-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- 1
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- InSink Erator
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Prismafood
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
Jak dbać o czystość w lokalu gastronomicznym?
2020-04-20 12:00:00Utrzymanie czystości w restauracji, barze i każdego innego rodzaju lokalu gastronomicznym to kwestia absolutnie podstawowa. Tylko przygotowywanie posiłków w higienicznych warunkach gwarantuje bezpieczeństwo gościom, ale też pracownikom. W codziennym sprzątaniu ważna jest sumienność i dokładność pracowników, ale też odpowiedni sprzęt i preparaty, które ułatwiają mycie naczyń, czyszczenie blatów, zmywanie podłóg i wykonywanie pozostałych czynności.
Jakie sprzęty do utrzymania czystości w lokalu gastronomicznym są niezbędne?
- Zmywarki
Każdy, nawet najmniejszy lokal gastronomiczny, nie obejdzie się bez zmywarki. To urządzenie nie dość, że jest bardzo łatwe i wygodne w użyciu, to pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Ponadto korzystając z niej zużywa się znacznie mniej wody, niż w przypadku tradycyjnego zmywania, a to także oznacza spore oszczędności w utrzymaniu lokalu. Rodzajów zmywarek jest bardzo wiele. Są wśród nich modele uniwersalne oraz takie, które są przeznaczone do mycia konkretnych naczyń: kieliszków, talerzy czy garnków. Im większa restauracja, tym większe jest zapotrzebowanie na tego rodzaju urządzenia.
- Detergenty
Skoro zmywarki uznajemy za jeden z podstawowych sprzętów wchodzących w skład wyposażenia lokali gastronomicznych, to konieczne są także odpowiednie płyny i pastylki tak do mycia naczyń, jak i do samych zmywarek. Jak wiadomo, te sprzęty są bardzo intensywnie eksploatowane, a gromadzące się wewnątrz resztki jedzenia i płynów oraz tłuszczu, jeśli nie zostaną dokładnie usunięte, mogą powodować problemy w użytkowaniu, takie jak choćby zatykanie się przewodów. Dlatego też tak ważne jest, by stosować preparaty dedykowane profesjonalnej gastronomii, ponieważ posiadają one bardziej wyspecjalizowany skład o mocniejszym działaniu.
- Odzież specjalnego przeznaczenia dla pracowników i środki higieniczne
Aby uczynić zadość zasadom bezpieczeństwa i higieny pracy, konieczne jest nie tylko regularne sprzątanie i dokładne czyszczenie sprzętów i wszystkich powierzchni w lokalu, ale też stworzenie odpowiednich warunków pracy pracownikom. Jednym z podstawowych zadań, jakie są w tym zakresie do wykonania, jest zakup specjalnej odzieży przeznaczonej do pracy w kuchni. Fartuchy, czepki na głowę czy zapobiegające przewracaniu się na nierzadko śliskich kuchennych podłogach obuwie to absolutne minimum. Poza tym fakt, że pracownik po zajęciu swojego stanowiska pracy zmienia ubranie na „służbowe” zmniejsza ryzyko związane z wnoszeniem różnego rodzaju drobnoustrojów i zanieczyszczeń z zewnątrz. Istotne jest także stworzenie pracownikom profesjonalnego zaplecza sanitarnego, by mogli odświeżyć się przed lub po pracy i mieć stały dostęp do czystej wody i środków higienicznych.
Dla każdej osoby pracującej w gastronomii utrzymanie czystości w miejscu pracy powinno być priorytetem, jednak dobrze jest, jeśli nad całością związanych z tym procesów czuwa jedna osoba (najlepiej manager), która dopilnuje, by każdy z podwładnych sumiennie wykonywał swoją pracę.
Autor:gastroprofit