WhatsApp

Patelnie tytanowe – dlaczego warto mieć je w swojej kuchni?

2018-08-14 14:01:00
Patelnie tytanowe – dlaczego warto mieć je w swojej kuchni?

Uzdolniony i doświadczony kucharz potrafi wyczarować prawdziwe kulinarne cuda nawet w spartańskich warunkach. Niezależnie od talentu warto jednak korzystać z udogodnień i zdobyczy techniki. Duża patelnia z powłoką tytanową zdecydowanie podnosi komfort smażenia, pieczenia, duszenia itd.

Profesjonalna patelnia tytanowa to znakomity wybór. Warto stawiać na modele tego typu, m.in. dlatego że:

1. Są wytrzymałe

Odporność na zarysowania i ścieranie to jedna z najważniejszych zalet naczyń pokrytych tytanową powłoką. Dzięki wyjątkowej trwałości można często z nich korzystać i nie trzeba pielęgnować ich w szczególny sposób. Wytrzymała patelnia tytanowa może być użytkowana przez lata.

2. Doskonale przewodzą ciepło

Patelnia aluminiowa z powłoką wykonaną z tytanu szybko nagrzewa się do pożądanej temperatury. Co więcej, ciepło rozchodzi się równomiernie, dzięki czemu przygotowywanie potraw trwa krócej, a zużycie energii maleje. Patelnia indukcyjna to skuteczny sposób oszczędzania energii. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie modele sprawdzają się na płycie grzewczej. Przed zakupem warto dokładnie sprawdzić parametry konkretnego produktu.

3. Są funkcjonalne

Patelnia do naleśników, ryb, grillowa – istnieją różne rodzaje naczyń tytanowych. Korzystając z odpowiednich modeli, możemy smażyć, dusić, karmelizować itd. Istnieją patelnie, które sprawdzają się zarówno w przypadku kuchni gazowych, jak i indukcyjnych czy elektrycznych. Dzięki uniwersalności nie trzeba wymieniać wyposażenia kuchni po zakupie płyty grzewczej.

[caption id="attachment_372" align="aligncenter" width="480"]

4. Łatwo utrzymać je w czystości

Nieprzywierająca tytanowa powłoka nie wymaga szorowania ani stosowania specjalnych środków ułatwiających usuwanie zabrudzeń. Dzięki temu utrzymanie jej w czystości jest niezwykle proste. Nie trzeba zamaczać brudnych patelni i czekać aż zabrudzenia będą możliwe do usunięcia.

5. Sprzyjają zdrowemu stylowi życia

Z wielu patelni z powłoką tytanową można korzystać bez tłuszczu. Dzięki temu potrawy, jakie przygotowujemy, są zdrowsze i mają mniej kalorii. Niektóre modele są wykonane w taki sposób, że można używać ich do grillowania mięsa, ryb czy warzyw. Potrawy przygotowywane w ten sposób mają wyrazisty smak i intensywny, przyjemny aromat.

6. Świetnie sprawdzają się w profesjonalnej gastronomii

Właściwości patelni tytanowych sprawiają, że można korzystać z nich w restauracjach, barach i innych punktach gastronomicznych. Intensywne użytkowanie czy brak czasu na pielęgnację nie stanowią problemu.

Praktyczna, solidna patelnia to prawdziwy skarb wśród kuchennych utensyliów. Warto jednak stawiać na sprawdzonych producentów. Wybierając produkty marki Hendi, zyskujemy pewność, że zostały wykonane z najlepszych materiałów i z dbałością o szczegóły.

Autor:gastroprofit