Biały, brązowy, jaśminowy, basmati – istnieją liczne odmiany i gatunki ryżu. Każdy z nich posiada niepowtarzalny smak i właściwości odżywcze, a na jego bazie można przyrządzić prawdziwe kulinarne cuda, które zadowolą podniebienia miłośników zarówno słonych, jak i ostrych czy słodkich smaków. 

Ryż w menu restauracji

Dzięki dużej zawartości węglowodanów jest pożywny. W zależności od odmiany, zawiera również szereg cennych substancji, tj. białka, witamin z grupy B, folianów, fosforu, wapnia itd. Ryż stanowi również podstawowy składnik licznych potraw, takich jak np.: 
  • Chińszczyzna
Sypki ryż z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym - zwykle właśnie to mamy na myśli, mówiąc o tym, że przepadamy za chińszczyzną. Ryż odgrywa niezmiernie ważną rolę w kuchni azjatyckiej, nie tylko chińskiej, ale i japońskiej czy tajskiej. 
  • Risotto
Po ryż chętnie sięgają również Włosi, którzy szczycą się smakowitą kuchnią, słynną na całym świecie. Aby przyrządzić idealne risotto, należy sięgnąć po aromatyczny bulion. W potrawie często występuje też masło i cebula, a wszystko to dusi się wraz z dodatkiem wina. Danie świetnie smakuje także za sprawą delikatnego mięsa i warzyw. 

  • Paella
Risotto pochodzi z Włoch, a paella – z Hiszpanii. Lekka potrawa występuje w przeróżnych odsłonach, ale niemal zawsze spotyka się w niej nutkę szafranu. Często nie brakuje także czosnku, cebuli i pomidorów. Entuzjaści smaku umami dołączają do receptury również delikatne mięso z kurczaka. 
  • Gołąbki
Ryż duszony z mięsem mielonym, zawinięty w sparzoną kapustę, a wszystko to okraszone aromatycznym sosem pomidorowym. Gołąbki stanowią jedną z najbardziej charakterystycznych potraw lądujących na polskich stołach. Są wyraziste, pyszne i zdecydowanie pożywne. 
  • Sałatki
Ryż, tak jak makaron czy ziemniaki, może stanowić również podstawę sałatek. Warto łączyć go z sosami czy sezonowymi warzywami. W tym przypadku ogranicza nas wyłącznie własna wyobraźnia. 
  • Ryż zapiekany 
Łagodny ryż świetnie sprawdza się również jako podstawa deserów. Można upiec go np. z jabłkami i cynamonem, a także z delikatną domieszką pachnącej wanilii. 

  • Ryż z przyprawami 
Jako dodatek do ryb czy mięs ryż również sprawdza się znakomicie. Można przyprawić go solą, sokiem z cytryny czy aromatycznymi ziołami lub polać sosem.

Ryż na tysiąc sposobów a wyposażenie restauracji

Aby idealnie smakował i dobrze komponował się z innymi składnikami, ryż powinien być odpowiednio miękki, a zarazem sypki. Pożądany efekt można uzyskać np. gotując go na parze. Do tego celu świetnie nadaje się parowar. W wyposażeniu restauracji warto posiadać także podgrzewacz do ryżu, który pozwala utrzymywać go w odpowiedniej temperaturze przez dłuższy czas. Dzięki temu możemy szybko serwować poszczególne ryżowe smakołyki.