-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
Ogródek restauracyjny - ważne zasady
2021-07-19 12:00:00
Letni sezon to czas, kiedy otwierane są ogródki restauracyjne. Aby goście czuli się w nich dobrze, należy zapewnić im maksymalny komfort. Oczywiście nie można zapomnieć o pozwoleniach sanepidu. Jeśli ich nie zdobędziemy, czekają nas kary. Jak zatem urządzić idealny ogródek ?
Odpowiednie pozwolenia na ogródek restauracyjny
Aby otworzyć ogródek restauracyjny, należy zdobyć odpowiednie pozwolenia. Jeśli przestrzeń przeznaczona na niego przynależy do właścicieli restauracji, to sprawa jest prosta. Wystarczy kupić odpowiednie wyposażenie. Warto pamiętać, że w przypadku kontroli sanepidu, sprawdzany jest również ogródek. Trochę inaczej wygląda sytuacja, jeżeli teren jest podnajmowany. W takiej sytuacji potrzebne są pozwolenia, zwłaszcza gdy ogródek ma być blisko drogi. Pamiętajmy, że zajmowanie pasa ruchu drogowe jest niemożliwe.
Jak przygotować przestrzeń ogródka restauracyjnego?
Ogródek restauracyjny to pierwsza rzecz, jaką zobaczą nasi goście. Dlatego trzeba zadbać przestrzeń tak, by zachęciła klientów do pozostania właśnie w lokalu. Ogródek musi być czysty i estetyczny. Istotną rolę odgrywają meble ogrodowe. Krzesła i stoliki powinny być wygodne i odporne na zmienne warunki atmosferyczne. Dobrze by było, aby korespondowały z całym wystrojem lokalu.
W takim wypadku warto zainwestować w porządne meble. Pamiętajmy, że coraz więcej osób zwraca na wygląd restauracji czy ogródka. Zwykłe plastikowe krzesła nie zrobią już na nikim wrażenia. Dzisiaj zdecydowanie liczy się pomysł, który przyciągnie wielu gości.
Poleca się zainwestować też w wysokiej klasy lampy ogrodowe. Sprzęty tego typu przydają się po zapadnięciu zmroku, gdy robi się coraz ciemniej i zimniej. Jeśli ogródek znajduje się w miejscu bardzo nasłonecznionym, należy kupić duże parasole. Siedzenie w bardzo mocnym słońcu może przeszkadzać gościom, a przecież ich komfort jest najważniejszy. Dobrym pomysłem są także poduszki i koce, które goście dostają, gdy temperatura spada.
Bary piwne
Większość ogródków oferuje różne rodzaje alkoholi. W takim wypadku potrzebne są specjalne lady z nalewakami do piwa. Oczywiście wielkość uzależniona jest od powierzchni ogródka. Bar urządzony na powietrzu powinien posiadać różnego rodzaju akcesoria , np. otwieracze do butelek, tace, kufle, kieliszki do wina, pompki do soków czy shakery barmańskie. Urządzenia tego typu znajdują się także wewnątrz restauracji. Jeśli chcemy, aby zarówno ogródek, jak i bar wewnętrzny poprawnie funkcjonowały, musimy zainwestować w zakup dodatkowych elementów.
Szklane elementy
W każdym ogródku restauracyjnym muszą znaleźć się wysokiej klasy naczynia, np. kufle, kieliszki, filiżanki. Takich elementów nie może zabraknąć. Oczywiście przyda się także taca lub koszyk do zbierania brudnych naczyń. Takie sprzęty znacznie ułatwiają i przyśpieszają pracę kelnerów i barmanów. Jeśli w ogródku restauracyjnym serwowane są potrawy, można dokupić specjalne wózki kelnerskie na kółkach, które pozwolą dostarczyć gościom posiłki w nienaruszonym stanie bez żadnych problemów.
Autor:gastroprofit