
Lato to czas, kiedy w końcu możemy czerpać z darów natury pełnymi garściami. W słoneczne dni szybko dojrzewają truskawki, maliny, czereśnie, nektarynki, arbuzy, morele czy jeżyny. Wszystkie owoce są soczyste i słodkie. Nic więc dziwnego, że właśnie w letnie miesiące, gdy szukamy orzeźwienia, chętnie sięgamy po dania ze świeżymi owocami. Właściciele lokali gastronomicznych mają zatem szansę zachęcić swoich klientów do skorzystania z ich oferty, serwując dania z letnimi owocami. Jak zatem wykorzystać owoce w restauracyjnej kuchni? Oto kilka podpowiedzi.
Naleśniki z owocami
Naleśniki to bardzo popularna potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów: na słodko, słono, ostro czy słodko-kwaśno. W lecie najlepiej skorzystać z owoców, z których warto przygotować specjalne musy jako nadzienie. Aby naleśniki dobrze się prezentowały i były równomiernie upieczone, poleca się skorzystać z profesjonalnych naleśnikarek elektrycznych bądź gazowych. W hurtowni gastronomicznej dostępne są urządzenia o różnej średnicy, dzięki czemu można wybrać do restauracji idealną maszynę.
Owoce można podać na wierzchu naleśników, dodatkowo polać je bitą śmietaną lub sosem. Takie danie nie tylko dobrze smakuje, ale również smakowicie wygląda. W końcu jedzenie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również dla oczu.
Gofry z owocami
Kolejne danie, które świetnie smakuje z owocami, to gofry. Do ich zrobienia na pewno będzie potrzebna wysokiej klasy gofrownica. Tutaj także jest sporo opcji do wyboru. Bardzo popularne są gofrownice w kształcie kwiatka. Gofry to idealne danie serwowane nawet w food trackach. Przygotowanie pysznego gofra nie zabiera ani zbyt dużo czasu ani miejsca. Potrzebne nam będą małe owoce bądź takie, które z łatwością pokroimy w mniejsze kawałki. Większość lokali gastronomicznych serwuje gofry z truskawkami, malinami, nektarynkami lub morelami.
Pyszne i pożywne soki
Lato potrafi być naprawdę gorące. W upalne dni w restauracjach i barach szczególną popularnością cieszą się świeżo wyciskane soki. Gaszą pragnienie i pomagają nawodnić organizm. Dlatego właściciele restauracji powinni zakupić profesjonalne sokowirówki bądź wyciskarki do owoców. Orzeźwiające soki z truskawek, marchewek czy nektarynek to dodatek do każdego dania. Obecnie coraz więcej klientów dopytuje, czy w menu danego lokalu gastronomicznego znajdują się świeżo wyciskane soki, które nie tylko świetnie smakują, ale również dostarczają organizmowi witaminy i minerały.
Lato to idealny moment, aby wprowadzić do karty dań nowe, sezonowe potrawy. Skoro natura daje nam takie frykasy, to aż żal z nich nie skorzystać. Dlatego nie zastanówmy się, jak chcemy wzbogacić nasze restauracyjne menu i do dzieła! W końcu jest tyle potraw do przygotowania ze świeżymi owocami.