WhatsApp

Jakie meble wybrać do kuchni w restauracji?

2019-01-28 10:58:00
Jakie meble wybrać do kuchni w restauracji?

Trwałe, estetyczne, funkcjonalne i higienicznie czyste – takie powinny być meble znajdujące się w restauracyjnej kuchni. Każda z wymienionych cech jest równie ważna i występuje w przypadku mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej. Wybierając określone modele, warto zwracać uwagę przede wszystkim na materiał, z jakiego zostały wykonane.

Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej

W kuchni lokalu gastronomicznego zdecydowanie najlepiej sprawdzają się meble nierdzewne. Wilgoć, wysoka temperatura i tłuszcz, które pojawiają się w trakcie gotowania, pieczenia i smażenia, mogą szybko i skutecznie zniszczyć elementy wyposażenia wnętrza kuchni wykonane z materiałów, takich jak np. drewno. Meble nierdzewne cechują się wytrzymałością i doskonale się prezentują. Ich gładka powierzchnia nie absorbuje brudu. Co więcej, stal nie wydziela żadnych szkodliwych substancji, dlatego nie może zaszkodzić ani pracownikom, ani gościom.    

Elementy wyposażenia kuchni – meble ze stali

Najważniejsze, by w restauracyjnej kuchni znalazły się sprzęty umożliwiające przygotowywanie pysznych potraw. Nie może zabraknąć również mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej, jak np.:
  • Regały i szafy
Produkty i półprodukty spożywcze przechowuje się nie tylko w lodówce. Część z nich, jak np. makarony, mąka, ryż itd., najlepiej „czuje się” w temperaturze pokojowej, dlatego umieszcza się je w szafach, szafkach i na półkach. Ważne, by takie meble były dostosowane do metrażu, układu pomieszczenia i potrzeb pracowników. Dzięki temu możliwa będzie komfortowa eksploatacja kuchni, a odnalezienie poszczególnych składników nie będzie stanowiło kłopotu.  

  • Stoły
Ważną rolę odgrywają również stoły i blaty robocze, na których można szatkować i mieszać składniki lub umieszczać gotowe potrawy. Pod gładkimi i wyszorowanymi do czysta powierzchniami można wygospodarować miejsce np. na garnki, miski oraz inne przybory i naczynia kuchenne. Ważne, by jak najdokładniej określić swoje potrzeby.   

  • Wózki
Przygotowane potrawy należy przetransportować. Przy większej liczbie dań najlepiej sprawdzi się korzystanie z praktycznego środka transportu, jakim jest wózek kelnerski. Wózki doskonale spisują się również przy zbieraniu naczyń lub transportowaniu pojemników cateringowych.


Hurtownia gastronomiczna Kraków
 – w naszym sklepie znajdziesz szeroki wybór atestowanych mebli nierdzewnych oraz innych sprzętów, które tworzą wyposażenie restauracji. Sprawdź, co oferujemy naszym Klientom.

Autor:gastroprofit