WhatsApp
Kup produkty Hendi ze zniżką 5% z kodem HEN5 przy zakupach powyżej 500 PLN.

Dania na wynos – jak przewozić je poprawnie?

2019-12-05 16:57:00
Dania na wynos – jak przewozić je poprawnie?

Świeżo zaparzona kawa smakuje i pachnie wybornie wyłącznie na gorąco, a szampan zachowuje najcenniejsze walory smakowe i zapachowe, kiedy jest odpowiednio schłodzony. Zupy (o ile nie są chłodnikami) serwuje się na ciepło, podobnie jak wiele innych dań sprzedawanych na wynos. Jeśli oferujemy gościom możliwość zamawiania dań z dowozem, zadbajmy o termoizolację! Termosy i kociołki to w takiej sytuacji zdecydowane must have. 

Gorące (chłodne), aromatyczne, pyszne! 

Sekret smaku często tkwi w temperaturze. Chłodna pizza nie wydaje kuszącego aromatu ciasta drożdżowego, pomidorów, bazylii oraz innych dodatków, a ciepła kremówka… odstrasza samym wyglądem. Łatwiej zachować odpowiednie właściwości potraw w lokalu, kiedy podaje się je od razu po przyrządzeniu lub wyjęciu z lodówki. W trakcie imprez plenerowych lub przy usłudze dowozu sytuacja nieco się komplikuje. Nie oznacza to jednak, że nie możemy zręcznie wybrnąć z trudności natury organizacyjnej. 

Transport dań na wynos – zrób to dobrze

Wystarczy uzupełnić zaplecze sprzętowe, by transport nie zaszkodził żywności i napojom. W stworzeniu optymalnych warunków przechowywania pomogą: 
  • Termos do żywności
W przypadku termosów do żywności liczą się nie tylko właściwości termoizolacyjne. Istotną rolę odgrywa też wytrzymałość pojemników. W trakcie transportu może dojść np. do gwałtownego hamowania i przewrócenia kontenera. Ważne, by w wyniku uderzenia pozostał on zamknięty i nienaruszony, tym samym zabezpieczając jedzenie przed utratą ciepła.  


  • Kociołek (do zup)
Jeśli zamierzamy zaserwować zupę w plenerze, warto zdecydować się na elektryczny kociołek utrzymujący potrawę w stałej temperaturze. Gorąca, gęsta zupa to idealny wybór na imprezy plenerowe odbywające się jesienią lub zimą. Wybierając kociołek, dobrze kierować się nie tylko ceną, ale również jakością materiałów zastosowanych w trakcie produkcji. 

  • Torby termiczne/podgrzewane
Pizza smakuje dobrze wyłącznie wtedy, kiedy jest gorąca. Dzięki zastosowaniu torby termicznej możliwe jest dowiezienie dania w idealnej postaci i temperaturze, nawet jeśli warunki drogowe nie sprzyjają szybkiemu przemieszczaniu się. 

Prawdziwie gorące i zimne napoje i desery

Nie samym jedzeniem żyje człowiek. Część klientów chętnie sięga np. po chłodne napoje, niezależnie od pory roku i pogody. Choć sok pomarańczowy dobrze smakuje, gdy występuje w temperaturze pokojowej, w schłodzonej wersji jest zdecydowanie orzeźwiający. Aby w krótkim czasie uzyskać efekt orzeźwienia, można sięgnąć nie tylko po termos do napojów, ale również po kostki lodu przetransportowane w specjalnym pojemniku termoizolacyjnym. 

Autor:gastroprofit