WhatsApp

Jaki ekspres do lokalu gastronomicznego wybrać?

2020-05-27 12:00:00
Jaki ekspres do lokalu gastronomicznego wybrać?

Trudno wyobrazić sobie kawiarnię, w której goście nie będą mogli zamówić kawy. Dlatego każdy właściciel klimatycznego punktu powinien wyposażyć go w porządny ekspres, robiący pyszną i aromatyczną kawę. Ekspres do małej kawiarni bądź większego lokalu gastronomicznego to maszyna do zadań specjalnych. Urządzenie, które zwykle używamy w domu, w restauracji może nie zdać egzaminu. Jaki ekspres kupić zatem do restauracji?

Szeroki wybór ekspresów do lokalu gastronomicznego

Obecnie producenci oferują niezliczoną ilość przeróżnych modeli ekspresów do kawy: od automatycznych ekspresów, po ciśnieniowe lub kolbowe. W gąszczu tych wszystkich typów czasem trudno się odnaleźć. Dlatego warto dokładnie przeanalizować możliwości poszczególnych urządzeń.

Ekspres kolbowy

Wykonanie kawy w ekspresie kolbowym wymaga więcej czasu, niż na przykład przy wykorzystaniu ekspresu automatycznego. Decydując się na urządzenie kolbowe, warto zatrudnić profesjonalnego baristę, który doskonale wie, jak przyrządzić aromatyczną kawę. Napój, jaki otrzymujemy z tego typu maszyn, jest wyrazisty i doceniany przez wielu smakoszy. Dlatego jeśli chcemy serwować gościom wysokiej klasy kawę, to ciśnieniowy ekspres kolbowy będzie idealnym rozwiązaniem. Trzeba jednak pamiętać o tym, że jest to dość spora inwestycja.

RQ | Ekspres ciśnieniowy do kawy 1 kolbowy Z1GR MINI

RQ | Ekspres ciśnieniowy do kawy 2 kolbowy z wbudowanym młynkiem Z2GR PLUS

Ekspres automatyczny

Tańszym rozwiązaniem będzie zakup ekspresu automatycznego. Takie urządzenie sprawdzi się zwłaszcza w lokalach gastronomicznych, w których jest duży ruch. Maszyny automatyczne są stosunkowo proste w obsłudze. Wystarczy wcisnąć odpowiedni przycisk i voila, kawa jest już gotowa. Obecnie w sklepach znajdziemy automatyczne ekspresy ciśnieniowe z młynkiem, które umożliwiają mielenie ziaren. Praktycznie każde urządzenie posiada funkcję spieniania mleka. Dużym atutem automatycznych ekspresów jest różnorodność w wyborze rodzaju napoju. Dzięki tym maszynom przygotujemy mocne espresso bądź aromatyczne i delikatne cappuccino.

Ekspres do kawy automatyczny One Touch srebrny | HENDI

Ekspres automatyczny do kawy | BARTSCHER

CookPRO | Ekspres do kawy automatyczny z wyświetlaczem

Ekspresy na kapsułki

Na sklepowych półkach znajdziemy także ekspresy na kapsułki. Te kompaktowe urządzenia mogą przyrządzić różne rodzaje kawy. W przypadku tych maszyn całkowicie pomijany jest etap mielenia ziaren. Kawę przygotowuje się przy użyciu specjalnych kapsułek. Warto przy tym podkreślić, że nie każdy preferuje napój z ekspresów kapsułkowych. Dlatego do kawiarni lepiej wybrać inne rozwiązanie.

Czym się kierować przy wyborze ekspresu do kawy do restauracji?

Kupując ekspres do kawy do lokalu gastronomicznego, musimy przede wszystkim cenić swoje możliwości finansowe, przestrzeń, jaką dysponujemy, oraz ruch w naszej restauracji. Te czynniki pozwolą nam dokonać właściwego wyboru. Warto także zwrócić uwagę na design. Często ekspresy są widoczne dla gości naszej kawiarni bądź restauracji. Dlatego ich wygląd powinien być dopasowany do ogólnej aranżacji lokalu. Najważniejsze jednak, aby nasz ekspres do kawy pozwalał na przyrządzenie napoju o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

Autor:gastroprofit