Rabat na wybrane produkty przy zakupach powyżej 500 zł. Sprawdź z kodem MAJ25. Promocja trwa jeszcze
14 dni
21
55
07
Zadzwoń: 123070604
-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
Jak dbać o czystość w lokalu gastronomicznym?
2020-04-20 12:00:00
Utrzymanie czystości w restauracji, barze i każdego innego rodzaju lokalu gastronomicznym to kwestia absolutnie podstawowa. Tylko przygotowywanie posiłków w higienicznych warunkach gwarantuje bezpieczeństwo gościom, ale też pracownikom. W codziennym sprzątaniu ważna jest sumienność i dokładność pracowników, ale też odpowiedni sprzęt i preparaty, które ułatwiają mycie naczyń, czyszczenie blatów, zmywanie podłóg i wykonywanie pozostałych czynności.
Jakie sprzęty do utrzymania czystości w lokalu gastronomicznym są niezbędne?
- Zmywarki
Każdy, nawet najmniejszy lokal gastronomiczny, nie obejdzie się bez zmywarki. To urządzenie nie dość, że jest bardzo łatwe i wygodne w użyciu, to pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Ponadto korzystając z niej zużywa się znacznie mniej wody, niż w przypadku tradycyjnego zmywania, a to także oznacza spore oszczędności w utrzymaniu lokalu. Rodzajów zmywarek jest bardzo wiele. Są wśród nich modele uniwersalne oraz takie, które są przeznaczone do mycia konkretnych naczyń: kieliszków, talerzy czy garnków. Im większa restauracja, tym większe jest zapotrzebowanie na tego rodzaju urządzenia.
- Detergenty
Skoro zmywarki uznajemy za jeden z podstawowych sprzętów wchodzących w skład wyposażenia lokali gastronomicznych, to konieczne są także odpowiednie płyny i pastylki tak do mycia naczyń, jak i do samych zmywarek. Jak wiadomo, te sprzęty są bardzo intensywnie eksploatowane, a gromadzące się wewnątrz resztki jedzenia i płynów oraz tłuszczu, jeśli nie zostaną dokładnie usunięte, mogą powodować problemy w użytkowaniu, takie jak choćby zatykanie się przewodów. Dlatego też tak ważne jest, by stosować preparaty dedykowane profesjonalnej gastronomii, ponieważ posiadają one bardziej wyspecjalizowany skład o mocniejszym działaniu.
- Odzież specjalnego przeznaczenia dla pracowników i środki higieniczne
Aby uczynić zadość zasadom bezpieczeństwa i higieny pracy, konieczne jest nie tylko regularne sprzątanie i dokładne czyszczenie sprzętów i wszystkich powierzchni w lokalu, ale też stworzenie odpowiednich warunków pracy pracownikom. Jednym z podstawowych zadań, jakie są w tym zakresie do wykonania, jest zakup specjalnej odzieży przeznaczonej do pracy w kuchni. Fartuchy, czepki na głowę czy zapobiegające przewracaniu się na nierzadko śliskich kuchennych podłogach obuwie to absolutne minimum. Poza tym fakt, że pracownik po zajęciu swojego stanowiska pracy zmienia ubranie na „służbowe” zmniejsza ryzyko związane z wnoszeniem różnego rodzaju drobnoustrojów i zanieczyszczeń z zewnątrz. Istotne jest także stworzenie pracownikom profesjonalnego zaplecza sanitarnego, by mogli odświeżyć się przed lub po pracy i mieć stały dostęp do czystej wody i środków higienicznych.
Dla każdej osoby pracującej w gastronomii utrzymanie czystości w miejscu pracy powinno być priorytetem, jednak dobrze jest, jeśli nad całością związanych z tym procesów czuwa jedna osoba (najlepiej manager), która dopilnuje, by każdy z podwładnych sumiennie wykonywał swoją pracę.
Autor:gastroprofit