WhatsApp

Letnie koktajle w Twojej restauracji – garść inspiracji

2019-07-09 10:27:00
Letnie koktajle w Twojej restauracji – garść inspiracji

Gdy nadchodzi upalne lato, zdecydowanie wzrasta popularność deserów lodowych i innych smakołyków, które schładzają nas od środka. Klienci, zmęczeni wysokimi temperaturami, chętnie sięgają również po gęste, odżywcze i sycące koktajle. 

Lód to podstawa letnich, orzeźwiających koktajli, które sycą, odżywiają, nawadniają i przynoszą ulgę w czasie letniej spiekoty. W autorskich przepisach warto umieszczać także składniki, takie jak: 
  • Świeże owoce sezonowe
Latem w polskich ogródkach królują truskawki, czereśnie, maliny, jagody, agrest, brzoskwinie, arbuzy i wiele, wiele innych. Warto dołączać te słodkie i soczyste owoce do koktajli – nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne. 
  • Zdrowe warzywa
Jeśli chcemy mieć w karcie również bardziej wytrawne propozycje, możemy postawić na warzywa, których latem zdecydowanie nie brakuje. Marchew, pomidory, rukola, szpinak, świeża pietruszka – to zaledwie kilka spośród licznych możliwości. 
  • Nasiona 
Letnie koktajle warto wzbogacać o dobroczynne nasiona, takie jak chia, kakao czy siemię lniane, które stanowią źródło tłuszczów nienasyconych, kwasów oraz innych substancji, cennych dla ludzkiego organizmu. 
  • Zioła 
Jeśli zależy nam na uzyskaniu wyrazistego aromatu, możemy sięgać po zioła, takie jak mięta czy mniszek lekarski. 
  • Zielona herbata
Dodatek zielonej herbaty zapewni wzmocnioną dawkę orzeźwienia i pobudzenia. 

Przygotowujemy orzeźwiające koktajle!

Przygotowywanie koktajli na bazie mleka czy jogurtu oraz smoothies jest znacznie prostsze i przyjemniejsze, gdy mamy do dyspozycji urządzenia i dodatki, takie jak: 
  • Mikser do koktajli
Podstawowym narzędziem służącym do przygotowywania koktajli owocowych i warzywnych jest mikser barowy, który w mgnieniu oka rozdrabnia wszystkie składniki i tworzy z nich aksamitną masę o jednolitej konsystencji. 

  • Kostkarka i kruszarka do lodu
Ważne, abyśmy zawsze mieli lód na podorędziu, jeśli zamierzamy przyrządzać koktajle. Jeśli jednak wolimy dodawać go w rozdrobnionej formie, przyda się nam także wydajna kruszarka do lodu

  • Wyciskarka do owoców
Jeśli chcemy wzbogacać nasze koktajle cytrusami, możemy dodawać pomarańcze, cytryny i limonki do pozostałych składników. Aby uzyskać gładszą konsystencję, możemy wyciskać z nich świeży sok, a następnie wymieszać go z miksturą. 

  • Wysokie szklanki
Uwielbiamy koktajle nie tylko za smak, ale również za… wygląd. Kolorowe, gęste, a do tego podane w wysokiej szklance, mogą umilić dzień lub wieczór. 
  • Kolorowe dodatki 
Aby koktajl prezentował się bardziej wakacyjnie, możemy ozdobić szklankę plasterkiem świeżej pomarańczy lub dojrzałą truskawką oraz kolorową słomką. 

Autor:gastroprofit