WhatsApp

Organizacja miejsca pracy kluczem do sukcesu – rola blatu kuchennego

2019-02-08 20:47:00
Organizacja miejsca pracy kluczem do sukcesu – rola blatu kuchennego

Blat to „narzędzie” pracy kucharza oraz miejsce, w którym powstają potrawy serwowane w lokalu. Wybór blatu kuchennego z pewnością wpłynie na komfort gotowania i, co za tym idzie, na jakość dań. Dziś podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie niezmiernie ważnego elementu wyposażenia restauracyjnej kuchni.

Dokonywanie przemyślanych zakupów to ważny czynnik prewencyjny, który chroni przed niezadowoleniem, zbyt długim czasem pracy czy... konfliktami wybuchającymi między osobami pracującymi w kuchni. Aby znaleźć najlepszy blat kuchenny, warto kierować się wartościami, takimi jak:

1. Wygoda i komfort

Powierzchnia robocza jest najważniejszym miejscem w każdej kuchni. Przygotowywanie posiłków to nie tylko przyjemność, ale również ciężka praca. Jest to odczuwalne szczególnie, kiedy w ciągu dnia przyrządza się spore ilości jedzenia ‒ tak jak ma to miejsce w restauracjach. Blat kuchenny stanowi przestrzeń, gdzie kucharz wykonuje wiele czynności: sieka i kroi warzywa, ugniata ciasto, dekoruje potrawy itd. Funkcjonalność i komfort użytkowania blatu są więc kluczowe. Profesjonalne i specjalistyczne wyposażenie kuchni w lokalu ma pozytywny wpływ na efektywność i jakość pracy.

2. Materiał, z którego wykonane są meble gastronomiczne

Meble do gastronomii można śmiało określić jako „wyposażenie do zadań specjalnych”, ponieważ są eksploatowane w trudnych warunkach (wilgoć, temperatura, intensywne użytkowanie). Z tego powodu materiał, z którego są wykonane, musi być odpowiednio dobrany. Najlepiej sprawdza się stal nierdzewna, o gładkiej powierzchni pokrytej warstwą tlenku chromu. Tlenek powstrzymuje rozwój flory bakteryjnej. Stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej mają też wiele innych zalet:
  • Są bardzo odporne, przez co niestraszne im wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne czy chemiczne.
  • Dzięki swoim specyficznym właściwościom nie ulegają korozji oraz nie wchodzą w interakcję ze środkami chemicznymi i żywnością.
  • Są odporne na wysoką temperaturę, działanie pary wodnej i wilgoć. Substancje rozlane na ich powierzchni nie powodują plam i przebarwień.
  • Producent mebli ze stali nierdzewnej zapewnia też, że na skutek uderzenia nie podlegają wgnieceniom i zarysowaniom.
  • Co najważniejsze w kuchni, nie zostają na nich zapachy i resztki produktów.

3. Higiena i bezpieczeństwo

Osoby, które mają w pracy kontakt z żywnością, powinny dbać o zachowanie czystości na stanowisku pracy. Wybór mebli wykonanych ze stali nierdzewnej niewątpliwie ułatwia to zadanie. Utrzymanie gładkiej powierzchni w klinicznej czystości nie sprawia kłopotu. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w odpowiednie preparaty przeznaczone do pielęgnacji stali nierdzewnej. Trzeba pamiętać też o miękkiej ściereczce, która nie zarysuje czyszczonych powierzchni, dzięki czemu pozostaną one gładkie i lśniące.

4. Meble na zamówienie

W ofercie naszego sklepu https://gastroprofit.pl znajdziesz szeroki wybór funkcjonalnych mebli gastronomicznych, wózków, okapów, blatów oraz regałów wykonanych ze stali nierdzewnych najwyższej jakości. Każdy z nich spełnia normy higieny i bezpieczeństwa. Dzięki starannemu wykonaniu gwarantujemy ich długoletnie i bezproblemowe użytkowanie. Dodatkowo istnieje możliwość zamówienia mebli kuchennych na zamówienie, w wybranym rozmiarze.

Autor:gastroprofit