Przyjęcia na świeżym powietrzu to zawsze ogromna przyjemność dla ich uczestników, ale też i spore wyzwanie dla organizatorów. Trzeba pomyśleć o naprawdę wielu rzeczach, aby biesiada pod chmurką była udana. Konieczne jest nie tylko przygotowanie wygodnych i funkcjonalnych mebli, ale też – a właściwie przede wszystkim – zapewnienie dostępu do pysznego, świeżego jedzenia i napojów. Bez odpowiednich sprzętów może być trudno osiągnąć zadowalający efekt.

ABC organizowania przyjęć w plenerze

Goście podczas przyjęcia na wolnym powietrzu muszą nie tylko mieć co zjeść, ale też i gdzie usiąść. W zależności od charakteru imprezy, która może być bardziej lub mniej oficjalna, mogą spocząć na kocach, albo zasiąść przy dostosowanych do takich warunków meblach. Specjalnie z myślą o tego rodzaju okazjach powstały meble cateringowe. Mają one kompaktowe rozmiary i bardzo łatwo się je składa oraz transportuje. Co więcej, bez trudu można utrzymać je w czystości. Każda firma cateringowa, która realizuje sporo zleceń dotyczących organizacji przyjęć w plenerze, powinna mieć je na wyposażeniu.

Kolejna ważna kwestia – naczynia. Jak wiadomo, w „warunkach polowych” mało kto zdecydowałby się na zaserwowanie gościom dań na delikatnej i szlachetnej porcelanie. Tutaj bardziej liczy się funkcjonalność, co nie znaczy, że zastawa przeznaczona do takiego celu musi być nieatrakcyjna. Godne polecenia są emaliowane talerzyki i kubki. Są one dość odporne na zarysowania i uszkodzenia, a przy okazji można myć je w zmywarce.



Przygotowywanie i przechowywanie jedzenia

Apetyczne, świeże i pięknie wyglądające dania są gwoździem programu podczas imprez na wolnym powietrzu. Zazwyczaj potrawy, które mają być podawane na ciepło, przygotowuje się z wyprzedzeniem w restauracji, a podczas przyjęcia jedynie je odgrzewa. Potrzebne są do tego specjalne podgrzewacze. Nie tylko pozwalają utrzymać optymalną temperaturę jedzenia, ale też umożliwiają gościom swobodne z nich korzystanie i nakładanie porcji pożądanej wielkości.

Jeśli jedną z atrakcji przyjęcia ma być grill, to warto wybrać modele zasilane gazem. Mają one tę zaletę, że szybko się nagrzewają i nie emitują dymu ani nieprzyjemnego zapachu. Są również bezpieczniejsze i łatwiejsze w obsłudze w porównaniu ze swoimi węglowymi odpowiednikami.


Uzupełnieniem menu podczas przyjęć na świeżym powietrzu nierzadko są zimne przekąski, deski wędlin i serów, napoje oraz desery. W ich przypadku świeżość to absolutna podstawa. Do ich przechowywania, szczególnie w gorące dni, potrzebne są przenośne witryny chłodnicze.

Jeśli w imprezie ma uczestniczyć dużo dzieci, to warto pomyśleć o dodatkowym urozmaiceniu i zaproponować najmłodszym watę cukrową czy popcorn. Maluchy (choć dorośli też) uwielbiają takie przekąski i z pewnością będą długo wspominać przyjęcie, na którym mogły bez ograniczeń objadać się smakołykami.