• Kategorie
  • Parametry
  • Siatki do pizzy

Siatki do pizzy

Siatka do pizzy zwana też screenem do pizzy, najczęściej wykonana jest z aluminiowej beznitowej siatki oraz obręczy. Siatka do pizzy jest doskonałym rozwiązaniem zarówno dla amatorskiego wypieku pizzy, jak i na potrzeby gastronomii. Dzięki gęstej sieci otworów woda odparowuje ze spodu pizzy, dzięki czemu jest on niezwykle kruchy i chrupiący. Dodatkową zaletą siatki jest łatwość zdejmowania z niej ciasta, bez obawy o jego połamanie. Siatki do pizzy służą wyłącznie do wypieku pizzy, dlatego nie powinno się ich używać do innych procesów obróbki produktów spożywczych, ani do przygotowywania i przechowywania produktów o odczynie kwaśnym lub o właściwościach kwasotwórczych. Temperatura wypieku nie powinna przekraczać 300 stopni Celsjusza.

Siatka do pizzy - użytkowanie

Dla właściwej konserwacji siatki do pizzy, pozostałości ciasta lub innych składników pizzy należy usuwać wyłącznie poprzez mycie ciepłą wodą z dodatkiem neutralnych środków myjących (np. płyn Ludwik). Siatek nie należy myć w zmywarkach, ani nie wolno stosować myjek drucianych i past szorującyh mogących zarysować obręcz lub uszkodzić siatkę aluminiową. Każdorazowo po umyciu siatki do pizzy należy ją dokładnie wysuszyć. Takie postępowanie zagwarantuje trwałość wyrobu i długą bezawaryjną eksploatację. Standardowe siatki do pizzy dostępne są w rozmiarach od 23 cm do 60 cm. W naszej ofercie znajdują się siatki renomowanych producentów, takich jak Hendi, Stalgast, RM Gastro, Tom Gast, a wszystkie w atrakcyjnych cenach.