-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Prismafood
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
Sterylizatory – must have w profesjonalnej gastronomii
2018-01-05 14:23:00Każda restauracja, kawiarnia, bar, tzn. wszystkie miejsca, w których serwuje się żywność, mają obowiązek wdrożyć system HACCP. Dzięki temu przechowywanie, przygotowywanie i podawanie produktów spożywczych i potraw odbywa się w higienicznych warunkach. Aby działać zgodnie z przepisami sanitarnymi, warto wyposażyć swój lokal w sprzęt taki jak np. sterylizatory do jaj i noży.
Wymogi sanitarne w działalności gastronomicznej
Czystość, temperatura w urządzeniach chłodniczych, terminy dostaw produktów, deratyzacja, dezynfekcja i dezynsekcja – to zaledwie kilka spośród wielu aspektów kontrolowanych przez inspektorów stacji sanitarno-epidemiologicznej. Działalność sanepidu sprowadza się do minimalizowania ryzyka wystąpienia chorób spowodowanych np. nieprawidłowym przechowywaniem lub obróbką żywności.
Sterylizacja w restauracji lub barze
Bakterie, wirusy oraz inne mikroorganizmy występujące w żywności wywołują szereg chorób. Aby zapobiegać ich występowaniu i rozprzestrzenianiu się, dokonuje się wyjaławiania narzędzi kuchennych, a czasami także produktów spożywczych. W osiąganiu tego celu pomagają urządzenia, takie jak:
- Sterylizatory do jaj
Na skorupkach jaj mogą znajdować się pałeczki Salmonelli. Dolegliwości spowodowane przez tę bakterię są nie tylko nieprzyjemne, ale również niebezpieczne, ponieważ mogą prowadzić m.in. zakażenia narządów wewnętrznych. W związku z tym jaja wykorzystywane w gastronomii muszą być sterylizowane. Obróbka termiczna skutecznie zapobiega zatruciom, ponieważ zabija bakterie Salmonelli, które znajdują się zwykle na skorupkach.
- Sterylizatory do noży
Bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty – wszystko to może znajdować się w resztkach produktów spożywczych pozostałych na nożach. Sterylizowanie tych narzędzi ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa gości restauracji lub baru. Wysoka temperatura to nie jedyny czynnik eliminujący potencjalne zagrożenie. Warto docenić właściwości promieniowania UV, które skutecznie wyjaławia powierzchnię ostrza i rączki, niszcząc wszystkie formy mikroorganizmów.
- Sterylizatory do jaj i noży
W sprzedaży dostępne są również sterylizatory umożliwiające wyjaławianie zarówno jaj, jak i noży. Podczas naświetlania trwającego np. 2,5 minuty giną bakterie Salmonelli, E. Coli, ziarenkowców, laseczek tlenowych, pałeczek okrężnicy oraz grzybów.
Właściciel lokalu gastronomicznego powinien dba o kubki smakowe, ale również o bezpieczeństwo klientów, którzy obdarzają go zaufaniem. Sterylizacja produktów spożywczych i narzędzi kuchennych świadczy nie tylko o poszanowaniu norm sanitarnych, ale przede wszystkim o odpowiedzialności. Jeśli podczas kontroli prowadzonej przez inspektora sanepidu zostaną wykryte nieprawidłowości, restaurator poniesie karę. Zamknięcie lokalu to jedna z najpoważniejszych sankcji.
Nie dopuść więc do takiej sytuacji i już dziś skontaktuj się z profesjonalistami z Gastroprofit.pl, którzy pomogą Ci dobrać urządzenie odpowiednie do Twoich potrzeb.