WhatsApp

Owoce w roli głównej ‒ jak je wykorzystać w lokalu gastronomicznym?

2020-07-08 12:00:00
Owoce w roli głównej ‒ jak je wykorzystać w lokalu gastronomicznym?

Lato to czas, kiedy w końcu możemy czerpać z darów natury pełnymi garściami. W słoneczne dni szybko dojrzewają truskawki, maliny, czereśnie, nektarynki, arbuzy, morele czy jeżyny. Wszystkie owoce są soczyste i słodkie. Nic więc dziwnego, że właśnie w letnie miesiące, gdy szukamy orzeźwienia, chętnie sięgamy po dania ze świeżymi owocami. Właściciele lokali gastronomicznych mają zatem szansę zachęcić swoich klientów do skorzystania z ich oferty, serwując dania z letnimi owocami. Jak zatem wykorzystać owoce w restauracyjnej kuchni? Oto kilka podpowiedzi.

Naleśniki z owocami

Naleśniki to bardzo popularna potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów: na słodko, słono, ostro czy słodko-kwaśno. W lecie najlepiej skorzystać z owoców, z których warto przygotować specjalne musy jako nadzienie. Aby naleśniki dobrze się prezentowały i były równomiernie upieczone, poleca się skorzystać z profesjonalnych naleśnikarek elektrycznych bądź gazowych. W hurtowni gastronomicznej dostępne są urządzenia o różnej średnicy, dzięki czemu można wybrać do restauracji idealną maszynę.

ROLLER GRILL | Naleśnikarka elektryczna z płytą śr. 40 cm

ROLLER GRILL | Naleśnikarka gazowa z płytą śr. 400 mm

Owoce można podać na wierzchu naleśników, dodatkowo polać je bitą śmietaną lub sosem. Takie danie nie tylko dobrze smakuje, ale również smakowicie wygląda. W końcu jedzenie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również dla oczu.

Gofry z owocami

Kolejne danie, które świetnie smakuje z owocami, to gofry. Do ich zrobienia na pewno będzie potrzebna wysokiej klasy gofrownica. Tutaj także jest sporo opcji do wyboru. Bardzo popularne są gofrownice w kształcie kwiatka. Gofry to idealne danie serwowane nawet w food trackach. Przygotowanie pysznego gofra nie zabiera ani zbyt dużo czasu ani miejsca. Potrzebne nam będą małe owoce bądź takie, które z łatwością pokroimy w mniejsze kawałki. Większość lokali gastronomicznych serwuje gofry z truskawkami, malinami, nektarynkami lub morelami.

ROLLER GRILL | Gofrownica elektryczna 3x5 Brussels

Gofrownica do gofrów w kształcie kwiatka | HENDI

Pyszne i pożywne soki

Lato potrafi być naprawdę gorące. W upalne dni w restauracjach i barach szczególną popularnością cieszą się świeżo wyciskane soki. Gaszą pragnienie i pomagają nawodnić organizm. Dlatego właściciele restauracji powinni zakupić profesjonalne sokowirówki bądź wyciskarki do owoców. Orzeźwiające soki z truskawek, marchewek czy nektarynek to dodatek do każdego dania. Obecnie coraz więcej klientów dopytuje, czy w menu danego lokalu gastronomicznego znajdują się świeżo wyciskane soki, które nie tylko świetnie smakują, ale również dostarczają organizmowi witaminy i minerały.

RQ | Profesjonalna sokowirówka do warzyw i owoców RQ5000

Automatyczna wyciskarka do pomarańczy F-50A

Lato to idealny moment, aby wprowadzić do karty dań nowe, sezonowe potrawy. Skoro natura daje nam takie frykasy, to aż żal z nich nie skorzystać. Dlatego nie zastanówmy się, jak chcemy wzbogacić nasze restauracyjne menu i do dzieła! W końcu jest tyle potraw do przygotowania ze świeżymi owocami.

Autor:gastroprofit