Świetną propozycją na smaczny posiłek, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym, będzie pyszny gofr podany z owocami lub naleśniki zaserwowane na słono lub na słodko. Oto nasze propozycje:

Klasyczne gofry na sucho, z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną

Smak gofrów posypanych cukrem pudrem lub ozdobionych puchatą, bitą śmietaną może przywołać wiele wspomnień z okresu dzieciństwa. Sporo osób kojarzy tę pyszną i słodką przekąskę m.in. z rodzinnymi wyjazdami nad morze sprzed lat.

Podczas wyboru gofrownicy warto zwrócić uwagę na jej dużą moc oraz nieprzywierające płyty grzewcze, które ułatwią Ci pracę oraz zagwarantują przygotowanie smacznych i chrupiących gofrów.

Gofry z dodatkami

Pyszną atrakcją wśród Twoich klientów mogą stać się gofry z różnorodnymi dodatkami – zaczynając od ciemnej lub białej czekolady, poprzez owoce egzotyczne lub krajowe, na różnorodnych posypkach, polewach i kremach kończąc. Chrupiące wafle świetnie będą się komponować m.in. z:

  • wiśniami na gorąco,
  • mieszanką egzotycznych owoców, takich jak kiwi, mango i ananas,
  • owocami leśnymi i bitą śmietaną,
  • specjalnie przygotowanym słodkim kremem z dodatkiem pokruszonych ciasteczek.

By szybko i sprawnie przygotować wiele porcji gofrów oraz zapewnić ich odpowiednią chrupkość i wypieczenie – polecamy wybór większych gofrownic, w których można przygotować cztery porcje wafli jednocześnie.

Szczególnie Twoim najmłodszym klientom mogą spodobać się gofry o fantazyjnych kształtach. Odpowiednia gofrownica sprawdzi się podczas organizacji urodzin dla dzieci lub imprezy z okazji Dnia Dziecka. Wafle w kształcie serca możesz zaserwować również w okresie walentynkowym.

Naleśniki na słodko

Naleśniki podawane na słodko mogą być podawane jako główny posiłek lub jako poobiedni deser.

  • Do ich przygotowania możesz wykorzystać popularny, czekoladowy krem, dodać do tego pokrojone banany i ozdobić delikatnym kleksem z bitej śmietany. Taki posiłek zaspokoi głód niejednego łasucha!
  • Inną propozycją mogą być podgrzane na patelni maliny, które umieszcza się na usmażonym placku. Całość można zawinąć lub złożyć "na cztery", w kostkę, a następnie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Posiłek będzie prezentować się jeszcze smaczniej, gdy udekorujesz go listkami świeżej i pachnącej mięty.

Dzięki podwójnym naleśnikarkom, w których wykorzystane zostały najnowocześniejsze technologie, nie tylko przygotujesz wiele naleśników w krótkim czasie – będą one również równomiernie wypieczone.

Możemy polecić również jeden z produktów renomowanego, francuskiego producenta:

Naleśniki na słono

Również w przypadku naleśników podawanych na słono istnieje duże pole do popisu i tworzenia oryginalnych, niepowtarzalnych dań, które pomogą Ci wyróżnić się na tle konkurencji:

  • naleśniki wegetariańskie, z dużą ilością różnorodnych warzyw przypadną do gustu osobom, które ograniczają spożycie mięsa lub w ogóle z niego zrezygnowały. Do ich przygotowania możesz użyć m.in. kukurydzy, marchewki, dyni lub kapusty pekińskiej;
  • naleśniki farszem warzywnym i mięsem, np. z kurczakiem, mogą stać się ulubionym daniem wielu wybrednych smakoszy;
  • do słonych naleśników warto zaserwować różnego rodzaju sosy, np. czosnkowy, miętowy lub gęsty, serowy. Odpowiednio przygotowane pomogą podkreślić smak potrawy oraz zapadną na długo w pamięci i kubkach smakowych Twoich klientów.

Aby przygotować odpowiednio duży placek, a tym samym sycący posiłek – zwróć uwagę na rozmiary średnicy grzewczej w naleśnikarce.

Jeśli nie masz pewności co najbardziej przypadnie do gustu Twoim gościom, w związku z czym nie wiesz na jaki sprzęt się zdecydować – proponujemy zestaw składający się z naleśnikarki, gofrownicy oraz syfonu do bitej śmietany. Pozwoli Ci to zaspokoić gusta różnych klientów oraz urozmaici menu Twojej restauracji.