Gofry to przysmak kojarzący się przede wszystkim z wakacjami nad morzem. Tę słodką przekąskę uwielbiają przede wszystkim dzieci, ale nie brakuje ich jej oddanych wielbicieli również w gronie dorosłych. Istnieje bardzo wiele sposobów na przyrządzanie gofrów. Mogą one stanowić nie tylko rozkosznie słodki deser, ale też być elementem wykwintnego, wytrawnego dania.

Na słodko

Świeżo usmażone gofry, posypane cukrem pudrem to absolutna klasyka. Aby smakowały dobrze, ciasto musi mieć odpowiednio zbalansowany smak i być przygotowane ze składników najwyższej jakości. Mało kto jednak poprzestaje na tym skromnym dodatku, tym bardziej, ze możliwości serwowania gofrów na słodko są niemal nieograniczone. Wśród najmłodszych smakoszy ogromnym powodzeniem cieszą się m.in.:
  • gofry z bitą śmietaną i czekoladą lub innymi gęstymi sosami o smaku karmelu, orzechów lub owoców;
  • gofry z bitą śmietaną i owocami – podczas ich przygotowywania warto korzystać z owoców sezonowych. W lecie mogą to być truskawki, jagody, maliny, borówki lub wiśnie. Jesienią i zimą zaś skutecznie poprawią humor gofry podane z prażonymi jabłkami z cynamonem lub rozgrzewającym cytrusowym sosem, przygotowanym ze zredukowanego soku z pomarańczy, klementynek i grapefruitów;
  • gofry z bitą śmietaną i kolorową posypką. Warto korzystać nie tylko z gotowych produktów, ale też wykazać się inwencją i samodzielnie przygotować posypkę, wykorzystując do tego np. własnoręcznie zrobiony lukier i barwniki spożywcze albo pokruszone i skarmelizowane orzechy;
  • gofry z czekoladowym musem to rzadziej spotykana, ale z pewnością warta uwagi propozycja. Chłodny, aksamitny mus, delikatnie rozpływający się na jeszcze ciepłym gofrze, przyprawi o uśmiech każdego fana słodkości. Dla urozmaicenia tego deseru można podawać go z dodatkiem skórki pomarańczowej lub pomarańczowego musu. Jak wiadomo, czekolada i cytrusy bardzo się lubią;
  • gofry z kremowym serkiem i polewą owocową – puszysty serek, np. o smaku waniliowym oraz sos truskawkowy to doskonały pomysł na deser, który posmakuje tak dzieciom, jak i dorosłym;
  • gofry z kremem mascarpone i sezonowymi owocami – delikatny, aksamitny i cudownie puszysty krem przygotowany na bazie śmietanki, sera mascarpone i odrobiny cukru pudru to świetny dodatek do lekko słodki gofrów. Idealnym zwieńczeniem tak zaserwowanej przekąski będą świeże owoce oraz owocowy mus;
  • gofry z domowym dżemem – któż ich nie lubi? Chrupiące, ciepłe gofry i słodki dżem z truskawek, moreli, porzeczek lub malin rozjaśnią nawet najbardziej pochmurne popołudnie lub poranek.
HENDI | Gofrownica elektryczna na 2 gofry 16x10 cm
ROLLER GRILL | Gofrownica elektryczna 3x5 Brussels
HENDI | Gofrownica do gofrów w kształcie kwiatka
cookPRO | Gofrownica do gofrów bąbelkowych Bubble Waffle

Na słono

Gofry mogą stanowić idealny dodatek do wytrawnych potraw i śmiało można serwować je z zawiesistymi sosami i mięsem albo gęstymi gulaszami czy potrawkami typu chilli. Świetnie też sprawdzą się w roli słonek przekąski albo sycącego śniadania. Doskonałym sposobem na przygotowanie gofrów na słono jest podanie ich tak, jak tostów czy kanapki – z sadzonym jajem, podsmażonymi plastrami bekonu i żółtym serem. Świetnie też smakują z dodatkiem ziołowego serka, wędzonego łososia i świeżych, chrupiących warzyw. Możliwości jest naprawdę sporo i warto eksperymentować.