
Zupa to jedno z ulubionych dań Polaków, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Rozgrzewające danie przygotowane przez najlepszych szefów kuchni stanowi idealne menu na chłodniejsze i deszczowe dni. Jakie zupy najczęściej wybierają goście restauracyjni?
1. Zupa dyniowa
Rozgrzewająca zupa krem przygotowana z dyni to już od kilku lat hit w wielu restauracjach. Obróbka dyni do łatwych nie należy, jednak smak dobrze doprawionej potrawy rekompensuje wszystko. Zupy kremy najlepiej przygotować w profesjonalnych blenderach kielichowych, np. w blenderze barowym o dużej mocy i pojemniku sporych rozmiarów. W ten sposób można serwować zupę dla większej liczby gości. Głównym składnikiem potrawy jest miąższ dyni. Warto także dodać inne składniki: dla miłośników mięsa chrupiący boczek, a dla wegetarian bulion warzywny oraz curry.
2. Rosół z makaronem
Prawdziwy rosół to typowo polskie danie. W restauracjach zupa ta podawana jest z ręcznie robionym makaronem na bulionie drobiowym lub wołowym. Aby wydobyć smak dania, całość potrawy powinna się dość długo gotować. Najlepsze są do tego zestawy pojemnych i wygodnych w użyciu garnków. Warto przy tym pamiętać, że jeśli kuchnia restauracji wyposażona została w kuchenki indukcyjne, potrzebne będą specjalne naczynia z dnem ferromagnetycznym. Przyda się także profesjonalna makaroniarka, która pozwoli na szybkie ugotowanie makaronu w większych ilościach.
3. Zupa grzybowa
Zapach świeżych grzybów zdecydowanie pobudza apetyt. Polacy uwielbiają zupę grzybową, dlatego w wielu restauracjach można spróbować aromatycznej, doprawionej ziołami potrawy. W okresie grzybobrania najlepiej wykorzystać świeże składniki. Jeśli jednak szef kuchni chce przygotować zupę w późniejszym okresie, warto zasuszyć grzyby. W takim przypadku najlepiej wykorzystać suszarki do żywności. Można w nich przechowywać nie tylko grzyby, lecz także warzywa.
4. Zupa kalafiorowa
Kolejna zupa krem, jaka może przypaść do gustu gościom restauracji, to kalafiorowa przygotowana na bulionie, najczęściej warzywnym. W potrawach zdecydowanie diabeł tkwi w szczegółach. Idealnym dodatkiem do zupy kalafiorowej jest przysmażana cebulka z chili, kolorowym pieprzem czy rozmarynem. Cebulkę można szybko i sprawnie przyrządzić na patelniach gastronomicznych. Niektóre modele są pokryte tytanową powłoką, dzięki której nic nie przywiera do dna naczynia.
5. Zupa ogórkowa
Kwaśna i zabielana śmietaną zupa ogórkowa z dużą ilością szczypiorku i ziemniaków to przysmak dzieciństwa wielu z nas. Jej przygotowanie zabiera sporo czasu, jednak zadowolenie Klientów rekompensuje wysiłek przygotowania potrawy. Warto także zwrócić uwagę na sposób podawania zup. Ładne talerze, miseczki czy eleganckie sztućce sprawiają, że wizyta w restauracji to nie tylko uczta dla podniebienia, lecz także dla oka. Jeśli w danym lokalu gastronomicznym istnieje możliwość zamówienia dania na wynos, warto zainwestować w specjalne pojemniki termoizolacyjne lub termosy, dzięki którym zupa będzie ciepła, gdy dotrze do Klientów, nawet mieszkających na drugim końcu miasta.