-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- 1
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- InSink Erator
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Prismafood
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
Owoce w roli głównej ‒ jak je wykorzystać w lokalu gastronomicznym?
2020-07-08 12:00:00Lato to czas, kiedy w końcu możemy czerpać z darów natury pełnymi garściami. W słoneczne dni szybko dojrzewają truskawki, maliny, czereśnie, nektarynki, arbuzy, morele czy jeżyny. Wszystkie owoce są soczyste i słodkie. Nic więc dziwnego, że właśnie w letnie miesiące, gdy szukamy orzeźwienia, chętnie sięgamy po dania ze świeżymi owocami. Właściciele lokali gastronomicznych mają zatem szansę zachęcić swoich klientów do skorzystania z ich oferty, serwując dania z letnimi owocami. Jak zatem wykorzystać owoce w restauracyjnej kuchni? Oto kilka podpowiedzi.
Naleśniki z owocami
Naleśniki to bardzo popularna potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów: na słodko, słono, ostro czy słodko-kwaśno. W lecie najlepiej skorzystać z owoców, z których warto przygotować specjalne musy jako nadzienie. Aby naleśniki dobrze się prezentowały i były równomiernie upieczone, poleca się skorzystać z profesjonalnych naleśnikarek elektrycznych bądź gazowych. W hurtowni gastronomicznej dostępne są urządzenia o różnej średnicy, dzięki czemu można wybrać do restauracji idealną maszynę.
Owoce można podać na wierzchu naleśników, dodatkowo polać je bitą śmietaną lub sosem. Takie danie nie tylko dobrze smakuje, ale również smakowicie wygląda. W końcu jedzenie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również dla oczu.
Gofry z owocami
Kolejne danie, które świetnie smakuje z owocami, to gofry. Do ich zrobienia na pewno będzie potrzebna wysokiej klasy gofrownica. Tutaj także jest sporo opcji do wyboru. Bardzo popularne są gofrownice w kształcie kwiatka. Gofry to idealne danie serwowane nawet w food trackach. Przygotowanie pysznego gofra nie zabiera ani zbyt dużo czasu ani miejsca. Potrzebne nam będą małe owoce bądź takie, które z łatwością pokroimy w mniejsze kawałki. Większość lokali gastronomicznych serwuje gofry z truskawkami, malinami, nektarynkami lub morelami.
Pyszne i pożywne soki
Lato potrafi być naprawdę gorące. W upalne dni w restauracjach i barach szczególną popularnością cieszą się świeżo wyciskane soki. Gaszą pragnienie i pomagają nawodnić organizm. Dlatego właściciele restauracji powinni zakupić profesjonalne sokowirówki bądź wyciskarki do owoców. Orzeźwiające soki z truskawek, marchewek czy nektarynek to dodatek do każdego dania. Obecnie coraz więcej klientów dopytuje, czy w menu danego lokalu gastronomicznego znajdują się świeżo wyciskane soki, które nie tylko świetnie smakują, ale również dostarczają organizmowi witaminy i minerały.
Lato to idealny moment, aby wprowadzić do karty dań nowe, sezonowe potrawy. Skoro natura daje nam takie frykasy, to aż żal z nich nie skorzystać. Dlatego nie zastanówmy się, jak chcemy wzbogacić nasze restauracyjne menu i do dzieła! W końcu jest tyle potraw do przygotowania ze świeżymi owocami.
Autor:gastroprofit