Mała gastronomia rządzi się odrębnymi prawami. Często niewielkie lokale gastronomiczne działają jedynie sezonowo, a przez to nie ma potrzeby budowania ogromnego zaplecza i inwestowania w drogie, zaawansowane technologicznie sprzęty. W barach typu fast food przygotowuje się mało skomplikowane potrawy, które da się – jak sama nazwa wskazuje – przyrządzić szybko.

Co najbardziej może przydać się w małej gastronomii?

Wyposażając lokal gastronomiczny ‒ funkcjonujący głównie w sezonie wakacyjnym, w miejscowościach turystycznych w górach, nad jeziorami i nad morzem ‒ warto przede wszystkim zastanowić się, jakie potrawy mają największe „wzięcie” wśród osób przebywających na urlopie. Oczywiście są to wszelkiego dania typu fast food: burgery, hot dogi, zapiekanki, kebab, frytki czy kiełbaski. Do ich przygotowania (może z wyjątkiem kebabów) nie są potrzebne żadne skomplikowane sprzęty. Kilka dość uniwersalnych urządzeń wystarczy, by wyposażyć niewielki lokal w sposób, który pozwoli na efektywne funkcjonowanie i sprawne wydawanie dużej liczby porcji.

Uniwersalne sprzęty dla małej gastronomii

Szukając sprzętu dla małej gastronomii, warto rozglądać się przede wszystkim za takimi urządzeniami, które pozwolą na przygotowanie wielu typów potraw. Przykładem takiego sprzętu może być grill kontaktowy. Najlepiej, by miał on wymienne płyty grzewcze – ryflowaną i gładką. Wtedy możliwości jego wykorzystania są znacznie większe. Można na nim przygotować burgery, falafele, opiekane kanapki typu panini, zapiekanki, kiełbaski, tosty, warzywa i wiele, wiele innych potraw, które z pewnością przypadną do gustu gościom. W sezonowych knajpkach, które otwierają swoje podwoje na czas letnich wakacji, nie może też zabraknąć frytownicy. Jak wiadomo, frytki są uwielbiane przez dzieci, ale i dorośli chętniej i częściej sobie na nie pozwalają podczas urlopu. Frytownica, wbrew nawie, służy jednak nie tylko do przygotowywania tych złocistych ziemniaczanych słupków. Smażyć na głębokim tłuszczu można także np. cebulowe krążki, frytki w tempurze, małe kotleciki czy ser w panierce.



Zestawy do kebaba

W barach typu fast food, gdzie przygotowuje się kebaby, sprzęt musi być już bardziej wyspecjalizowany. Najlepiej od razu zdecydować się na zakupienie kompletu sprzętów, które przydadzą się z pewnością – np. takiego, jak zestaw z opiekaczem, nożem i nadstawką marki Hendi. Tam, gdzie oprócz kebabów, w menu dostępne są także inne fast foodowe propozycje, doskonale sprawdzi się z pewnością zestaw do kebaba z frytownicą. Zakup zestawu urządzeń to rozwiązanie korzystne nie tylko pod względem logistycznym, ale też finansowym. Warto inwestować sprzęt od jednego producenta, bo w przypadku awarii bądź okresowego serwisu, o wiele sprawniej przebiegają wszystkie procedury związane z naprawą.


W naszym sklepie można znaleźć wszystko, co potrzebne do sprawnej obsługi gości i efektywnego przygotowania posiłków zarówno w niewielkich barach, jak i dużych restauracjach.