-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- 1
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- InSink Erator
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Prismafood
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
Taboret gazowy ‒ kiedy warto się na niego zdecydować?
2020-09-08 12:00:00Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga zakupu odpowiedniego sprzętu ułatwiającego przygotowanie potraw. Jednym z elementów wyposażenia restauracyjnej kuchni jest taboret gazowy. Urządzenie to znacznie ułatwia pracę. Kiedy warto kupić taboret gazowy?
Jak działa taboret gazowy?
Najważniejszym elementem taboretu gazowego jest palnik gazowy osadzony na czterech nogach -‒ stąd też nazwa urządzenia, które przypomina krzesło. Obecnie na rynku dostępne są różne modele taboretów. Niektóre mają jeden palnik, a inne, bardziej zaawansowane, nawet cztery. Maszyny są najczęściej wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Sprzęt ten zasilany jest gazem. Może być bezpośrednio podłączony do instalacji w pomieszczeniu lub do przenośnej butli. Taborety gazowe wyróżniają się bardzo solidną konstrukcją. Dlatego wykorzystywane są do gotowania bardzo ciężkich potraw, często osiągających wagę nawet kilkudziesięciu kilogramów.
Kiedy w restauracji przydaje się taboret gazowy?
Taborety gazowe to sprzęty idealny do restauracji czy firm kateringowych. Są przenośne, dlatego można ich używać nie tylko wewnątrz budynku, ale również w czasie imprez plenerowych. W związku z tym są szczególnie polecane firmom zajmującym się przygotowaniem pikników, imprez plenerowych lub festiwali. Taborety gazowe są bardzo wydajne. W restauracji maszyny te sprawdzą się w przypadku dużej liczby gości. Przygotowanie wielu posiłków będzie ułatwione z pomocą kilku niezależnych od siebie palników, które dodatkowo można postawić w dowolnym miejscu.
Jaki taboret gazowy wybrać?
Decydując się wybór taboretu gazowego, warto dokładnie przeanalizować swoje potrzeby. Dzięki temu uda wybrać się urządzenie idealnie dobrane do potrzeb.
Obecnie na rynku znajdziemy modele z różną liczbą palników. Najprostsze są sprzęty z jednym palnikiem, na przykład taboret gazowy pojedynczy Stalgast. Są one stosunkowo lekkie, dlatego bez problemu uda się je przewieźć i ustawić w najbardziej dogodnym miejscu. Taborety dwupalnikowe sprawdzą się natomiast w lokalach gastronomicznych, gdy trzeba szybko przygotować dużą ilość jedzenia. W sklepach internetowych dostępne są także taborety z czterema palnikami. Każdy model taboretów posiada wszelkie atesty bezpieczeństwa. Urządzenia przystosowane są do bardzo dużych i ciężkich garnków od 50 do 100 litrów.
Warto także zwrócić uwagę na wymiary taboretu. Urządzenia powinny być dostosowane do miejsca, jakim dysponujemy w restauracyjnej kuchni. Jeśli będziemy używać taboretów na imprezach plenerowych, to przeanalizujmy, jakie narzędzie zmieści się do auta.
Zabezpieczenia oraz wydajność – ważna kwestia dla taboretów gazowych
Bardzo istotne w urządzeniach tego rodzaju są dobrej jakości zabezpieczenia w postaci zaworu odcinającego gaz. Przydaje się on w przypadku zgaśnięcia płomienia. Dzięki temu ryzyko wybuchu jest zniwelowane do minimum.
Taborety gazowe muszą być wydajne. Będą w końcu eksploatowane w czasie wzmożonego ruchu w restauracji. Warto także zwrócić uwagę na jakość wykonania urządzenia. Najlepszy materiał to stal nierdzewna, która jest nie tylko elegancka, wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne, ale również łatwa w utrzymaniu czystości.
Autor:gastroprofit