WhatsApp

Jak serwować czekoladę w lokalu – nasze porady

2019-07-16 10:32:00
Jak serwować czekoladę w lokalu – nasze porady

Ciasta, kremy, musy – czekolada smakuje wybornie właściwie w każdej postaci. Wyrazisty smak ziaren kakao sprawdza się świetnie nie tylko jako podstawa deserów, ale również w połączeniu z daniami… mięsnymi. 

Delikatna, aromatyczna, gęsta – czekolada występuje w licznych przepisach kulinarnych zasługujących na miano hitów. Smakołyki, które można z wielkim powodzeniem serwować gościom, to np.:
  • Gorąca czekolada
Czekolada znalazła się w Europie za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją jako łup uzyskany w wyniku napadu na statek Majów. Od tamtej pory ziarna kakaowca zaczęły cieszyć się coraz większą popularnością i serwowano je na różne sposoby, np. w formie napoju przyrządzonego z gorącej wody i suszonych ziaren kakaowca, do którego dodawano przyprawy, takie jak wanilia czy miód. Jeśli mamy w swoim lokalu podgrzewacz do czekolady lub czekoladziarkę, możemy serwować przepyszny napój w dowolnej wersji – nie tylko na słodko, ale również na ostro, np. z dodatkiem chili.  

  • Fondue, fontanna czekoladowa
Kremowa, mleczna czekolada smakuje wybornie, kiedy jest podgrzana i, co za tym idzie, płynna. Możemy wówczas zamaczać w niej soczyste owoce i delektować się podwójnie słodkim smakiem. Zamaczać można zresztą nie tylko owoce, ale również pianki, wafelki oraz inne pyszności, którymi chętnie się zajadamy.  

  • Czekoladki z nadzieniem 
Aby dostarczyć gościom dodatkowe atrakcje, możemy samodzielnie przygotowywać czekoladki, np. z nadzieniem o smaku kokosa, orzecha czy śmietanki, oraz posypane wiórkami kokosowymi czy kolorową posypką. Wystarczy, że zaopatrzymy się w odpowiednie foremki i składniki, z których będziemy mogli przygotować czekoladową masę i smakowite nadzienie. 
  • Mus czekoladowy
Czekolada smakuje obłędnie także wtedy, gdy spożywamy ją w postaci lekkiego musu, który rozpływa się w ustach, pozostawiając po sobie przyjemny posmak. Piankę można podawać z lodami, polewami oraz sosami owocowymi. 
  • Suflet czekoladowy
Choć suflet może mieć konsystencję musu czekoladowego, występują między nimi pewne różnice. Entuzjaści sufletów z pasją wbijają łyżeczkę w miękką otoczkę, która kryje w sobie płynną czekoladę. Ten smakołyk wybornie komponuje się ze świeżymi malinami i listkiem pachnącej mięty – taka propozycja podania jest idealna na lato. 
  • Tarta czekolada – jako dodatek do deserów
Czekoladę warto serwować również w postaci stałej, np. ścierając ją i wykorzystując wiórki do dekorowania ciast, tortów, musów, deserów lodowych oraz innych przysmaków. 

  • Czekoladowy sos do mięsa 
Warto doceniać również naturalny, gorzki smak kakao, który znakomicie podkreśla smak mięsa. Sos czekoladowy świetnie komponuje się np. z drobiem i wieprzowiną. Można przygotować go na bazie alkoholu – piwa, wina lub mocniejszych trunków, które sprawią, że mięso stanie się delikatniejsze.  

Autor:gastroprofit