WhatsApp

Dania z grilla – inspiracje

2018-12-12 13:23:00
Dania z grilla – inspiracje

Aromatyczne, wyraziste i zdrowe, bo z ograniczoną zawartością tłuszczu – dania z grilla znakomicie smakują i prezentują się wyjątkowo apetycznie. Warto mieć je w karcie dań i serwować niezależnie od pory roku.   

Grillowana kiełbaska to specjał podawany w niejednym polskim ogrodzie, kiedy nadchodzi wiosna i lato. Nadejście chłodów nie musi jednak oznaczać rezygnacji z grillowanych potraw. W tej wersji świetnie sprawdzają się m.in.:
  • Karkówka, żeberka
Duży kawałek karkówki albo soczyste żeberka to prawdziwy grillowy specjał. Przed umieszczeniem ich na płycie grzewczej warto odpowiednio długo je marynować.  
  • Soczysty stek
Brązowy na zewnątrz, różowawy w środku – tak wygląda idealny stek z grilla. Taki przysmak świetnie sprawdzi się w roli głównego dania obiadowego.   
  • Szaszłyki
Mięsne, mięsno-warzywne lub warzywne – szaszłyki to przepyszna przekąska, którą można przyrządzić w różnych wersjach.
  • Ryby
Ryby smakują doskonale, zarówno gdy są uwędzone, jak i upieczone czy usmażone. Smażenie jest jednak dość czasochłonnym procesem, w wyniku którego filet nasiąka tłuszczem.
  • Krewetki
Grillować można również owoce morza, w tym krewetki, które będą stanowić przepyszny dodatek np. do sałatki. Aby dodać odrobinę pikanterii, można przyprawić je np. czosnkiem i chili.  
  • Camembert
Wersja grillowana sera camembert to prawdziwa uczta dla zmysłów. Przerwanie przypieczonej skórki sprawia, że z wnętrza wypływa płynna serowa masa – wyśmienita, jeśli doda się do niej np. odrobinę żurawiny.
  • Warzywa
Bakłażany nadziewane np. mięsem i grillowane również mogą pieścić podniebienie. Znakomicie smakują także ziemniaki lub marchew z grilla, jeśli podaje się je z aromatycznym sosem i innymi dodatkami.
  • Pieczarki nadziewane
Grillowanie służy także pieczarkom nadziewanym twarożkiem z ziołami. Zapach, jaki wydziela się w trakcie przyrządzania prostej potrawy, przyjemnie pieści zmysł powonienia.
  • Grzanki (ziołowe)
Zupy i sałatki sycą jeszcze bardziej i smakują jeszcze lepiej, gdy spożywa się je z aromatycznymi grzankami z dodatkiem ziół.

Idealny grill

Ważne, by kuchnia gastronomiczna nie stanowiła jedynego elementu wyposażenia restauracji lub baru. Warto mieć do dyspozycji znacznie większy arsenał środków, ponieważ dzięki temu łatwiej przygotowywać zarówno proste, jak i nieco bardziej finezyjne potrawy.

W barach, gdzie serwuje się odgrzewane przekąski, świetnie sprawdzi się np.
opiekacz Roller Grill marki Stalgast. Wystarczy na kilka minut umieścić w nim zapiekankę, by stała się smakowita i chrupiąca. W opiekaczu Roller Grill można z powodzeniem przygotowywać również grzanki, panini, ser camembert itp.        


W przypadku mięs, ryb, krewetek czy warzyw znakomicie sprawdzi się
grill Caterina – płyta z gładką lub ryflowaną (karbowaną) powierzchnią. W sprzedaży dostępne są także modele wyposażone w obydwa rodzaje powierzchni.   

Autor:gastroprofit