WhatsApp

Kilka sprawdzonych sposobów na podanie ziemniaków w restauracji

2020-01-22 15:52:00
Kilka sprawdzonych sposobów na podanie ziemniaków w restauracji

Trudno wyobrazić sobie menu jakiejkolwiek restauracji bez dań, do których przygotowania potrzebne są ziemniaki. Kartofle są uwielbiane przez dorosłych i dzieci, a mnogość samodzielnych potraw i dodatków, jakie można dzięki nim wyczarować, jest naprawdę imponująca. Oto kilka naszych propozycji.
  • Puree ziemniaczane
To z pozoru banalne danie wymaga jednak w wykonaniu pewnej finezji, aby wydobyć wszystkie jego walory. Ważne jest przede wszystkim, by wykorzystać do jego przygotowania odpowiedniej odmiany ziemniaków – takich o kremowej konsystencji, które nie rozpadają się i nie kruszą podczas gotowania. Aby puree było pyszne i aksamitnie gładkie, trzeba bardzo dokładnie utłuc lub przetrzeć ziemniaki. Można użyć do tego najzwyklejszej praski, albo profesjonalnych przecieraków, które miażdżą warzywo i usuwają wszystkie grudki. Wybornie smakuje puree, do którego doda się – oprócz soli – także masło i śmietankę o zawartości tłuszczu 30% lub 36%. Standardowym dodatkiem do puree jest siekany koperek, ale można urozmaicić jego smak poprzez wzbogacenie go o dodatek tartego chrzanu, gałki muszkatołowej lub innych ziół, takich jak świeży tymianek.

  • Kluski śląskie
Bardzo łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne – kluski śląskie mogą występować zarówno w charakterze dodatku do dania, jak i osobnego posiłku. Do ich przygotowania potrzebne są jedynie 3 składniki – ugotowane i rozgniecione na gładką masę ziemniaki, mąka ziemniaczana oraz sól. Niektórzy dodają też jajko, choć nie jest to konieczne. Wystarczy wymieszać wymienione produkty w odpowiednich proporcjach i formować niewielkie kluseczki z wgłębieniem pośrodku. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, trzeba je gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Doskonale smakują np. w towarzystwie rolady śląskiej w sosie albo polędwiczek w śmietanowym sosie grzybowym, ale równie dobrze można serwować je solo – jedynie z dodatkiem ciekawego sosu lub np. uduszonego ze śmietanka i czosnkiem szpinaku.
  • Frytki
Kto nie lubi tych złocistych i chrupiących ziemniaczanych słupków? Smakują świetnie każdemu i o każdej porze. Wystarczy oprószyć je solą, by mieć sycącą i bardzo smaczną przekąskę. Frytki zawsze były bardzo popularnym daniem typu fast food, ale dopiero niedawno doczekały się osobnych barów, w których serwuje się tylko je, z różnymi dodatkami i sosami. Sposobów na przygotowanie frytek jest bardzo wiele. Mogą być cienkie bądź grube. Smażone od razu na złoto, lub w kilku etapach – dla osiągnięcia puszystego wnętrza i rozkosznie chrupiącej skórki. Przygotowywanie ziemniaków na frytki jest bardzo pracochłonne, dlatego warto skorzystać ze specjalnych obieraczek do ziemniaków i krajalnic, które znacząco przyspieszą ten proces.

Autor:gastroprofit