnego.

Warnik do wody - gastronomiczny podgrzewacz do wody, herbaty, soku. Najpopularniejsze pojemności urządzeń to 10l, 20l, 30l.

Wilk do mięsa (maszynka do mielenia mięsa) - urządzenie przeznaczone do mielenia dużej ilości mięsa. Niezastąpione w profesjonalnej gastronomii, sklepach mięsnych, zakładach garmażeryjnych oraz w zastosowaniach domowych i myśliwskich. 

Worki do pakowarki próżniowej - gładkie lub moletowane (perforowane) woreczki z atestem, przeznaczone do pakowania próżniowego żywności i produktów technicznych.

Wózek do transportu pojemników i blach - nierdzewny wózek służący do transportowania i przechowywania pojemników GN i blach cukierniczych 600x400 mm.

Wózek kelnerski - nierdzewny wózek o szerokim zastosowaniu w gastronomii.

Wyciskarka do cytrusów - ręczne lub elektryczne urządzenie przeznaczone do wyciskania soku z owoców cytrusowych i granatów.

Zaparzacz do kawy (perkolator) - urządzenie gastronomiczne służące do parzenia kawy, herbaty, ziół. Po zaparzeniu utrzymuje temperaturę napoju na zadanym poziomie. Najpopularniejsze pojemości zaparzaczy to 6l, 10l, 15l.

Zmiękczacz do wody (uzdatniacz) - służy do filtrowania wody z osadów wapnia i innych stałych cząstek mogących doprowadzić do zakamienienia profesjonalnego urządzenia gastronomicznego. Wyróżniamy zmiękczacze manualne, półautomatyczne oraz automatyczne.

Zmywarka gastronomiczna (zmywarko-wyparzarka) - profesjonalne urządzenie służące do mycia i wyparzania naczyń i akcesoriów stosowanych w gastronomii. Zmywarki gastronomiczne charakteryzują się dużą wydajnością, pozwalającą na umycie naczyń w nawet 2-3 minuty. Dzięki temperaturze min. 85 st. C, naczynia są od razu wyparzane. Wszystkie zmywarki z oferty www.gastroprofit.pl posiadają atest.