
Przygotowanie drinków, koktajli czy pysznej kawy wymaga odpowiedniego wyposażenia. Firmy specjalizujące się w produkcji sprzętu barmańskiego dokładają wszelkich starań, by ułatwić pracę profesjonalnych barmanów. Co powinno znaleźć się w każdym barze?
1. Urządzenia do przygotowania napojów
W barach najczęściej zamawia się kawę, drinki czy koktajle. Aby przygotować coś ciepłego i chłodnego do picia, należy posiadać specjalistyczny sprzęt. Podstawą są przede wszystkim profesjonalne shakery wykonane ze stali nierdzewnej. To właśnie z ich pomocą można przygotować nawet najbardziej złożonego drinka czy koktajl. Producenci sprzętu gastronomicznego oferują szeroką gamę, jeśli chodzi o rozmiary. Niezbędnym elementem do przygotowania napojów, a zwłaszcza drinków, są miarki. Szczególnie polecane są miarki dwustronne, łączące w sobie dwie pojemności.
2. Ekspresy do kawy
W barach można zamówić nie napoje bezalkoholowe. Poranna kawa zaparzona w wysokiej klasy ekspresie to codzienny rytuał wielu osób, dlatego kompletując wyposażenie barów nie można zapomnieć o urządzeniu tego typu. Profesjonalne ekspresy pozwalają na przygotowanie różnych napojów kofeinowych: od delikatnego cappuccino, po mocne espresso. Obecnie na rynku dostępne są produkty w wielu rozmiarach, dzięki czemu można dobrać sprzęt do większych i mniejszych przestrzeni. Przy zakupie profesjonalnego ekspresu wysokiej klasy warto również zainwestować w specjalne środki czyszczące, które ułatwią codzienne mycie urządzenia.
3. Blendery i miksery
Żaden bar nie może prawidłowo funkcjonować bez dużych blenderów kielichowych. To właśnie z ich pomocą pracownicy przygotują koktajle alkoholowe lub bezalkoholowe. Blendery barmańskie mają dużą moc, dzięki czemu szybko i sprawnie poszatkują nawet większą ilość owoców. Pojemność kielichów również jest większa niż sprzęty powszechnie używane w domach. Równie ważne są specjalne miksery do koktajlu. Produkty tego typu umożliwia przygotowanie orzeźwiającego frappe. Takie wyposażenie pozwala znacznie urozmaicić menu, co niewątpliwie przyciąga klientów.
4. Kostkarki do lodu
Drinki, owocowe koktajle wymagają dodania do napojów kostek lodów. W związku z tym każdy bar powinien zostać wyposażony w profesjonalne kostkarki do lodu. Oczywiście można kupić gotowy lód, jednak takie działanie na dłuższą metę się nie opłaca. Aby obsłużyć wszystkich klientów trzeba kupić wiele opakowań, dlatego lepiej zainwestować w profesjonalny sprzęt, który wyprodukuje lód zgodnie z bieżącymi potrzebami.
5. Wyciskarki do owoców
Restauracje i bary, które mają w menu świeże soki, powinny być wyposażone w wysokiej klasy wyciskarki do owoców. W sklepach internetowych i stacjonarnych dostępne są modele ręczne i elektryczne o różnych rozmiarach. Większość produktów wykonana jest ze stali nierdzewnej, dzięki czemu nawet po wielu latach eksploatacji urządzenia są zdatne do pracy. Warto przy tym pamiętać, że o każdy sprzęt barmański należy odpowiednio dbać. Regularne czyszczenie pozwala zapewnić klientom higieniczne warunki przygotowania napojów.