WhatsApp

Pojemniki GN – dlaczego warto mieć je w swoim lokalu gastronomicznym?

2019-10-09 13:01:00
Pojemniki GN – dlaczego warto mieć je w swoim lokalu gastronomicznym?

Bezpieczeństwo, komfort, estetyka – to zaledwie kilka pozytywnych aspektów towarzyszących korzystaniu z pojemników GN, wykonanych z wytrzymałej stali nierdzewnej. W niektórych lokalach gastronomicznych, np. tam gdzie serwuje się ciepłe śniadania, naczynia tego typu są absolutnym must have.  

Rola pojemników GN

Nierdzewny pojemnik GN służy do przechowywania produktów spożywczych. Naczynie umieszcza się w chłodziarkach, witrynach grzewczych, bemarach itp. Takie rozwiązania znakomicie sprawdzają się na stoiskach garmażeryjnych, w restauracjach samoobsługowych, w hotelach itp. Ich wprowadzenie jest proste, higieniczne i zdecydowanie opłacalne.  


Praktyczność to nie jedyna zaleta
pojemników GN, wzbogacających wyposażenie gastronomiczne. Wśród innych korzyści, jakie osiąga się przy zakupie, warto wymienić choćby:  
  • Komfort
Pojemniki ze stali nierdzewnej można z łatwością utrzymać w idealnej czystości. Gładki, solidnie wypolerowany materiał z łatwością „poddaje się” zabiegom higienicznym, dzięki czemu nie osiadają na nim resztki produktów spożywczych, a wraz z nimi potencjalnie groźne bakterie. Niektóre naczynia są dodatkowo wyposażone w rączki, co sprawia, że można z łatwością przenosić je z jednego miejsca w inne, wymieniając zawartość urządzenia chłodniczego lub innych sprzętów należących do wyposażenia gastronomicznego.    

  • Bezpieczeństwo 
Pojemniki GN sprzedawane w sklepie z wyposażeniem profesjonalnej gastronomii posiadają atesty, co oznacza, że spełniają normy higieny i bezpieczeństwa. Zaopatrując się w tego typu przedmioty, mamy pewność, że nie wydzielają one potencjalnie szkodliwych związków chemicznych, świetnie sprawdzają się w wysokiej i niskiej temperaturze itd.   

  • Wytrzymałość
Stal nierdzewna, z której wykonuje się pojemniki GN, jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, spowodowane np. uderzeniami, szorowaniem itd. To sprawia, że naczynia służą nam przez dłuższy czas. Jednorazowa inwestycja, nawet jeśli znaczna, może okazać się lepsza niż częsta, czaso- i kosztochłonna wymiana wyposażenia lokalu gastronomicznego. 

  • Estetyka
Odporna i jednolita kolorystycznie stal nierdzewna znakomicie prezentuje się w witrynie. Estetyka w przypadku jedzenia jest niemal równie istotna jak smak – „jemy” przecież kilkoma zmysłami. Sposób serwowania, a także eksponowania posiłków ma ogromne znaczenie, którego nie powinniśmy bagatelizować, jeśli chcemy zadowolić gości odwiedzających nasz lokal.  

Autor:gastroprofit