-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- 1
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- InSink Erator
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Prismafood
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
4 pomysły na dania wegańskie w restauracji
2021-01-26 12:00:00Wegańskie oraz wegetariańskie dania stały się w ostatnich latach bardzo popularne wśród gości restauracyjnych. Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa, dlatego w lokalach gastronomicznych szukają ciekawej alternatywy dla mięsnych dań. Jakie potrawy serwować w restauracji, aby jarosze chętnie nas odwiedzali? Oto kilka podpowiedzi.
1. Wegańskie zupy z warzywami
W chłodne dni ciepła zupa to jedno z najczęściej wybieranych dań. Warzywne wywary można znaleźć w wielu kuchniach świata, dlatego inspiracji jest naprawdę dużo. Część potraw to aromatyczne zupy kremy. Do ich przygotowania niezbędne są pojemne blendery kielichowe. To właśnie z ich pomocą można szybko i sprawnie uzyskać kremową konsystencję. Zupy tego typu mogą mieć wiele dodatków: chrupiące grzanki, kluski z nadzieniem czy dobrze doprawione warzywa. Do podgrzewania aromatycznych zup sprawdzą się specjalne kociołki elektryczne o różnych rozmiarach. Taki sprzęt sprawia, że nie trzeba cały czas trzymać potrawy na kuchence, co pozwala zrobić miejsce dla innych serwowanych dań.
2. Sałatki ze smażonym tofu oraz grillowanymi warzywami
Tofu to jeden z najważniejszych składników wegańskiej kuchni. Jest to serek sojowy, który można na wiele różnych sposobów przyprawiać, dzięki czemu potrawy mają ciekawy smak. Do takiej lekkiej przystawki idealnie pasują grillowane warzywa. Najlepiej przygotować je na specjalnych patelniach grillowych. Nie zapominajmy przy tym o aromatycznych ziołach. Do wiosennej wersji sałatki można dodać awokado, pomidorki koktajlowe, świeża papryka oraz ogórki. Jeśli chcemy podać tofu z ciepłymi warzywami, to podstawą do przygotowania potrawy stanowi profesjonalna patelnia wok.
3. Wegańska pizza
Obecnie coraz więcej przepisów można przerobić na dania wegańskie. Tak jest w przypadku włoskiego przysmaku, jakim jest pizza. Jeśli restauracja planuje serwować pizzę, potrzebne będą różne akcesoria, np. blachy do pizzy, profesjonalne i eleganckie deski do podawania pizzy czy spiralne miksery do ciasta, które znacznie ułatwiają przygotowanie dania. Pizzę można zaserwować na wiele różnych sposobów, dzięki czemu każdy gość znajdzie danie idealne. To, iż dana potrawa jest wegańska, wcale nie oznacza, że wybór jest ograniczony. Do wegańskiej wersji dodaje się między innymi: sojową wędlinę, pomidory świeże lub suszone, paprykę, kukurydzę, starty ser wegański.
4. Wegańskie desery
Nie tylko restauracje powinny dostosować swoje menu do wegan czy wegetarian. Również w cukierniach coraz więcej osób pyta o wegańskie ciasta lub lody. W takiej sytuacji warto zapoznać się z przepisami, w których stosowane zamienniki jajek. Warto przy tym pamiętać, że każdy słodki przysmak należy odpowiednio podać tak, by jedzenie stało się nie tylko ucztą dla podniebienia, lecz także dla oka. Pomogą w tym specjalne szklane naczynia, miseczki, profesjonalne gałkownice do lodów. Wszystkie te przedmioty to podstawowe wyposażenie pozwalające podać i przyrządzić każde wegańskie danie.
Autor:gastroprofit