-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- 1
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- InSink Erator
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Prismafood
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
Jak wybrać zmywarkę do restauracji?
2018-10-11 13:21:00W każdym lokalu gastronomicznym, oprócz urządzeń do przygotowywania posiłków, istotnym elementemjest sprzęt umożliwiający szybkie i przede wszystkim skuteczne czyszczenie naczyń. Na co zwrócić uwagę podczas wyboru zmywarki gastronomicznej?
1. Zastosowanie zmywarki
Oczywistą sprawą jest to, że zmywarka będzie używana do mycia zabrudzonych naczyń, garnków, pojemników i inych akcesoriów służących do przygotowywania potraw w profesjonalnej kuchni gastronomicznej. Warto jednak dobrać odpowiednie urządzenie, w zależności do czego najbardziej będzie potrzebne.Na rynku dostępne są zmywarki o różnym przeznaczeniu, m.in. do mycia szkła, do naczyń oraz łączące obie te funkcje zmywarki uniwersalne. Jeśli nie masz pewności jaką wybrać – najlepiej postawić na sprzęt uniwersalny, który sprawdzi się w każdej sytuacji.
2. Rodzaj odpływu
Istotną kwestią jest zwrócenie uwagi na rodzaj odpływu w lokalu i dobranie odpowiedniego urządzenia, którego parametry techniczne umożliwią skuteczne odprowadzanie wody. Najprościej sytuacja wygląda wtedy, gdy w lokalu można wykorzystać odpływ grawitacyjny, w którym do prawidłowego odprowadzania wody wystarczy rura zamontowana nisko w ścianie lub podłodze. Jest to wariant najbardziej komfortowy, jednak producenci zmywarek gastronomicznych wyposażają je opcjonalnie w tak zwane pompy spustowe, dzięki którym woda jest usuwana ze zmywarki nawet gdy odpływ w ścianie znajduje się wysoko .
3. Zasilanie
Zwróć uwagę również na rodzajzasilania zmywarki. Na rynku dostępne są urządzenia zasilane z grniazdka 230V oraz 400V. Te pierwsze charakteryzują się możliwością podłączenia wszędzie tam, gdzie jest dostęp do zwykłego gniazdka elektrycznego. Jeśli jednak masz możliwość zasilać sprzęt z gniazda elektrycznego o wyższym napięciu – nie wahaj się nad wyborem właśnie takiej zmywarki. Taki sprzęt może okazać się efektywniejszy, ponieważ szybciej osiąga on temperaturę roboczą. Dzięki czemuskraca się czas cyklu mycia. To z kolei wpływa na zwiększenie wydajności w Twojej zmywalni.
4. Wielkość zmywarki
Nieodpowiednio dobrana wielkość zewnętrzna sprzętu może sprawiać problemy podczas jej obsługiwania i zajmować zbyt dużą przestrzeń. O ile w przypadku dużych lokali gastronomicznych z przestrzenną kuchnią gabaryty sprzętu nie będą mieć wpływu na jego wybór, o tyle właściciele mniejszych restauracji z małą przestrzenią do prac gastronomicznych powinni wziąć ten aspekt pod uwagę.
5. Szybkość i efektywność czyszczenia
Podczas wyboru odpowiedniego sprzętu warto wziąć pod uwagę równieć czas potrzebny zmywarce na umycie zabrudzonych naczyń oraz efektywność tego procesu. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza w dużych restauracjach oraz podczas dużego natężenia ruchu.
6. Specjalne funkcje
Niezbędną funkcją w zmywarkach gastronomicznych jest opcja wyparzania naczyń. Dzięki temu urządzenie nie tylko wyczyści dokładnie zabrudzone szkło i naczynia, ale pozwoli na zachowanie pełnej higieny poprzez zabicie chorobotwórczych drobnoustrojów. Jest to niezbędny wymóg instytucji nadzorujących gastronomię (Sanepid).
7. Oszczędność
Jeśli liczy się dla Ciebie ekonomiczne mycie i niskie koszty eksploatacji sprzętu – zwróć uwagę m.in. na zużycie prądu i wody podczas pracy zmywarki, średnią długość cyklu mycia oraz na dodatkowe akcesoria znajdujące się w komplecie. Najlepszą opcją jest wybór zmywarki z pełnym zestawem koszy, dozowników, pojemników, a także chemii myjącej i nabłyszczającej.Dzięki temu zaoszczędzisz czas na poszukiwanie i zakup brakujących, ale niezbędnych elementów oraz pieniądze – często takie zestawy są tańsze niż poszczególne elementy zakupione osobno.
Pamiętaj, by odpowiednio dbać o sprzęt . Bardzo ważne jest stosowanie zmiękczacza wody, który minimalizuje ryzyko awarii powstałej na skutek osadzania się kamienia na elementach zmywarki. Warto wybrać uzdatniacz wody, który będzie miał odpowiednią wydajność dobraną do parametrów zmywarki. Wyróżniamy zmiękczacze manualne, półautomatyczne i automatyczne. Zastosowanie uzdatniacza wody przełoży się na sprawne działanie urządzenia i umożliwi jego efektywną oraz długą pracę.