WhatsApp
Kup produkty Hendi ze zniżką 5% z kodem HEN5 przy zakupach powyżej 500 PLN.

Lody w lokalu gastronomicznym – abc

2022-07-11 12:00:00
Lody w lokalu gastronomicznym – abc

Choć największą popularnością lody cieszą się w okresie letnich wakacji, to tak naprawdę ten przysmak można serwować przez cały rok. Niezależnie od tego, czy otwieramy jedynie sezonową budkę z lodami, czy też prowadzimy ich regularną sprzedaż w większym lokalu gastronomicznym, konieczny jest zakup odpowiednich maszyn i urządzeń, dzięki którym nie tylko będzie można je przygotować, ale też w odpowiednich warunkach przechowywać.

Jakie urządzenia są niezbędne w wyposażeniu lodziarni?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, bo wiele zależy od tego, na jaką skalę działa dana lodziarnia, jakiego rodzaju lody i desery się w niej przygotowuje i z jakich produktów produkowane są w niej słodkie, mroźne desery. Inaczej będzie wyglądało wyposażenie zaplecza lodziarni oferującej przysmaki wykonywane metodą rzemieślniczą, a inaczej tej, w której gościom serwuje się lody soft (czyli lody włoskie) czy mrożone jogurty.

W oparciu o to należy wybrać odpowiednią maszynę lub automat do lodów. W ofercie sklepu Gastroprofit.pl można znaleźć wiele typów urządzeń przeznaczonych do produkcji tego typu deserów. Na uwagę zasługują m.in.:

  • maszyna do lodów sorbetów Hendi – z jej wykorzystaniem można w bardzo krótkim czasie (około 90 minut) przygotować desery lodowe, sorbety i mrożone przysmaki na bazie jogurtu. Posiada ona pojemnik na lody o pojemności 2 l, wykonany ze stali nierdzewnej oraz kompresor chłodzony powietrzem z zakresem temperatur: -10°C do -35°C. Pracę z tym urządzeniem ułatwia podświetlany wyświetlacz cyfrowy, z którego można odczytać dane dotyczące czasu pracy, temperatury mrożenia oraz ruchu mieszadła;
  • frezer do lodów naturalnych 20L/h cookPRO – przeznaczony jest do zastosowania w każdej kawiarni, cukierni i lodziarni. Umożliwia przygotowanie różnych rodzajów deserów lodowych wedle własnego przepisu. Zastosowano w nim czynnik chłodzący R22. Jego wydajność wynosi 20l/h.


Dystrybutory do lodów

Przygotowywanie lodów to jedno, ale ich odpowiednia ekspozycja i przechowywanie są równie istotne. Dystrybutory do lodów dostępne są w wielu rozmiarach, dzięki czemu można znaleźć modele odpowiednie zarówno do niewielkiej sezonowej budki nad morzem, jak i całorocznej lodziarni z dużym, profesjonalnym zapleczem. Wśród wielu urządzeń o takim przeznaczeniu na polecenie zasługują np.:

  • dystrybutor do lodów RQ0135 RESTOQUALITY – ten model pomieści 10 kuwet na lody (nie znajdują się one w standardowym wyposażeniu), a przestronna lada zapewnia doskonałą ekspozycję deserów. Łatwo go transportować dzięki zamontowanym od spodu kółkom. Posiada wskaźnik temperatury, wewnętrzne i panoramiczne oświetlenie oraz funkcję chłodzenia statycznego;
  • dystrybutor do lodów 4+4 | DV4 | 654x665x1030 Resto Quality – tym, co zwraca uwagę w pierwszej kolejności, jest jego ciekawy design, utrzymany w stylu retro. Ponadto opisywany model wyposażony jest w szereg przydatnych i nowoczesnych funkcji i rozwiązań, takich jak: mrożenie statyczne wewnętrznym nawiewem powietrza, elektronicznie sterowany termostat chłodzenie grawitacyjne, elektroniczny regulator temperatury z cyfrowym wyświetlaczem oraz ręczne rozmrażanie.



Autor:gastroprofit