WhatsApp

Ryba w lokalu gastronomicznym - sprzęty potrzebne do przyrządzenia?

2020-10-21 12:00:00
Ryba w lokalu gastronomicznym - sprzęty potrzebne do przyrządzenia?

Dobrze przygotowana ryba potrafi zachwycić niejednego smakosza. Jeśli zależy Ci, aby Twój lokal serwował potrawy rybne najwyższej klasy, musisz zainwestować w odpowiedni sprzęt. Profesjonalna smażalnia ryb wyposażona jest w szereg urządzeń, które pozwalają na przyrządzenie przepysznej i chrupiącej ryby w wielu różnych postaciach.

Dobrej klasy noże do ryby

Noże to jeden z ważniejszych elementów, jakie pomagają w oprawieniu ryb. Nie są to jednak te same modele stosowane w przypadku krojenia mięsa lub warzyw. Aby szybko i sprawnie pokroić rybę potrzebny jest między innymi giętki nóż do filetowania.

Nóż do filetowania | ostrze 15 cm | niebieski | HACCP | HENDI

Niektóre produkty żywieniowe wymagają specjalnego sprzętu (np. ze względu na kształt składników potrawy), dlatego w naszej ofercie znajduje się także długi nóż do łososia. Jeśli chcesz, by Twoja restauracja serwowała inne owoce morza, to na pewno będziesz potrzebował też specjalnego przyrządu do otwierania ostryg.

Nóż Dick ActiveCut do krojenia łososia

STALGAST | Nóż do otwierania ostryg 9 cm SANELLI 226090

Wszystkie noże powinny być wykonane z wytrzymałej i higienicznej stali nierdzewnej. Warto także zwrócić uwagę na ergonomiczną rączkę, która znacznie podnosi komfort użytkowania.

Patelnia do ryb

Smażona ryba to jeden z wielu przysmaków, jakie zamawiają klienci. Dlatego wyposażając restauracyjną kuchnię należy zainwestować w dobrej jakości patelnię do ryb. Jej wnętrze musi być pokryte specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu produktów. Dzięki temu można przygotować potrawę z minimalną ilością tłuszczu. Powierzchnia patelni do ryb powinna charakteryzować się wysokim stopniem odporności na ścieranie oraz zadrapania.

YATO | Patelnia alu do ryb z powłoką Teflon 40x29 cm

Grillowana ryba

Grillowana ryba z chrupiącą skórką wzbogacona przyprawami i warzywami przyciągnie wielu klientów, więc kuchnię trzeba wyposażyć w ruszt do ryb lub grill. Przyrządy te można zainstalować wewnątrz lokalu gastronomicznego. Dobrej klasy ruszt wykonany jest ze stali nierdzewnej. Materiał ten bardzo łatwo się czyści, a produkty spożywcze do niego nie przywierają.

BARTSCHER | Ruszt okrągły do ryb

Wędzarnie do ryb

Wędzone ryby są bardzo popularnym elementem w polskiej kuchni. Kiedyś takie przysmaki przygotowywano w specjalnych pomieszczeniach. Dziś nie trzeba wydzielać osobnej przestrzeni do wędzenia ryb. Wystarczy zainwestować w profesjonalne elektryczne wędzarnie do ryb. Nowoczesne urządzenia tego typu mogą być sterowane z poziomu tabletów lub nawet smartfonów. Większość komór do wędzenia wyposażona jest w kilkanaście półek. Dzięki temu przygotowane zostaną różne produkty. Wędzarnia do ryb to dość droga inwestycja, jednak stanowi idealne dopełnienie każdej profesjonalnej smażalni ryb.

BRADLEY SMOKER | Wędzarnia do mięs / ryb / owoców Smart Smoker

Garnki do gotowania na parze

Ryby na parze to jedno z najzdrowszych dań, jakie serwuje się klientom. Wybrane do lokalu gastronomicznego modele muszą być wykonane ze stali nierdzewnej. Do przygotowania zdrowych potraw z ryb warto użyć także pieców konwekcyjno-parowych, które poddają produkty obróbce cieplnej bez utraty ich wartości odżywczych.

Piec konwekcyjny H90S z nawilżaniem | HENDI

Przyrządzenie smacznych, aromatycznych oraz chrupiących ryb wymaga od kucharza dużego doświadczenia oraz umiejętności. Z odpowiednim sprzętem przygotowanie potrawy jest znacznie szybsze i bardziej wydajne. Dlatego wyposażenie kuchni odgrywa bardzo ważną rolę w każdym lokalu gastronomicznym, niezależnie od profilu oraz specjalizacji.

Autor:gastroprofit