WhatsApp

Bar szybkiej obsługi – co warto zaserwować klientom?

2020-01-27 15:58:00
Bar szybkiej obsługi – co warto zaserwować klientom?

Bary typu fast food są uwielbiane przede wszystkim przez zabieganych ludzi, którzy potrzebują szybko uzupełnić braki energetyczne w ciągu dnia i nie mają czasu na przygotowywanie posiłków w domu. Istnieje kilka niezmiennie popularnych propozycji, z myślą o których udajemy się do tego rodzaju lokali gastronomicznych. Mamy tu na myśli przede wszystkim kebaby, zapiekanki i tosty, ale też kanapki na ciepło i hamburgery.
  • Kebab
Jeszcze do niedawna kebab cieszył się raczej złą sławą. W wielu barach do jego przygotowywania używało się mięsa i składników pośledniej jakości. Wiele się jednak zmieniło od czasu, kiedy jedzenie na mieście stało się częścią codzienności dla wielu ludzi, a tym samym wzrosła konkurencja i oczekiwania samych konsumentów. Dziś do przygotowywania kebabów podchodzi się wręcz z pewnym pietyzmem. Właściciele dobrze prosperujących „kebabowni” dbają nie tylko o to, by mieć smaczne i zdrowe mięso, ale tez zadbać o tradycyjne przyprawy i smaczne, różnorodne dodatki.

  • Zapiekanki i tosty
Sentyment do tego rodzaju przekąsek mają przede wszystkim osoby w średnim wieku, które pamiętają, jak w Polsce po przełomie roku ’89 zaczęły pojawiać się pierwsze „budki” z tego rodzaju posiłkami. Przygotowuje się je ekspresowo, ale w bardziej wysublimowanej formie są one serwowane na pieczywie własnego wypieku, a oprócz tradycyjnych dodatków, czyli sera żółtego, pieczarek i keczupu, obecnie oferuje się klientom znacznie szerszy wybór. Można wybierać spośród wersji z różnego rodzaju wędlinami (świetnie sprawdza się np. salami lub szynki dojrzewające), grillowanymi warzywami, albo dobrymi jakościowo serami. Popularność tostów i zapiekanek była jest i prawdopodobnie będzie bardzo duża, dlatego z pewnością warto wprowadzić je do menu swojego baru.

  • Kanapki na ciepło i hamburgery
Tego rodzaju przekąski mają dużo zalet – są bardzo sycące i można w nich przemycić wiele ciekawych dodatków. Bardzo często można je spotkać w menu popularnych foodtrucków, gdzie przygotowywane na miejscu, robią prawdziwą furorę. Klientów może skusić propozycja zjedzenia kanapek i burgerów, do których przygotowywania wykorzystuje się własnoręcznie upieczone bułki. Rzemieślnicze pieczywo jest coraz bardziej pożądanym produktem na rynku gastronomicznym. Ponieważ kanapki i burgery przygotowuje się stosunkowo szybko, to można pozwolić sobie na zaproponowanie dużego wyboru dodatków i autorskich sosów. Świeże warzywa to podstawa, ale warto zadbać także o odpowiednią selekcję serów, dipów, kiszonek lub wegetariańskich dodatków, takich jak choćby falafele, tofu czy kotleciki z fasoli bądź kaszy. 

Autor:gastroprofit