WhatsApp

Zmywarka do lokalu gastronomicznego - z pompą zrzutową czy bez?

2021-01-12 12:00:00
Zmywarka do lokalu gastronomicznego - z pompą zrzutową czy bez?

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga inwestycji w profesjonalne sprzęty AGD. W restauracji czy nawet małym barze nie poradzą sobie zwykłe sprzęty do domowego użytku. Jednym z niezbędnych urządzeń jest zmywarka. Jaką maszynę wybrać do lokalu gastronomicznego?

Zmywarki do lokalu gastronomicznego

Profesjonalna zmywarka przemysłowa dostosowana jest do mycia różnych naczyń. Wśród ofert różnych producentów można znaleźć zmywarki tunelowe oraz kapturowe. Wszystkie te urządzenia wyróżnia przede wszystkim większa moc od ich domowych odpowiedników. Kluczową rolę w przypadku instalacji tego typu urządzeń odgrywa sposób montażu odpływu. Niektóre przemysłowe zmywarki zostały wyposażone w pompy zrzutowe, a inne nie. Czy czynnik ten wpływa na komfort użytkowania? Raczej nie, zależy natomiast od ogólnej budowy restauracyjnej kuchni.

Zmywarki z pompą zrzutową

Przykładem profesjonalnego sprzętu z pompą zrzutową jest model firmy Stalgast. Zmywarko-wyparzarka z pompą może stać w dowolnym miejscu w kuchni, nawet gdy odpływ znajduje się wyżej. W ten sposób łatwiej jest ustawić poszczególne urządzenia w lokalu. Specjalna pompa zrzutowa daje więcej możliwości. Dodatkowo niektóre produkty mają wbudowane specjalne pompy wspomagające płukanie. Tak zaprojektowane urządzenia pozwalają szybko i sprawnie wymyć oraz zdezynfekować naczynia oraz całą zastawę, co pozwala zapewnić najwyższy stopień higieny w restauracji.
Zmywarka wyparzarka z pompą 2x dozownik | STALGAST

Zmywarki bez pompy zrzutowej

Jedno z najpopularniejszych urządzeń bez pompy zrzutowej to zmywarka Stalgast 801506. Model ten sprawdzi się w pomieszczeniach, w których odpływ znajduje się bezpośrednio w podłodze. Sprzęt można także ustawić na specjalnie wypoziomowanej podstawie, co sprawi, że usuwanie wody będzie się odbywało w sposób grawitacyjny. Wszystko oczywiście zależy od możliwości technicznych całej kuchni. W związku z tym wyposażając swoją restaurację w artykuły AGD, warto zastanowić się i przeanalizować całe pomieszczenie pod tym kątem.
Zmywarka wyparzarka gastronomiczna 2x dozownik | STALGAST
Zmywarki Stalgast to profesjonalny sprzęt wykonany z wysoko gatunkowej stali nierdzewnej. Dodatkowo producent wyposaża je we wszystkie elementy umożliwiające dokładne i wydajne mycie. W lokalach gastronomicznych sprzęty z reguły są włączone przez cały czas, dlatego warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną. Im lepsza maszyna (dotyczy to także kuchenek, lodówek czy mniejszego AGD), tym mniej prądu zużywa, co pozwala na oszczędności.

Oczywiście zmywarki powinny dawać duże możliwości programowania i być intuicyjne w użyciu. W restauracji przygotowanie posiłków oraz sprzątanie po gościach musi działać szybko i sprawnie. Dlatego personel nie może zastanawiać się, jak obsłużyć dane urządzenie. Dlatego ważne są czytelne programatory oraz interfejsy. To wszystko wpływa na komfort pracy personelu oraz zachowanie maksymalnej czystości naczyń, talerzy oraz sztućców.

Autor:gastroprofit