WhatsApp

Kociołki i podgrzewacze do lokali gastronomicznych

2021-12-06 12:00:00
Kociołki i podgrzewacze do lokali gastronomicznych

Obróbka cieplna jest jedną z podstawowych czynności, jakie są wykonywane na co dzień w lokalach gastronomicznych. Tam, gdzie gotuje się na dużą skalę, potrzebne są odpowiednich rozmiarów urządzenia grzewcze, pozwalające na przygotowanie wystarczającej ilości potraw, z zachowaniem efektywności pracy. Poniżej prezentujemy przegląd kociołków i podgrzewaczy, które dostępne są w sklepie gastroprofit.pl

Kociołki gastronomiczne do zup

Tego rodzaju sprzęt jest użytkowany przede wszystkim przez różnego rodzaju firmy cateringowe. Aby zapewnić gościom na przyjęciach oraz uczestnikom różnych spotkań dostęp do ciepłej zupy, gulaszu, bigosu lub innych dań spożywanych na ciepło, takie kociołki są po prostu niezbędne. Przeważnie ich pojemność nie przekracza 10 l, tak aby można je było w miarę bezwysiłkowo przenosić. Bardzo przydają się one także w hotelach oferujących swoim gościom posiłki w formie bufetu szwedzkiego. Ich zaletą jest to, że doskonale trzymają ciepło, zachowując temperaturę wewnątrz na dość długi czas. Większość kociołków gastronomicznych przypomina kształtem beczułki, choć oczywiście nie jest to jedyny dostępny model.
Kociołek elektryczny 10L do zup bigosu gulaszu | Stalgast 432100


Kotły warzelne

Stołówki szkolne i pracownicze, bufety, restauracje hotelowe, bary mleczne – to tylko kilka przykładów miejsc, w których nie sposób obejść się bez kotłów warzelnych. Przygotowanie naprawdę sporych porcji zupy, warzyw, makaronów czy potrawek mięsnych na zwykłych kuchenkach byłoby nie tylko nieefektywne i nieopłacalne, ale też bardzo trudne do wykonania ze względów organizacyjnych. W takich kotłach, jak np. kocioł warzelny 800x700x900, elektryczny 80L | Stalgast można przygotować sporo rodzajów potraw i to w stosunkowo niedługim czasie. Są one idealne dla potrzeb tzw. żywienia zbiorowego. Solidne, wykonane z trwałych materiałów, bezpieczne w użytkowaniu, mogą służyć latami.


Podgrzewacze dotelerzy, kubków, filiżanek

Obecnie standardem jest, że potrawy czy gorące napoje serwowane w restauracjach czy kawiarniach serwuje się w uprzednio podgrzanych naczyniach. Ma to oczywiście swoje uzasadnienie – w zetknięciu z ciepłym talerzem czy filiżanką, danie czy napój nie tracą swojego aromatu i dłużej zachowują optymalną temperaturę, tak ważną dla odczuwania przyjemności z jedzenia i picia. Na stronie gastroprofit.pl dostępne są podgrzewacze o różnej pojemności i różnego typu, począwszy od niewielkich podgrzewaczy na kilka talerzy, aż po szafki grzewcze, w których można za jednym razem podgrzać ich aż sto.

Podgrzewacze stołowe

nnym typem podgrzewaczy są podgrzewacze stołowe, przeznaczone do utrzymania optymalnej temperatury przygotowanych uprzednio dań. Korzysta się z nich podczas różnego rodzaju przyjęć, spotkań czy konferencji, gromadzących wielu uczestników, którym należy zapewnić ciepły poczęstunek. Podgrzewacze stołowe są nie tylko efektywne, ale też ładnie prezentują się na stole. Dostępne są różne modele podgrzewaczy, przeznaczone do ogrzewania różnych rodzajów potraw.

Autor:gastroprofit