Kawa po wiedeńsku, sernik, naleśniki, lody, gofry, galaretki – wszystko to smakuje znacznie lepiej z dodatkiem chłodnej śmietany ubitej w jednolitą masę. Aby ją stworzyć, należy zaopatrzyć w syfon i naboje.

Funkcja nabojów do bitej śmietany

Jak to się dzieje, że płynna śmietana zamienia się kremową i puszystą piankę, która stanowi niezastąpiony dodatek do deserów? Metamorfoza dokonuje się za sprawą naboi wypełnionych n2o, występującym również pod nazwą „gaz rozweselający”. Jak widać, owa substancja powoduje uśmiech nie tylko u pacjentów stomatologicznych i chirurgicznych, ale również klientów lokali gastronomicznych, w których serwuje się słodkie smakołyki.  
Ważne, by naboje wykorzystywane w profesjonalnej gastronomii były:
  • Kompatybilne z syfonem
Naboje stanowią dodatek do syfonu, dlatego ważne jest, by wspomniane elementy współgrały ze sobą. Istnieją uniwersalne modele wkładów. Warto jednak upewnić się, czy ten, który zamierzamy kupić, będzie odpowiedni. Aby uniknąć ewentualnych pomyłek, można zdecydować się na zakup zestawu składającego się z syfonu i naboi. Ważne, by przestrzegać zaleceń producenta. Dzięki temu eksploatacja urządzenia będzie bezawaryjna.



  • Bezpieczne
Syfon do bitej śmietany to zbiornik ciśnieniowy, który przy niewłaściwej eksploatacji może wybuchnąć. Warto więc stosować się do zaleceń producenta. Czasami konieczne jest np. korzystanie wyłącznie z oryginalnych naboi. Stosowanie tańszych zamienników może skutkować awarią syfonu. W niektórych modelach występuje ogranicznik ciśnienia, który podnosi bezpieczeństwo i komfort użytkowania.  
  • Sprawdzone
Hendi, ISI, Kayser, Mosa – to producenci specjalizujący się w tworzeniu sprzętu kuchennego, który znakomicie sprawdza się w profesjonalnej gastronomii. Warto stawiać na rzetelne marki, niezależnie od tego czy kupuje się piec konwekcyjno-parowy, zmywarkę, czy naboje N2O do bitej śmietany umieszczane w syfonie.
  • Stosowane i przechowywane zgodnie z zaleceniami producenta
Korzystając z naboi, warto zwracać uwagę na termin ważności. Przekraczanie go jest zdecydowanie niewskazane i może zakończyć się poważnym uszkodzeniem ciała osoby używającej syfonu. Podobne skutki może wywołać np. ogrzewanie syfonu, w którym znajduje się gaz, przechowywanie go w nasłonecznionym miejscu lub w pobliżu ognia itp. Zapoznając się z instrukcją, można uniknąć przykrych konsekwencji.   


Niezależnie od tego, czy kupuje się niewielkie, czy
hurtowe ilości naboi, warto zadbać o ich jakość i upewnić się, że można bezpiecznie je stosować. Dokonując wyboru, dobrze jest zwracać uwagę na nazwę producenta i dystrybutora – profesjonalna hurtownia gastronomiczna to znacznie lepszy sprzedawca niż np. nieznany dystrybutor oferujący towary bez certyfikatów.