-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- 1
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- InSink Erator
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Prismafood
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
5 popularnych zup podawanych w restauracji
2020-12-04 12:00:00Zupa to jedno z ulubionych dań Polaków, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Rozgrzewające danie przygotowane przez najlepszych szefów kuchni stanowi idealne menu na chłodniejsze i deszczowe dni. Jakie zupy najczęściej wybierają goście restauracyjni?
1. Zupa dyniowa
Rozgrzewająca zupa krem przygotowana z dyni to już od kilku lat hit w wielu restauracjach. Obróbka dyni do łatwych nie należy, jednak smak dobrze doprawionej potrawy rekompensuje wszystko. Zupy kremy najlepiej przygotować w profesjonalnych blenderach kielichowych, np. w blenderze barowym o dużej mocy i pojemniku sporych rozmiarów. W ten sposób można serwować zupę dla większej liczby gości. Głównym składnikiem potrawy jest miąższ dyni. Warto także dodać inne składniki: dla miłośników mięsa chrupiący boczek, a dla wegetarian bulion warzywny oraz curry.
2. Rosół z makaronem
Prawdziwy rosół to typowo polskie danie. W restauracjach zupa ta podawana jest z ręcznie robionym makaronem na bulionie drobiowym lub wołowym. Aby wydobyć smak dania, całość potrawy powinna się dość długo gotować. Najlepsze są do tego zestawy pojemnych i wygodnych w użyciu garnków. Warto przy tym pamiętać, że jeśli kuchnia restauracji wyposażona została w kuchenki indukcyjne, potrzebne będą specjalne naczynia z dnem ferromagnetycznym. Przyda się także profesjonalna makaroniarka, która pozwoli na szybkie ugotowanie makaronu w większych ilościach.
3. Zupa grzybowa
Zapach świeżych grzybów zdecydowanie pobudza apetyt. Polacy uwielbiają zupę grzybową, dlatego w wielu restauracjach można spróbować aromatycznej, doprawionej ziołami potrawy. W okresie grzybobrania najlepiej wykorzystać świeże składniki. Jeśli jednak szef kuchni chce przygotować zupę w późniejszym okresie, warto zasuszyć grzyby. W takim przypadku najlepiej wykorzystać suszarki do żywności. Można w nich przechowywać nie tylko grzyby, lecz także warzywa.
4. Zupa kalafiorowa
Kolejna zupa krem, jaka może przypaść do gustu gościom restauracji, to kalafiorowa przygotowana na bulionie, najczęściej warzywnym. W potrawach zdecydowanie diabeł tkwi w szczegółach. Idealnym dodatkiem do zupy kalafiorowej jest przysmażana cebulka z chili, kolorowym pieprzem czy rozmarynem. Cebulkę można szybko i sprawnie przyrządzić na patelniach gastronomicznych. Niektóre modele są pokryte tytanową powłoką, dzięki której nic nie przywiera do dna naczynia.
5. Zupa ogórkowa
Kwaśna i zabielana śmietaną zupa ogórkowa z dużą ilością szczypiorku i ziemniaków to przysmak dzieciństwa wielu z nas. Jej przygotowanie zabiera sporo czasu, jednak zadowolenie Klientów rekompensuje wysiłek przygotowania potrawy. Warto także zwrócić uwagę na sposób podawania zup. Ładne talerze, miseczki czy eleganckie sztućce sprawiają, że wizyta w restauracji to nie tylko uczta dla podniebienia, lecz także dla oka. Jeśli w danym lokalu gastronomicznym istnieje możliwość zamówienia dania na wynos, warto zainwestować w specjalne pojemniki termoizolacyjne lub termosy, dzięki którym zupa będzie ciepła, gdy dotrze do Klientów, nawet mieszkających na drugim końcu miasta.
Autor:gastroprofit