WhatsApp

Dania kuchni włoskiej – o czym trzeba pamiętać przy ich przygotowywaniu?

2018-03-01 13:40:00
Dania kuchni włoskiej – o czym trzeba pamiętać przy ich przygotowywaniu?

Niepowtarzalna atmosfera włoskich knajpek, które tętnią życiem i roztaczają wokół zapach ciasta drożdżowego i oliwy, działa na klientów jak magnes. Dla lepszego efektu warto poznać tajniki przyrządzania potraw, których smak kojarzy się z rozświetlonym Rzymem, urokliwą, romantyczną Wenecją lub z małym, klimatycznym miasteczkiem leżącym gdzieś nad Morzem Liguryjskim.

Włoskie składniki – oryginalny smak

Oryginalna oliwa ze słonecznej Italii, dojrzałe pomidory, sery: gorgonzola, mozzarella, parmezan – warto mieć w swoim lokalu włoskie składniki najwyższej jakości, które w znacznej mierze odpowiadają za walory smakowe potrawy. Należy koniecznie pamiętać także o aromatycznych ziołach. Suszone oregano i świeża bazylia pozwalają wydobyć z dania głębię smaku, który pieści podniebienie.

Piec do pizzy i maszynka do makaronu – „fundamenty” włoskiego lokalu

Wybierając elementy wyposażenia lokalu z włoskim menu warto brać pod uwagę sprzęt marki GGF. Włoski producent wie, jak pomóc restauratorom w odtworzeniu iście „italskiego” smaku. W ofercie znajdziemy nie tylko piece do pizzy czy maszynki do makaronu, ale także miksery i wałkownice, dzięki którym bez wysiłku stworzymy idealne ciasto na pizzę. Warto podejść poważnie w szczególności do kwestii wyboru pieca. Wysokiej jakości urządzenie może sprawić, że ciasto drożdżowe będzie chrupiące, a zarazem delikatne.

Przygotowując makaron tagliatelle, nie trzeba wycinać wstążek nożem, ale można robić to znacznie szybciej, przy użyciu maszynki do makaronu. Przyrządzając ciasto samodzielnie, zyskujemy pewność, że będzie ono miało idealne właściwości i smak. Stosowanie profesjonalnego sprzętu sprawia, że gotowanie staje się prostsze i przyjemniejsze. Dobrze jest zwracać uwagę nie tylko na markę GGF, ale również na inne firmy, które oferują rozwiązania dla profesjonalnej gastronomii, np. Hendi czy Stalgast.

 

Wino, wino, wino…

Głębię smaku włoskich potraw wydobywają także napoje, a w szczególności wino wytwarzane z winogron dojrzewających w słonecznej Italii. We Włoszech uprawia się kilkaset odmian winnych gron, a w winnicach wytwarza się rozliczne gatunki win. Toskania, Kalabria, Lombardia, Umbria – to zaledwie kilka regionów, w których można delektować się wspaniałymi trunkami. Nie bez kozery Włochy chlubią się statusem jednego z największych na świecie producenta wina. W tym słonecznym kraju każdy „winny” smakosz znajdzie coś dla siebie.

Świeże składniki, oryginalna receptura i charakterystyczne połączenia smakowe – to cechy charakterystyczne kuchni ze słonecznej Italii. Prowadząc włoską knajpkę, warto postawić także na atmosferę, na którą składają się elementy, takie jak zapachy, wystrój czy muzyka.

Autor:gastroprofit