-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- 1
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- InSink Erator
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Prismafood
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
Jak serwować czekoladę w lokalu – nasze porady
2019-07-16 10:32:00Ciasta, kremy, musy – czekolada smakuje wybornie właściwie w każdej postaci. Wyrazisty smak ziaren kakao sprawdza się świetnie nie tylko jako podstawa deserów, ale również w połączeniu z daniami… mięsnymi.
Delikatna, aromatyczna, gęsta – czekolada występuje w licznych przepisach kulinarnych zasługujących na miano hitów. Smakołyki, które można z wielkim powodzeniem serwować gościom, to np.:
- Gorąca czekolada
Czekolada znalazła się w Europie za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją jako łup uzyskany w wyniku napadu na statek Majów. Od tamtej pory ziarna kakaowca zaczęły cieszyć się coraz większą popularnością i serwowano je na różne sposoby, np. w formie napoju przyrządzonego z gorącej wody i suszonych ziaren kakaowca, do którego dodawano przyprawy, takie jak wanilia czy miód. Jeśli mamy w swoim lokalu podgrzewacz do czekolady lub czekoladziarkę, możemy serwować przepyszny napój w dowolnej wersji – nie tylko na słodko, ale również na ostro, np. z dodatkiem chili.
- Fondue, fontanna czekoladowa
Kremowa, mleczna czekolada smakuje wybornie, kiedy jest podgrzana i, co za tym idzie, płynna. Możemy wówczas zamaczać w niej soczyste owoce i delektować się podwójnie słodkim smakiem. Zamaczać można zresztą nie tylko owoce, ale również pianki, wafelki oraz inne pyszności, którymi chętnie się zajadamy.
- Czekoladki z nadzieniem
Aby dostarczyć gościom dodatkowe atrakcje, możemy samodzielnie przygotowywać czekoladki, np. z nadzieniem o smaku kokosa, orzecha czy śmietanki, oraz posypane wiórkami kokosowymi czy kolorową posypką. Wystarczy, że zaopatrzymy się w odpowiednie foremki i składniki, z których będziemy mogli przygotować czekoladową masę i smakowite nadzienie.
- Mus czekoladowy
Czekolada smakuje obłędnie także wtedy, gdy spożywamy ją w postaci lekkiego musu, który rozpływa się w ustach, pozostawiając po sobie przyjemny posmak. Piankę można podawać z lodami, polewami oraz sosami owocowymi.
- Suflet czekoladowy
Choć suflet może mieć konsystencję musu czekoladowego, występują między nimi pewne różnice. Entuzjaści sufletów z pasją wbijają łyżeczkę w miękką otoczkę, która kryje w sobie płynną czekoladę. Ten smakołyk wybornie komponuje się ze świeżymi malinami i listkiem pachnącej mięty – taka propozycja podania jest idealna na lato.
- Tarta czekolada – jako dodatek do deserów
Czekoladę warto serwować również w postaci stałej, np. ścierając ją i wykorzystując wiórki do dekorowania ciast, tortów, musów, deserów lodowych oraz innych przysmaków.
- Czekoladowy sos do mięsa
Warto doceniać również naturalny, gorzki smak kakao, który znakomicie podkreśla smak mięsa. Sos czekoladowy świetnie komponuje się np. z drobiem i wieprzowiną. Można przygotować go na bazie alkoholu – piwa, wina lub mocniejszych trunków, które sprawią, że mięso stanie się delikatniejsze.
Autor:gastroprofit