Nie będzie specjalnym odkryciem, kiedy powiemy, że prezentacja potraw w restauracji ma ogromne znaczenie. Je się przecież oczami. Nawet najsmaczniejsza i najbardziej wyszukana potrawa dużo straci w oczach i kubkach smakowych odbiorcy, jeśli będzie podana w sposób nieelegancki, bez polotu i bez pomysłu. Goście restauracji lubią być zaskakiwani i z pewnością docenią wysiłek włożony nie tylko w przygotowanie dania, ale też ciekawy pomysł na jego podanie i skomponowanie na talerzu.

Jak ciekawie zaprezentować przekąski w lokalu gastronomicznym?

Jest naprawdę wiele sposobów na to, jak ciekawie, niesztampowo i intrygująco skomponować danie podawane na przystawkę, by cieszyło ono oko i stanowiło obietnicę naprawdę udanej uczty. Oczywiście wiele zależy od tego, co chce się podać. W wielu restauracjach, szczególnie włoskich czy hiszpańskich, jako przystawkę oferuje się wybór wędlin, serów, oliwek i np., grillowanych bądź przygotowywanych w inny sposób warzyw z dodatkiem pieczywa i oliwy. Aby wszystko wyglądało smakowicie, warto zadbać o ładne ułożenie szynek i innych wędlin. Ostatnimi czasy popularny jest trend rustykalny. W skrócie polega on na tym, że jedzenie serwuje się jakby od niechcenia, domowo, ale w taki sposób, że wygląda ono bardzo obficie i zachęcająco. Dobrze jest np. wykorzystać dużą deskę z naturalnego drewna i poukładać na niej w sekcjach mięso, sery, poprzetykane owocami, świeżymi ziołami i oliwkami. Do tego chrupiące, świeże pieczywo w ładnym koszyczku, oliwa i dodatki. Naprawdę nie trzeba nic więcej.

Sałatki – podanie w lokalu gastroomicznym

Nierzadko w menu restauracji w sekcji przystawek pojawiają się propozycje kompozycji sałatkowych. Te dania dają duże pole do popisu przygotowującym je kucharzom, bo na eleganckim półmisku albo w miseczce o nietypowym kształcie można wyeksponować naprawdę wszystkie składniki. Dobrze, jeśli naczynie jest spore – wtedy bez trudu da się rozłożyć każdy element kompozycji w widocznym miejscu i stworzyć małe dzieło sztuki kulinarnej. Jeśli chodzi o kolorystykę naczyń, to jej wybór zależy od tego, jaki efekt chce się uzyskać i oczywiście od charakteru samej potrawy. Zawsze sprawdzi się prostokątny biały półmisek albo wykonana z transparentnego szkła miseczka.




Frytki, sosy i tempura – jak je zaserwować w restauracji?

Choć wspomniane wyżej potrawy zazwyczaj towarzyszą daniu głównemu, to o nich także warto wspomnieć, bo wielu klientów lubi zamówić sobie takie dodatki na przystawkę. Niesłabnąca popularnością, jeśli chodzi o naczynia do serwowania frytek, smażonych krążków kalmarów czy warzyw w tempurze, są małe koszyczki, wyglądające jak miniatury tych wykorzystywanych w prawdziwej kuchni podczas przygotowywania potraw. Prezentują się one naprawdę świetnie i są dostępne w wielu kolorach. Z kolei do podawania ciepłych sosów świetnie sprawdzą się rondelki w wersji mini.






Możliwości atrakcyjnego prezentowania dań są ograniczone wyłącznie wyobraźnia kucharza. W sklepie gastroprofit.pl można znaleźć wiele akcesoriów, które bardzo pomogą w stworzeniu niepowtarzalnych kompozycji na talerzu.