Grill to sprzęt tyleż popularny, co wszechstronny. Jest obecny w niemal każdej restauracji i większości prywatnych domów. Przygotowane z jego wykorzystaniem potrawy są smaczne i zdrowe, a i przyjemność płynąca z przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu jest dodatkowym plusem. Dostępne na rynku modele znacząco się od siebie różnią. Jak zatem znaleźć taki, który będzie najbardziej odpowiedni dla naszych potrzeb i oczekiwań?
Grille – szeroka oferta
Często mówi się, że grillowanie stało się niejako naszym sportem narodowym. Gdy tylko pogoda zaczyna temu sprzyjać, chętnie wybieramy się na łono natury i urządzamy pikniki, podczas których przygotowujemy posiłki na ciepło z wykorzystaniem tak zwanego rusztu. Nic zatem dziwnego, że w ślad za tą popularnością idzie coraz szersza i bardziej różnorodna oferta producentów. Wybór jest bardzo duży i skrojony na każda kieszeń i potrzeby – od jednorazowych grilli, dostępnych w sezonie właściwie w każdym sklepie, na profesjonalnym, wielofunkcyjnym sprzęcie skończywszy.
Grill – gazowy, elektryczny, a może węglowy?
Grille różnią się od siebie pod wieloma względami. Ich podział uwzględnia m.in. rodzaj „zasilania”, wielkość i kształt.
Jeśli chodzi o tę pierwszą kategorię, to wyróżniamy w niej grille węglowe, gazowe i elektryczne. Te pierwsze – najbardziej popularne wśród tzw. zwykłych użytkowników, są także jednymi z najtańszych i najbardziej „mobilnych” modeli, więc bez trudu można je zabrać w plener i cieszyć się możliwością przygotowywania ulubionych przysmaków na świeżym powietrzu.
Grille gazowe i elektryczne wymagają już bardziej profesjonalnego zaplecza – choćby butli z gazem i agregatu prądotwórczego. Trudno sobie wyobrazić, by ktoś wybierając się na spontaniczny wypad za miasto chciał zabierać ze sobą tyle ciężkiego sprzętu, dlatego zazwyczaj znajduje on zastosowanie w restauracjach, barach czy sezonowych knajpkach.
Czym jeszcze kierować się przy wyborze grilla?
Wybierając grill dla siebie, warto przemyśleć, jaki kształt i wielkość będą dla nas najbardziej odpowiednie. Sztuka nie jest przecież kupienie najnowszego i najbardziej skomplikowanego modelu, ale takiego, który będzie odpowiedni dla naszych możliwości, umiejętności i skłonności do eksperymentowania.
Jeśli często zapraszamy gości na przyjęcia do ogrodu i z zapałem przygotowujemy dla nich mnóstwo różnorodnych smakołyków, to powinniśmy postawić na duże grille. Można na nich przygotować w jednym czasie porcje dla nawet 12 osób. Korzystając z grilla średniego, będziemy w stanie zaserwować posiłek jednocześnie 4-8 osobom. Na małym grillu przygotujemy na raz około 4 porcji.
Jeśli chodzi o kształt grilla, to dysponując nieograniczoną przestrzenią mamy przy jego wyborze pełną dowolność. Gdy jednak dysponujemy niewielką ilością miejsca lub często wozimy grill ze sobą, wybierzmy model, którego ustawienie i transport nie będą nam przysparzały większego problemu, a zatem takie, które kształtem zbliżone są do kwadratu lub prostokąta.