Wegańskie oraz wegetariańskie dania stały się w ostatnich latach bardzo popularne wśród gości restauracyjnych. Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa, dlatego w lokalach gastronomicznych szukają ciekawej alternatywy dla mięsnych dań. Jakie potrawy serwować w restauracji, aby jarosze chętnie nas odwiedzali? Oto kilka podpowiedzi.

1. Wegańskie zupy z warzywami

W chłodne dni ciepła zupa to jedno z najczęściej wybieranych dań. Warzywne wywary można znaleźć w wielu kuchniach świata, dlatego inspiracji jest naprawdę dużo. Część potraw to aromatyczne zupy kremy. Do ich przygotowania niezbędne są pojemne blendery kielichowe. To właśnie z ich pomocą można szybko i sprawnie uzyskać kremową konsystencję. Zupy tego typu mogą mieć wiele dodatków: chrupiące grzanki, kluski z nadzieniem czy dobrze doprawione warzywa. Do podgrzewania aromatycznych zup sprawdzą się specjalne kociołki elektryczne o różnych rozmiarach. Taki sprzęt sprawia, że nie trzeba cały czas trzymać potrawy na kuchence, co pozwala zrobić miejsce dla innych serwowanych dań.
https://gastroprofit.pl/Blender-barowy-2-5l-cyfrowy-obudowa-wyciszona-HENDI-p88157
https://gastroprofit.pl/Kociolek-elektryczny-10L-do-zup-bigosu-gulaszu-STALGAST-p21061

2. Sałatki ze smażonym tofu oraz grillowanymi warzywami

Tofu to jeden z najważniejszych składników wegańskiej kuchni. Jest to serek sojowy, który można na wiele różnych sposobów przyprawiać, dzięki czemu potrawy mają ciekawy smak. Do takiej lekkiej przystawki idealnie pasują grillowane warzywa. Najlepiej przygotować je na specjalnych patelniach grillowych. Nie zapominajmy przy tym o aromatycznych ziołach. Do wiosennej wersji sałatki można dodać awokado, pomidorki koktajlowe, świeża papryka oraz ogórki. Jeśli chcemy podać tofu z ciepłymi warzywami, to podstawą do przygotowania potrawy stanowi profesjonalna patelnia wok.
https://gastroprofit.pl/STALGAST-Patelnia-grillowa-zeliwna-230x230-mm-indukcja-p18970
https://gastroprofit.pl/Patelnia-indukcyjna-WOK-36-cm-z-pokrywka-HENDI-p32714

3. Wegańska pizza

Obecnie coraz więcej przepisów można przerobić na dania wegańskie. Tak jest w przypadku włoskiego przysmaku, jakim jest pizza. Jeśli restauracja planuje serwować pizzę, potrzebne będą różne akcesoria, np. blachy do pizzy, profesjonalne i eleganckie deski do podawania pizzy czy spiralne miksery do ciasta, które znacznie ułatwiają przygotowanie dania. Pizzę można zaserwować na wiele różnych sposobów, dzięki czemu każdy gość znajdzie danie idealne. To, iż dana potrawa jest wegańska, wcale nie oznacza, że wybór jest ograniczony. Do wegańskiej wersji dodaje się między innymi: sojową wędlinę, pomidory świeże lub suszone, paprykę, kukurydzę, starty ser wegański.
https://gastroprofit.pl/Aluminiowa-blacha-do-pizzy-60-cm-HENDI-p31270
https://gastroprofit.pl/Mikser-spiralny-do-ciasta-poj-22l-HENDI-p32276
4. Wegańskie desery
Nie tylko restauracje powinny dostosować swoje menu do wegan czy wegetarian. Również w cukierniach coraz więcej osób pyta o wegańskie ciasta lub lody. W takiej sytuacji warto zapoznać się z przepisami, w których stosowane zamienniki jajek. Warto przy tym pamiętać, że każdy słodki przysmak należy odpowiednio podać tak, by jedzenie stało się nie tylko ucztą dla podniebienia, lecz także dla oka. Pomogą w tym specjalne szklane naczynia, miseczki, profesjonalne gałkownice do lodów. Wszystkie te przedmioty to podstawowe wyposażenie pozwalające podać i przyrządzić każde wegańskie danie.
https://gastroprofit.pl/Galkownica-do-lodow-Profi-Line-1-30-sr-49-mm-HENDI-p31697