-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Prismafood
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
Gofry – podpowiadamy, z czym je zaserwować
2020-02-21 11:46:00Gofry to przysmak kojarzący się przede wszystkim z wakacjami nad morzem. Tę słodką przekąskę uwielbiają przede wszystkim dzieci, ale nie brakuje ich jej oddanych wielbicieli również w gronie dorosłych. Istnieje bardzo wiele sposobów na przyrządzanie gofrów. Mogą one stanowić nie tylko rozkosznie słodki deser, ale też być elementem wykwintnego, wytrawnego dania.
Na słodko
Świeżo usmażone gofry, posypane cukrem pudrem to absolutna klasyka. Aby smakowały dobrze, ciasto musi mieć odpowiednio zbalansowany smak i być przygotowane ze składników najwyższej jakości. Mało kto jednak poprzestaje na tym skromnym dodatku, tym bardziej, ze możliwości serwowania gofrów na słodko są niemal nieograniczone. Wśród najmłodszych smakoszy ogromnym powodzeniem cieszą się m.in.:
- gofry z bitą śmietaną i czekoladą lub innymi gęstymi sosami o smaku karmelu, orzechów lub owoców;
- gofry z bitą śmietaną i owocami – podczas ich przygotowywania warto korzystać z owoców sezonowych. W lecie mogą to być truskawki, jagody, maliny, borówki lub wiśnie. Jesienią i zimą zaś skutecznie poprawią humor gofry podane z prażonymi jabłkami z cynamonem lub rozgrzewającym cytrusowym sosem, przygotowanym ze zredukowanego soku z pomarańczy, klementynek i grapefruitów;
- gofry z bitą śmietaną i kolorową posypką. Warto korzystać nie tylko z gotowych produktów, ale też wykazać się inwencją i samodzielnie przygotować posypkę, wykorzystując do tego np. własnoręcznie zrobiony lukier i barwniki spożywcze albo pokruszone i skarmelizowane orzechy;
- gofry z czekoladowym musem to rzadziej spotykana, ale z pewnością warta uwagi propozycja. Chłodny, aksamitny mus, delikatnie rozpływający się na jeszcze ciepłym gofrze, przyprawi o uśmiech każdego fana słodkości. Dla urozmaicenia tego deseru można podawać go z dodatkiem skórki pomarańczowej lub pomarańczowego musu. Jak wiadomo, czekolada i cytrusy bardzo się lubią;
- gofry z kremowym serkiem i polewą owocową – puszysty serek, np. o smaku waniliowym oraz sos truskawkowy to doskonały pomysł na deser, który posmakuje tak dzieciom, jak i dorosłym;
- gofry z kremem mascarpone i sezonowymi owocami – delikatny, aksamitny i cudownie puszysty krem przygotowany na bazie śmietanki, sera mascarpone i odrobiny cukru pudru to świetny dodatek do lekko słodki gofrów. Idealnym zwieńczeniem tak zaserwowanej przekąski będą świeże owoce oraz owocowy mus;
- gofry z domowym dżemem – któż ich nie lubi? Chrupiące, ciepłe gofry i słodki dżem z truskawek, moreli, porzeczek lub malin rozjaśnią nawet najbardziej pochmurne popołudnie lub poranek.
Na słono
Gofry mogą stanowić idealny dodatek do wytrawnych potraw i śmiało można serwować je z zawiesistymi sosami i mięsem albo gęstymi gulaszami czy potrawkami typu chilli. Świetnie też sprawdzą się w roli słonek przekąski albo sycącego śniadania. Doskonałym sposobem na przygotowanie gofrów na słono jest podanie ich tak, jak tostów czy kanapki – z sadzonym jajem, podsmażonymi plastrami bekonu i żółtym serem. Świetnie też smakują z dodatkiem ziołowego serka, wędzonego łososia i świeżych, chrupiących warzyw. Możliwości jest naprawdę sporo i warto eksperymentować.
Autor:gastroprofit